Hlavní obsah

Osočil Nadala, vyzve Berdycha. Prostořeký Kližan spoléhá na rady českého kouče Damma

Vyhrál dva turnaje ATP. V souvislosti s Martinem Kližanem si ale mnoho lidí vzpomene spíš na aféru, kterou rozpoutal svým výrokem na adresu Rafaela Nadala. Prostořeký Slovák bude ve druhém kole US Open soupeřem Tomáše Berdycha a v záloze má trumf - českého kouče Martina Damma.

Foto: Profimedia.cz

Martin Kližan (vpravo) po utkání s Rafaelem Nadalem.

Článek

Před třemi lety poskytl Kližan online rozhovor pro web čas.sk a na otázku zda, mu nejsou podezřelé konstantně skvělé výkony Novaka Djokoviče odpověděl: „Podle mě Djokovič nebere nic, ale Nadal možná ano. S Nadalem to podle mě není košer." A hned bylo zaděláno na skandál, který ještě slovenský mladík přikrmil. „Agassiho také nikdy nechytili. A později se přiznal sám."

Nadalova muskulatura a fyzická kondice stachanovce jsou sice často předmětem spekulací, ale nikdo z tenisového prostředí nahlas neřekl to, co před třemi lety nadhodil Kližan. V zákulisí přitom kolem tématu Španělova údajného dopingu čilá šeptanda rozhodně panuje. „Nikdy jsem zakázané prostředky nebral a brát nebudu," ohradil se naštvaný Nadal.

Jeho vzájemné duely s Kližanem loni na Roland Garros a letos ve Wimbledonu tak měly nečekaný náboj. V obou případech zvítězil Rafa naprosto shodným výsledkem 4:6 a třikrát 6:3.

Je také pravdou, že Kližan později své výroky mírnil. „Mediálním prostorem nejen na Slovensku se šíří značně zjednodušující interpretace mých vyjádření. Při on-line diskusi jsem si neuvědomil, že určité pasáže při vytržení z kontextu a při cíleně skandalizujícím zpracování - i s přispěním mých poměrně nedbalých formulací, které připouštím - mohou vyznít úplně v rozporu s mými postoji a zásadami. Nikdy bych bez důkazů vědomě nezpochybnil integritu konkrétních osob. Bylo by to neférové a bez respektu," vysvětloval slovenský tenista.

Nikoho neposlouchal

Sám kdysi přiznal, že měl hodně těžkou pubertu. Neposlouchal nikoho, natož své rodiče, ale možná, že právě zvýšená míra drzosti mu přinesla úspěchy na juniorských turnajích, včetně vítězství na French Open.

Svéhlavá povaha ho však dostává i do problémů. Kvůli své omluvence z daviscupového duelu měl spory s kolegou z týmu Lackem, při letošním finále v Mnichově ho zase italský soupeř Fognini obvinil ze simulování. Ne vždycky je to s Kližanem jednoduché, ale talentovaný je opravdu mimořádně.

Levoruký hráč zazářil před dvěma lety na US Open, kde vyřadil pátého nasazeného Tsongu a dotáhl to až do osmifinále. V březnu 2013 se vyšplhal na 26. místo na světě. Jenže pak vzestup zase ustal a skončila i Kližanova spolupráce s trenérem Karolem Kučerou. Na jeho místo angažovala slovenská jednička bývalého skvělého českého deblistu Martina Damma a plán je jasný - rychle mezi špičku.

V New Yorku Kližana doprovází kromě Damma i slovenská legenda Miloslav Mečíř. „Kdysi mi říkal, že se občas naplno rozehrál až ve třetím, nebo čtvrtém setu. To byl přesně můj středeční případ," popisoval Kližan velký obrat prvního kola s Belgičanem Darcisem.

Sám ale ví, že proti Berdychovi nebude favoritem v žádném případě, vždyť loni s ním prohrál jednoznačně ve Wimbledonu. „Neměl jsem žádnou šanci. Teď ale budu chtít pár věcí změnit. S Martinem Dammem si rozebereme loňský zápas a pokusíme se stanovit co nejlepší taktiku. Berdych je skvělý hráč, ale já můžu uspět," věří si pětašedesátý hráč světa.

Vyřadí Tomáš Berdych na US Open Slováka Martina Kližana?
Ano
90,3 %
Ne
9,7 %
Celkem hlasovalo 5560 čtenářů.

Reklama

Související témata: