Hlavní obsah

Česko - Itálie 4:0Bravo! Češky jsou po výhře Kvitové nad Vinciovou ve finále Fed Cupu

Aktualizováno

České tenistky postoupily potřetí za čtyři roky do finále Fed Cupu. Do boje o další trofej poslala výběr kapitána Petra Pály jednička týmu Petra Kvitová, která dnešní výhrou nad Robertovou Vinciovou 6:3, 7:5 přidala třetí, vítězný bod. Češky vyhrály nad obhájkyněmi titulu Italkami v Ostravě 4:0, poslední dvouhra se nehrála. Tenistky přivítají v boji o titul doma Německo, hrát se bude nejspíše v Praze nebo Ostravě 8. a 9. listopadu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tým se raduje z vítězství Petry Kvitové, kterým poslala české tenistky do finále Fed Cupu.

Článek
Fotogalerie

Tenistky budou mít šanci navázat na vítězné ročníky 2011 a 2012 a celkově přidat osmý fedcupový titul. Prvních pět získal bývalý československý tým.

"Co víc si člověk může přát, než mít po prvním nedělním utkání vedení 3:0. A pro všechny bude skvělé zahrát si opět finále doma. Je to super," řekla Kvitová v České televizi. "Máme vyrovnaný tým, není to jenom o jedné hráčce, tohle hodně pomáhá psychicky i obecně. Atmosféra je super, vyhovujeme si navzájem a je jenom dobře, že to ukazujeme na kurtu. Hrajeme všechny Fed Cup rády," řekla Kvitová.

S Němkami má český tým pozitivní bilanci šesti výher a jediné porážky. V nedávné době tenistky vyhrály v roce 2010 v Brně i předloni ve Stuttgartu. Ve finále soutěže se oba týmy střetly v roce 1983 a Hana Mandlíková s Helenou Sukovou vyhrály.

"Němky jsou strašně silný soupeř s velkými ambicemi a touhou uspět. Mají široký kádr plný výborných hráček," řekl Pála o finálových soupeřkách, které mohou mít v týmu Angelique Kerberovou (7. v žebříčku WTA), Sabine Lisickou (14.), Andreu Petkovicovou (28.) či Julii Görgesovou (94.). "Bude těžké vybrat povrch," řekl Pála.

Ve hře jsou jen Ostrava a Praha

O dějišti utkání s Německem se bude teprve jednat, ale ve hře jsou jen Ostrava a Praha. "Máme s tím dilema, protože jsme vděčni Ostravě za podmínky, které nám tady umožňuje, ale je tlak federace ITF, aby se hrálo v hlavním městě. Budeme komunikovat s ITF a pak uděláme závěr," řekl Miroslav Černošek, šéf České sportovní, která marketinkově na českém území Fed Cup a Davis Cup pořádá.

Světová šestka Kvitová zvládla nelehký zápas s Vinciovou, která nahradila Saru Erraniovou. Italka byla v prvním setu dlouho lepší, ale wimbledonská vítězka z roku 2011 Kvitová odvrátila všech devět brejkbolů, kterým v sadě čelila.

Rozhodující pro vývoj prvního sadu byla desetiminutová sedmá hra. Kvitová postupně "ustála" šest brejkbolů a game ukončila dvěma esy, která vždy potvrdilo jestřábí oko. Rozhozená Erraniová vzápětí věnovala Češce svůj servis i díky dvěma dvojchybám a Kvitová nabídnutou šanci neodmítla a set doservírovala.

Koukalová s Hlaváčkovou zvládly závěrečnou čtyřhru

Ve druhém setu Kvitová ztratila dvakrát výhodu brejku. Počtvrté vzala Vinciové podání na 6:5 a tentokrát se už o šanci nepřipravila. Sice při prvním mečbolu udělala dvojchybu, ale druhý proměnila esem a radovala se z postupu i 21. vyhrané dvouhry ve Fed Cupu. "Vinciová hrála skvěle, ale proti ní stála ještě lepší hráčka. Péťa to zvládla skvěle na kurtu i v hlavě," ocenil Pála výkon Kvitové.

V závěrečné čtyřhře za rozhodnutého stavu porazily Klára Koukalová s Andreou Hlaváčkovou dvojici Camila Giorgiová, Karin Knappová 6:2, 5:7 a 11:9.

V sobotu položila základ postupu Lucie Šafářová výhrou nad světovou jedenáctkou Erraniovou jasně 6:4, 6:1, Kvitová pak porazila ve formě hrající Camilu Giorgiovou 6:4 a 6:2.

Semifinále Fed Cupu v Ostravě:
ČR - Itálie 4:0
Kvitová - Vinciová 6:3, 7:5
Koukalová, Hlaváčková - Giorgiová, Knappová 6:2, 5:7, 11:9

Reklama

Související témata: