Hlavní obsah

Patnáctiletá americká senzace způsobila na US Open Cibulkové šok

New York

Když Lukáš Rosol prohrál v prvním kole US Open se sedmnáctiletým Chorvatem Čoričem, alespoň věděl, že ho skolila únava z náročného programu uplynulých týdnů. Co je příčinou krachu letošní finalistky Australian Open Dominiky Cibulkové s patnáctiletou Američankou Catherine Bellisovou, to slovenská tenistka doteď netuší. Vždyť nezvládla duel s dívkou, která je až na 1208. místě světového žebříčku!

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Američanka Catherine Bellisová po senzačním vítězství nad Dominkou Cibulkovou.

Článek

„Nechápu to. Do posledního míčku jsem si nepřipouštěla, že bych mohla prohrát," líčila po výsledku 1:6, 6:4, 4:6 třináctá hráčka světa. „Byl to příšerný den. Ne pokaždé se člověk probudí a předvádí super tenis," řekla Cibulková.

V poslední době ale vstává špatnou nohou dost často. Jako obhájkyně titulu vypadla ve Stanfordu, stejně rychle opustila i turnaje v Cincinnati a v New Havenu  Tak rychlé ztroskotání v New Yorku si však nedokázala představit ani v nejhorších nočních můrách.

Teenagerka Bellisová dostala od pořadatelů divokou kartu. Jejím stropem dosud byly turnaje ITF s celkovou dotací 10 tisíc dolarů, za postup do druhého kola přitom vyinkasuje šestkrát víc... Od utkání s hráčkou Top 15 si mladá Američanka také původně nic moc neslibovala. „Myslela jsem, že nasbírám nějaké zkušenosti," líčila Bellisová.

Měla jsem ji dorazit

Jenže pak vyhrála první set 6:1 a nevzdala se ani ve třetí sadě za nepříznivého stavu 1:3. „Měla jsem ji dorazit, ale místo toho jsem udělala dvě nevynucené chyby a vrátila ji do zápasu. Měla jsem být agresivnější, aktivnější," nadávala si Cibulková.

Bellisová je nejmladší vítězkou zápasu na US Open za posledních 18 let, kdy tu vyhrála mladinká Ruska Anna Kurnikovová. Mladší americkou vítězku viděl areál Flushing Meadows naposled před 28 lety.

To je pro americkou senzaci pravěk, její první tenisová vzpomínka se totiž dotýká až roku 2006, kdy prý v televizi zahlédla Marii Šarapovovou. Že se bude věnovat bílému sportu se hráčka s přezdívkou ‚CiCi' rozhodla až v deseti letech. „Nikdy jsem si nemyslela, že budu trénovat na kurtu s hráčkami, které jsem jen vídala na obrazovce," nemohla uvěřit Bellisová, kterou na kurtu číslo šest hnali diváci za senzací. „Bez nich bych to nejspíš nezvládla."

Ve čtvrtek si nová americká star zahraje druhé kolo s dvacetiletou Zarinou Dijasovou (48. na světě) z Kazachstánu, která tenisově rostla na pražské Štvanici pod vedením kouče Jaroslava Janduse. Pokud by Bellisová uspěla, pak už by možná začala vážně uvažovat, že se stane tenisovou profesionálkou. Zatím totiž podobné úmysly neměla. „Ale kdo ví, třeba se to jednou stane," usmívala se CiCi.

Porazí patnáctiletá Američanka Catherine Bellisová ve 2. kole US Open Zarinu Dijasovou z Kazachstánu?
Ano
37,3 %
Ne
62,7 %
Celkem hlasovalo 12518 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články