Hlavní obsah

Prezident Zeman se tulil ke Kvitové a pak wimbledonské šampiónce radil: Ignorujte závistivce!

Aktualizováno

Po třech letech si šla Petra Kvitová znovu pro prezidentskou pochvalu. Miloš Zeman strávil na Pražském hradě hodinu v tenisové společnosti a dvojnásobné wimbledonské vítězce radil, aby ignorovala závistivce.

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kvitová dorazila před druhou hodinou odpoledne společně s dalšími tenistkami Barborou Záhlavovou-Strýcovou a Klárou Koukalovou. S manželkou přijel také majitel společnosti Česká sportovní a manažer Kvitové Miroslav Černošek. „Moc jsem si to užila a byla jsem mile překvapená, že byl prezident příjemný a vtipný," usmívala se Záhlavová-Strýcová.

Prezident tenistkám předal květiny a v krátkém proslovu si zavtipkoval: „Velká většina politiků se nesmírně ráda tulí k úspěšným, trošku se přihřívá na jejich slávě a chlubí se cizím peřím. Takže já bych se velmi rád přitulil k Petře Kvitové a tvářil se, že jsem Wimbledon v podstatě vyhrál já, i když neumím ani pinknout," řekl Zeman.

Pokračoval ale i na vážnější téma. Po Wimbledonu se na sociálních sítích objevil názor, že by Kvitová měla přijít o české občanství, když kvůli výhodnějším daňovým zákonům žije v Monaku. „Vím, že jako úspěšní lidé jste předmětem všudypřítomné závisti a je to jeden z důvodů tohoto, abych vám proti těmto závistivcům vyjádřil svoji podporu a poprosil vás, abyste je ignorovala, protože neumí nic jiného než závidět," prohlásil prezident. „Ty věci, které se po Wimbledonu rozvířily, mě moc nepotěšily, ale to ani není moc ke komentování," povzdechla si Kvitová.

Prezidentovi na oplátku věnovala čestnou vstupenku na fedcupové finále s Německem, které se koná na začátku listopadu. „Bylo vidět, že by rád přišel, pokud nebude mít státnické povinnosti. Jenom prý musí najít někoho do páru," pousmála se Kvitová.

Třetí triumf ve Wimbledonu Kvitová neslíbila

O čem se prezident bavil s tenistkami po konci oficiální části programu, nechtěly Kvitová a spol. příliš prozradit. „To je tajný. Byla jsem trošičku nervózní, protože pozvání prezidenta nedostávám každý rok. Ale sedli jsme si k jednomu stolu a povídali o sportu, o Wimbledonu, o Petře, o tenisových pravidlech," naznačila alespoň Záhlavová-Strýcová. „Říkal, že sportu neholduje, ale sem tam přehled o tenisu měl," uznala Kvitová.

V roce 2011 slíbila tehdejší hlavě státu Václavu Klausovi, že wimbledonský talíř pro vítězku hodlá získat ještě jednou. „Teď jsem ale neslibovala nic. Každopádně to bylo moc příjemné setkání," vykládala dvojnásobná vítězka z All England Clubu.

„Na Pražském hradě budete vítáni, nejen, když se budete chtít podělit o radost z vítězství, ale i o smutek z prohry. Ne, že bych vám to přál, ale i prohra je součástí života," připomněl Zeman.

Reklama

Související témata: