Hlavní obsah

Berdych se pral s extrémními podmínkami. Ale byl až příliš dobrý, uznal Hewitt

New York

Uměl si určitě představit snazší vstup do grandslamového US Open, než větrnou loterii s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem. Český tenista však nakonec zvládl úvodní zkoušku ve Flushing Meadows na výbornou. Neztratil ani set a po vítězství 6:3, 6:4, 6:3 uznal jeho kvality i ostřílený Australan.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z postupu do druhého kola US Open.

Článek

„Cítím se teď výborně, narazil jsem na těžkého soupeře v extrémních podmínkách. Bylo horko a foukal nepříjemný vítr. Navíc hrát hned v prvním kole s Lleytonem, to není zrovna to, co byste si přál," oddechl si český reprezentant po postupu do druhého kola, v němž se utká se Slovákem Kližanem.

Obzvlášť vítr během utkání nemá rodák z Valašského Meziříčí vůbec v oblibě. „Tohle opravdu rád nemám, na druhou stranu se s tím musíte nějak vypořádat. Dokázal jsem si i v těch podmínkách najít svůj rytmus," pochvaloval si sedmý tenista světa.

Hewitt nemohl diktovat hru

Zlom v utkání podle něj nastal ve druhé sadě, v níž už Australan vedl 4:1, ale český tenista dokázal set otočit. „Ve druhém setu jsem si prohrál podání, ale snažil jsem se v ní udržet co nejdéle a čekat na šanci. Ta naštěstí nakonec přišla. Druhý set byl velmi důležitý, ve třetím jsem pak měl snad v každém gamu při jeho servisu šance na brejkboly. Jsem rád, že jsem to zvládl a postoupil dál," pokračoval svěřenec Tomáše Krupy.

Jeho kvality uznal i bývalý šampión z US Open Hewitt. „Prostě byl příliš dobrý. Umí s lehkostí vyvinout velkou sílu. Má masivní forhend. Hlavně když jsem hrál proti větru, bylo pro mě obtížné mu diktovat moji hru, i když jsem cítil, že už se mi povedlo ho dostat z rovnováhy. Vždycky jsem cítil, jako by měl extra šanci dostat se znovu do výměny. Prostě jako bych byl pořád v defenzívě," shrnul zápas dvojnásobný grandslamový vítěz.

Na Davis Cup zatím nemyslí

Hewitta stejně jako Berdycha čeká bezprostředně po US Open boj v Davis Cupu. Zatímco Australané budou hrát o záchranu v elitní Světové skupině, Čech čeká na antuce v Roland Garros boj s Francií o finále.

Ale na to teď Berdych podle svých slov nemyslí. S rychlou změnou světadílu i hracího povrchu už má poměrně bohaté a úspěšné zkušenosti. „Teď jsem na US Open a soustředím se jen na něj. Zvládl jsem to i před dvěma roky, kdy jsem tady hrál semifinále a pak jsem letěl do Argentiny, kde jsem hrál na antuce Davis Cup. O něm začnu přemýšlet, až budu tady hotov," dodal český reprezentant.

Postoupí Tomáš Berdych přes Martina Kližana do třetího kola US Open?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
Celkem hlasovalo 8704 čtenářů.

Reklama