Hlavní obsah

Kyrgios - Nadal 7:6, 5:7, 7:6, 6:3Světová jednička se s Wimbledonem loučí, Nadal nestačil na Kyrgiose! Ze hry venku je i Šarapovová

Aktualizováno

O největší překvapení dosavadního průběhu mužské dvouhy na letošním Wimbledonu se postaral australský tenista Nick Kyrgios, jenž vyřadil světovou jedničku a druhého nasazeného Španěla Rafaela Nadala po setech 7:6, 5:7, 7:6 a 6:3. Devatenáctiletý australský talent, jenž v předchozím kole zdolal Jiřího Veselého, se ve čtvrtfinále utká s kanadským bombarďákem Milosem Raonicem. V ženské části pavouka překvapivě vypadla v osmifinále další z favoritek Maria Šarapovová. Ruská vítězka letošního French Open, jež vyhrála Wimbledon jako sedmnáctiletá přesně před deseti lety, odvrátila v duelu s Němkou Angelique Kerberovou šest mečbolů, ale nakonec podlehla ve třech setech 6:7, 6:4 a 4:6.

Foto: Max Rossi, Reuters

Vítězné gesto Australana Nicka Kyrgiose.

Článek
Fotogalerie

Bývalý nejlepší světový junior zasypal španělského favorita 70 vítěznými údery včetně 37 es. Kyrgios do svého prvního Wimbledonu vstupoval jako 144. hráč světového žebříčku a v turnaji startuje díky divoké kartě od pořadatelů. Namále měl v druhém kole, kdy prohrával s Francouzem Richardem Gasquetem 0:2 na sety a před postupem musel odvrátit devět mečbolů.

"Myslím, že mi ještě úplně nedošlo, co se tam odehrálo. Předváděl jsem mimořádný tenis. Musíte si už od začátku věřit, že ten zápas vyhrajete, a to byl i můj případ. A teď si to užívám," uvedl Kyrgios, jenž letos před Wimbledonem vyhrál na okruhu ATP jediné utkání.

Posledním hráčem mimo elitní stovku žebříčku, jenž na grandslamu vyřadil světovou jedničku, byl Rus Andrej Olchovskij, který ve Wimbledonu 1992 porazil Američana Jima Couriera.

Dvojnásobný wimbledonský vítěz Nadal skončil na londýnské trávě třetí rok po sobě před branami čtvrtfinále. V roce 2012 ho vyřadil v druhém kole Lukáš Rosol, loni vypadl už v prvním kole s Belgičanem Stevem Darcisem a letos na něj vyzrál australský talent Kyrgios.

"Snažil jsem se a prohrál. Takhle jednoduché to je. Nedělal bych z toho drama. Není to nic mimořádného," řekl Nadal. "Ve druhém a třetím setu jsem byl lepší, ale nebyl jsem schopen proměňovat své příležitosti. A ve zbytku zápasu hrál lépe on," dodal čtrnáctinásobný grandslamový šampión.

Švýcarské čtvrtfinále

Ve Wimbledonu se odehraje švýcarské čtvrtfinále mezi sedminásobným šampiónem Rogerem Federerem a letošním vítězem Australian Open Stanislasem Wawrinkou. Oba dnes postoupili z osmifinále ve třech setech přes španělské soupeře, Federer ještě na turnaji neztratil podání.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer se vrátil po roční odmlce do wimbledonského čtvrtfinále díky jasné výhře 6:1, 6:4, 6:4 nad Tommym Robredem. Loni ukončil na londýnské trávě jeho sérii 36 grandslamových čtvrtfinále za sebou už v druhém kole Ukrajinec Sergej Stachovskij, Federer pak navíc na US Open vypadl v osmifinále právě s Robredem.

Dnes nicméně dvaatřicetiletý Federer nedal svému španělskému vrstevníkovi šanci. Během 94 minut ho zasypal jedenácti esy a 41 vítěznými údery. Nejenže ani ve čtvrtém duelu na turnaji neztratil set, ale zatím ještě letos v Londýně nepřišel ani o servis. Udržel ho v dosavadních 54 gamech, přičemž odvrátil osm brejkbolů.

"Hraju docela dobře. Dobře podávám, dobře se pohybuju, return je taky v pořádku, zkrátka daří se mi věci, které jsou potřeba, aby se člověk dostal na turnaji daleko," uvedl Federer, jenž ale krotil optimismus. "Na druhou stranu je to jen čtvrtfinále, tady turnaj v podstatě začíná," dodal sedminásobný vítěz turnaje.

Zatímco čtvrtý nasazený Federer si zahraje ve čtvrtfinále Wimbledonu podvanácté, jeho krajan Wawrinka poprvé. Turnajová pětka zdolala 7:6, 7:6 a 6:3 Feliciana Lópeze.

Vzájemná bilance dvou nejlepších Švýcarů vyznívá jasně pro Federera, jenž vede 13:2. Poslední střetnutí však letos ve finále v Monte Carlu vyhrál Wawrinka. Na trávě se utkají poprvé.

V ženské dvouhře zatím navazuje na své úspěšné vystoupení z Roland Garros Rumunka Simona Halepová. Pařížská finalistka potřebovala k postupu do čtvrtfinále jen 57 minut, během nichž deklasovala 6:3, 6:0 Kazašku Zarinu Dijasovou.

Třetí hráčka světa Halepová je druhou rumunskou tenistkou ve čtvrtfinále Wimbledonu v historii. První byla její manažerka Virginia Ruziciová, které se to podařilo dvakrát na přelomu 70. a 80. let. O semifinále se Halepová utká s loňskou finalistkou Sabine Lisickou z Německa.

Serenu Williamsovou ničil virus

Serena Williamsová musela po třech odehraných gamech ze zdravotních důvodů odstoupit z utkání druhého kola wimbledonské čtyřhry po boku sestry Venus proti dvojici Kristina Barroisová, Stefanie Vögeleová. Světová tenisová jednička nebyla od rozcvičení zjevně ve své kůži a měla problém vůbec trefit raketou míč.

Na dvaatřicetileté Williamsové byly problémy vidět už při rozehrávce, kdy se jí několikrát ani nepodařilo chytit míček od sběračů. Sedmnáctinásobnou grandslamovovou vítězku vyšetřovali na kurtu lékaři, nicméně Serena zjevně nechtěla nechat sestru na holičkách a rozhodla se do utkání nastoupit.

"Myslela jsem, že to zvládnu, protože jsem opravdu chtěla hrát, ale ten virus mě úplně odrovnal," uvedla v tiskovém prohlášení Williamsová. Oficiálním důvodem jejího odstoupení byla virová infekce. "Z celého srdce děkuju všem fanouškům za povzbuzení a pochopení," dodala.

V duelu samotném pokračovala viditelná nepohoda Williamsové, jež vyvrcholila ve třetím gamu při jejím podání. Americká hvězda předvedla čtyři dvojchyby za sebou, přičemž několikrát měla problémy vůbec dostřelit míček k síti.

Po skončení gamu odvedla Serenu z kurtu za ruku starší sestra Venus a pětinásobné deblové vítězky Wimbledonu krátce poté za stavu 0:3 z duelu odstoupily. "Serena se bohužel cítila špatně posledních pár dnů a nemohla hrát na své obvyklé úrovni. Jsem na ni pyšná, protože spolu hrajeme debla strašně rády," řekla Venus.

Ve dvouhře obě sestry vypadly už v prvním týdnu ve třetím kole, Serena nečekaně s Francouzkou Alizé Cornetovou a Venus v jednom z dosavadních nejlepších utkání turnaje s Petrou Kvitovou.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - osmifinále:
Kyrgios (Austr.) - Nadal (2-Šp.) 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
Federer (4-Švýc.) - Robredo (23-Šp.) 6:1, 6:4, 6:4
Wawrinka (5-Švýc.) - F. López (19-Šp.) 7:6 (7:5), 7:6 (9:7), 6:3
Raonic (8-Kan.) - Nišikori (10-Jap.) 4:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:3
Ženy:
Dvouhra - osmiifinále:
Halepová (3-Rum.) - Dijasová (Kaz.) 6:3, 6:0
Kerberová (9-Něm.) - Šarapovová (5-Rus.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:4
Lisická (19-Něm.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:4.
Středeční program (začátky v 13:00 SELČ):
Centrální kurt:
Halepová (3-Rum.) - Lisická (19-Něm.)
Murray (3-Brit.) - Dimitrov (11-Bulh.)
Wawrinka (5-Švýc.) - Federer (4-Švýc.).
Kurt č. 1:
Bouchardová (13-Kan.) - Kerberová (9-Něm.)
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (26-Chorv.)
Raonic (8-Kan.) - Kyrgios (Austr.).

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2014 mužská dvouhra

  • Osmifinále

  • Francie Jo-Wilfried Tsonga Srbsko Novak Djokovič
    3 : 6; 4 : 6; 6 : 7
  • Francie Jérémy Chardy Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 7; 4 : 6; 4 : 6
  • Velká Británie Andy Murray Jižní Afrika Kevin Anderson
    6 : 4; 6 : 3; 7 : 6
  • Bulharsko Grigor Dimitrov Argentina Leonardo Mayer
    6 : 4; 7 : 6; 6 : 2
  • Švýcarsko Stanislas Wawrinka Španělsko Feliciano López
    7 : 6; 7 : 6; 6 : 3
  • Španělsko Tommy Robredo Švýcarsko Roger Federer
    1 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Kanada Milos Raonic Japonsko Kei Nišikori
    4 : 6; 6 : 1; 7 : 6; 6 : 3
  • Španělsko Rafael Nadal Austrálie Nick Kyrgios
    6 : 7; 7 : 5; 6 : 7; 3 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 1; 3 : 6; 6 : 7; 6 : 2; 6 : 2
  • Velká Británie Andy Murray Bulharsko Grigor Dimitrov
    1 : 6; 6 : 7; 2 : 6
  • Švýcarsko Stanislas Wawrinka Švýcarsko Roger Federer
    6 : 3; 6 : 7; 4 : 6; 4 : 6
  • Kanada Milos Raonic Austrálie Nick Kyrgios
    6 : 7; 6 : 2; 6 : 4; 7 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Bulharsko Grigor Dimitrov
    6 : 4; 3 : 6; 7 : 6; 7 : 6
  • Švýcarsko Roger Federer Kanada Milos Raonic
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Finále

  • 06.07.14      15 : 00 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Švýcarsko Roger Federer
    6 : 7; 6 : 4; 7 : 6; 5 : 7; 6 : 4