Hlavní obsah

Prospěl by randál při tenisu? Djokovič i Murray jsou pro, Berdych preferuje zažité mravy

New York

Zatímco třeba při fotbale a hokeji se od fanoušků na tribunách očekává co nejhlasitější podpora během celého zápasu, při tenisu se vyspělost publika posuzuje především podle toho, zda potlesk po povedené výměně dokáže včas přerušit, aby umožnilo hráčům soustředit se v absolutním tichu na další míček. Jenže už i v bílém sportu se začíná mluvit o možné změně poměrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berdych si libuje před londýnským publikem.

Článek

S nevychovaností fanoušků se tenisté tradičně setkávají především na US Open, které začíná příští týden. Američtí fanoušci si zkrátka zaplatí drahý lístek a nechtějí si nechat svobodu projevu a pohybu po areálu ve Flushing Meadows příliš omezovat, a tenisté, kteří mají i ze vstupného za své zápasy královsky zaplaceno, se s tím prostě musí nějak vyrovnat.

Ale některým hvězdným tenistům současnosti by podle všeho příliš nevadilo, kdyby se i na jiných turnajích stávající konzervativní pořádky trochu uvolnily. Jedním z nich je třeba aktuální světová jednička Novak Djokovič.

„Líbí se mi, když se dívám na ostatní sporty, třeba na NBA, jak to funguje a jak zábavné je pro fanoušky všechno dění na obřích obrazovkách a v přestávkách, kdy se nehraje nebo i v průběhu hry. Můžete si zakřičet, zapískat, všechno co chcete," řekl pro americký deník The New York Times srbský tenista

Zvykli bychom si

Podle loňského wimbledonského vítěze Andyho Murrayho by hráči neměli mít problém s tím si na větší hluk z hlediště zvyknout. „Upřímně myslím, že bychom si zvykli. Nejhorší pro nás vlastně je, když do úplného ticha někdo udělá nějaký rámus, nebo když všichni sedí a najednou někdo za vámi vstane. To vás rozhodí. Pokud by se ale lidé normálně pohybovali kolem kurtu během celého zápasu, myslím, že by se tomu hráči přizpůsobili," myslí si Murray.

Zároveň ale dodal, že hluk kolem dvorců by měl mít určité limity: „Hodně při hře využíváme uši, abychom mohli slyšet jakou rotaci a razanci má míček, který na nás letí. Kdyby třeba hrála hlasitá hudba, bylo by docela těžké mít správný timing na míček. Ale jo, trocha kraválu kolem by mě nevadila."

Deblisté by zašli i dál

Žebříčkově hůře postavení hráči, či debloví specialisté, kteří často hrají zápasy na vedlejších kurtech, se běžně musí umět vypořádat s hlučnějším prostředím. A tak není divu, že třeba deblová hvězda Mike Bryan by, co se týče větší volnosti fanoušků, zašla klidně mnohem dál.

„Každý, kdo hraje mimo hlavní kurty, vám řekne, že je schopen se od takových rušivých momentů odstřihnout. Všichni jsme dost dobří na to, abychom to v sobě zpracovali. Myslím, že je to lepší pro fanoušky i samotnou hru," myslí si americký tenista.

Jeho dvojče Bob doplnil, že by divácké návštěvy na zápasech čtyřhry mohlo zvednout právě povolení fanouškům mluvit a pohybovat se u kurtu i během výměn.

Berdych si potrpí na zažité mravy

Radikálně jiný názor má ale česká jednička Tomáš Berdych. Wimbledonský finalista z roku 2010 jednoznačně preferuje chování britského publika, které si tradičně potrpí na zažité mravy.

„Dávám přednost britskému, londýnskému publiku. Když stojíte na základní čáře a poklepete míčkem o zem, každý to může slyšet. A když ukončíte výměnu, všichni jsou vtažení do děje - to je v tenisu možná vůbec ten nejlepší pocit. Neříkám, že v New Yorku je to zlé, to určitě ne. Jde o unikátní zážitek, přijde i 20 tisíc lidí, má to speciální atmosféru. Jen fanoušci jsou trochu hluční," vysvětloval americkému listu Berdych.

Podle něj není možné, aby se fanoušci jakkoliv projevovali během výměn, ale klidně by jim dal větší prostor v přestávkách mezi nimi. Nicméně pak by se dle jeho mínění musel prodloužit dvacetivteřinový limit na přípravu hráčů na novou výměnu.

Prospělo by tenisu povolení většího hluku na tribunách?
Ano
18,5 %
Ne
81,5 %
Celkem hlasovalo 2034 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík