Hlavní obsah

Wawrinka - Federer 4:6, 7:6, 6:2Švýcar Wawrinka poprvé vyhrál turnaj v Monte Carlu, ve finále porazil krajana Federera

Aktualizováno

Švýcar Stanislas Wawrinka poprvé v kariéře vyhrál tenisový turnaj v Monte Carlu, když ve finále zdolal svého krajana Rogera Federera 4:6, 7:6 a 6:2. Wawinka, vítěz letošního Australian Open, porazil svého nedělního soupeře teprve podruhé z patnácti vzájemných soubojů. Poprvé se mu to povedlo v roce 2009, shodou okolností rovněž na monacké antuce.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Švýcarský tenista Stanislas Wawrinka s trofejí pro vítěze turnaje v Monte Carlu.

Článek

Wawinka byl přitom v neděli blízko další porážce od Federera. Grandslamový rekordman využíval soupeřovy nervozity, hrál precizně, ale jen do poloviny druhého setu. Wawrinka ovládl tie-break druhé sady 7:5 a ve třetí už měl jasně navrch. Federer odvrátil hrozícího kanára až za stavu 0:4, rozjetého soupeře už ale nezastavil. Prohrál tak v Monaku finále i počtvrté, v letech 2006 až 2008 skončil na raketě Španěla Rafaela Nadala.

"Prožil jsem zde skvělý týden. Gratuluju Stanovi, doufám, že budeš takhle pokračovat i další roky," řekl Federer. Komplimenty soupeři a svému kamarádovi skládal také Wawrinka. "V lednu jsem vyhrál první grandslam, teď poprvé Masters. To potěší, nádhera. Ale Rogere, ty jsi nejlepší ze všech, je to pro mě pokaždé výjimečné hrát proti tobě. Věřím, že budeme mít oba skvělý rok," uvedl nový šampión Monte Carla.

Mike Bryan prvním v historii, kdo má sto deblových titulů

Ve čtyřhře triumfovali bratři Bryanovi a Mike se stal prvním tenistou v historii, který vybojoval sto deblových titulů. Pětatřicetiletý Američan a jeho dvojče Bob vyhráli už pátý turnaj v řadě. Bob Bryan má na kontě o dva turnajové vavříny méně.

Američtí bratři dovršili Mikovo jubileum vítězstvím ve finále nad chorvatsko-brazilskou dvojicí Ivan Dodig, Marcelo Melo 6:3, 3:6, 10:8. "Je úžasné dosáhnout trojciferného čísla. Je to velký milník říct, že už máte stovku," prohlásil Mike Bryan.

Sedmnáctiletá Vekičová slaví první titul mezi elitou

Sedmnáctiletý talent Donna Vekičová z Chorvatska si v Kuala Lumpuru poradila i s turnajovou jedničkou Dominikou Cibulkovou a slaví první titul na elitním okruhu. Ve finále favorizovanou Slovenku porazila po dramatickém průběhu a téměř tříhodinové bitvě 5:7, 7:5 a 7:6.

Vekičová se v Malajsii navzdory mladému věku probojovala do finále na okruhu WTA už potřetí a tentokrát poslední krok zvládla. "Říká se: do třetice všeho dobrého, ne?" smála se finalistka z Taškentu před dvěma lety a z loňského turnaje v Birminghamu.

Světová desítka Cibulková, finalistka letošního Australian Open, v Kuala Lumpuru zastavila v semifinále obhájkyni titulu Karolínu Plíškovou, ale na druhý letošní titul nakonec nedosáhla. Vyhrála přitom první set, pak ve třetí sadě předvedla úžasnou stíhací jízdu, stáhla ztrátu 1:5 a odvrátila pět mečbolů.

Monte Carlo, muži (antuka, dotace 3 452 415 eur):
Dvouhra - finále:
Wawrinka (3-Švýc.) - Federer (4-Švýc.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) 6:3, 3:6, 10:8
Kuala Lumpur, ženy (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vekičová (7-Chorv.) - Cibulková (1-SR) 5:7, 7:5, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - finále:
Babosová, Chan Hao-Ching (1-Maď./Tchaj-wan) - Chan Yung-Jan, Čeng Saj-saj (4-Tchaj-wan/Čína) 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: