Hlavní obsah

Navrátil má před bojem o finále Davis Cupu starost. Štěpánek a spol. prohrávají

Marek BurkertPrávo

Tři čtvrtiny českého daviscupového kontingentu na US Open už jsou z kola ven. Necelé tři týdny před semifinále s Francií nevysílají tenisoví reprezentanti moc povzbudivých signálů. Ve hře už je pouze Tomáš Berdych.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ožije opět forma Radka Štěpánka v Davis Cupu?

Článek

Radek Štěpánek a Jiří Veselý nevybředli z výsledkové bídy posledních týdnů. Jediný set však neuhrál ani Lukáš Rosol. Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil musí být z českých výsledků v New Yorku hodně rozpačitý. Rosol neuspěl, ačkoli přijel na grandslam s aurou vítěze z Winston-Salemu. „Chorvat Čorič je šikovný, musím si na něj dát pozor," vštěpoval si český ranař, jenže na předsevzetí v souboji se 17letým kvalifikantem zapomněl.

Porážka Jiřího Veselého se 4. hráčem světa Švýcarem Wawrinkou se naopak čekala. Česká naděje se potýkala se zraněným palcem u nohy, ale zdramatizovala druhou a třetí sadu a dovedla je do tie breaku. Po zápase si Veselý vyčítal, že na něj dolehla atmosféra centrkurtu. Dvě zkrácené hry jsou však pro jednadvacetiletého borce znamením, že příště to bude lepší. „Byl jsem schopen dotáhnout dva sety do tie breaku, mít dokonce jeden setbol, brejknout ho zpátky ve třetím setu. To jsou pozitiva, která si vezmu."

Zápas blbec

K tomu, co se už v pondělí večer přihodilo Radku Štěpánkovi v souboji s německým kvalifikantem Bachingerem (235. na světě), však neměl racionální vysvětlení ani český pětatřicátník. „Ten zápas byl velký blbec, taky ho mohl zahrát jen blbec jako já," zkritizoval se nemilosrdně veterán po rychlé prohře ve třech setech.

Obdobný výkon na Roland Garros proti Tsongovi nebo Monfilsovi by znamenal katastrofu. „Davis Cup je něco jiného. Budeme hrát na antuce, na níž se mi hrálo v Paříži výborně. Zase to bude pozitivní krev do žil. Těším se jako malé dítě," rozzářil se.

Léto však bylo v jeho podání strašidelné. „V těchto situacích jsem ale byl už mockrát. Nic jiného než tvrdá práce z toho nevede. Jeden dva vyhrané zápasy a budu zase někde jinde," uklidňoval Štěpánek. Snad se mu to povede právě v Paříži.

Postoupí čeští tenisté přes Francii do finále letošního ročníku Davisova poháru?
Ano
59,4 %
Ne
40,6 %
Celkem hlasovalo 2822 čtenářů.

Reklama

Související témata: