Hlavní obsah

Kruničová - Kvitová 6:4, 6:4Wimbledonská šampiónka na kolenou, Kvitovou na US Open vyřadila kvalifikantka! Dohrály i další dvě Češky

New York
Aktualizováno

Šestý hrací den grandslamového US Open českým barvám nesvědčil - do osmifinále dvouhry neprošla ani jedna z trojice tenistek. Wimbledonská vítězka a třetí nasazená hráčka turnaje Petra Kvitová skončila překvapivě na raketě Srbky Aleksandry Kruničové, až 145. tenistky světa, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace! Čtyřiadvacetiletá Kvitová podlehla o tři roky mladší soupeřce dvakrát 4:6. O postup mezi nejlepších 16 singlistek marně usilovala také Karolína Plíšková, Australanka Casey Dellacquaová ji udolala 6:3, 3:6 a 6:4. Neuspěla ani Barbora Záhlavová-Strýcová, byť Kanaďanku Eugenii Bouchardovou rovněž potrápila a prohrála až po třísetové bitvě 2:6, 7:6 a 4:6.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Petra Kvitová se s US Open rozloučila nečekaně už ve 3. kole po prohře se srbskou kvalifikantkou Kruničovou.

Článek
Fotogalerie

Kvitové se ve Flushing Meadows tradičně nedaří. Při své sedmé účasti vypadla potřetí ve třetím kole a jejím maximem je účast v osmifinále. Česká jednička byla proti Kruničové vysokou favoritkou, ale běhavá a dobře bránící soupeřka ji nutila k chybám

"Jsem velmi zklamaná. Chtěla jsem vyhrát, ale bohužel jsem to nedokázala. Neměla jsem svůj den," řekla Kvitová, která udělala 34 nevynucených chyb, na tiskové konferenci zveřejněné na webu turnaje. "Ona hrála neuvěřitelný tenis a vrátila mnoho míčů a těžko se mi hrály jenom vítězné údery. Hodně jsem chybovala, ale snažila jsem se, jak to v dané chvíli nejlíp šlo."

Jako by ztráta servisu hned v první hře předznamenala sled věcí příštích. V úvodním setu přišla rodačka z Fulneku dvakrát o podání a zlomový okamžik nastal ve druhé sadě za stavu 2:0 a 40:30 pro Kvitovou, jež místo potvrzení brejku vyrobila dvě dvojchyby a vzápětí ztratila čtyři hry v řadě. Soupeřka z Balkánu, která už v kvalifikaci vystavila stop českým nadějím Denise Allertové a Kateřině Siniakové, za stavu 4:4 prolomila popáté v utkání servis Kvitové a za hodinu a 39 minut proměnila druhý mečbol.

Nefungoval ani servis

"Věděla jsem, co asi bude hrát, ale nečekala jsem, že bude hrát tak dobře. Ona hrála rychle i takticky a já na to nenašla odpověď," řekla Kvitová na adresu soupeřky, jež umně měnila rytmus hry - přímé údery střídala s vysokými míči i čopy. "Opravdu parádně se pohybovala a dobře podávala v důležitých okamžicích," ocenila Srbku.

V utkání si Kvitová příliš nepomohla servisem, což se jí při nedávném triumfu v New Havenu a i na začátku turnaje dařilo. "Moc mi nefungoval. Pár zápasů bez servisu jsem vyhrála, ale teď se to nepovedlo. Kdyby mi šel, možná by se hrálo míň výměn, které ona vyhrávala."

Kruničová při své druhé účasti v hlavní soutěži grandslamu postoupila už mezi posledních šestnáct. "Nevím, co říci. Chtěla jsem vyhrát set a dokázala jsem získat dva. Petra je velká hráčka, sledovala jsem oba její triumfy ve Wimbledonu a je fantastické, že jsem teď tady nad ní dokázala vyhrát," řekla v rozhovoru na dvorci.

V New Yorku vypadly už tři ze čtyř nejvýše nasazených hráček dvouhry. Před Kvitovou skončily také dvojka Simona Halepová z Rumunska i čtyřka Agnieszka Radwaňská z Polska. Ve hře zůstává jen jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA, která má jistotu, že i po turnaji zůstane v čele žebříčku WTA.

Jedinou českou osmifinalistkou Šafářová

Dvaadvacetiletá Plíšková o sedm let starší Dellacquaovou loni porazila hladce ve dvou setech cestou za svým dosud jediným titulem z turnaje WTA v malajsijském Kuala Lumpuru. Tentokrát ale byla úspěšnější Australanka. Plíšková sice nastřílela 11 es a připsala si celkem 43 vítězných míčů, zároveň ale udělala 40 nevynucených chyb, zatímco soupeřka pouze pětadvacet.

Po půl hodině ztratila Plíšková na letošním US Open první set, ve druhém se ale vzchopila, za stavu 2:3 získala čtyři hry v řadě a vynutila si rozhodující třetí dějství. V něm však hned třikrát neudržela vlastní servis a Dellacquaová po bezmála dvou hodinách tenisové bitvy proměnila druhý mečbol.

Napodobit Lucii Šafářovou, jež si postup do osmifinále závěrečného grandslamu sezóny zajistila už v pátek po vydřené výhře nad Francouzkou Alizé Cornetovou, se nepodařilo v duelu takzvané "night session" ani Záhlavové-Strýcové. Ta zahájila premiérový souboj ve třetím kole na US Open s turnajovou sedmičkou ve velkém stylu: hned v první hře nepovolila servírující Bouchardové ani jediný fiftýn.

Kanaďanka však zpřesnila hru, přidala na agresivitě a když bylo potřeba, neváhala si pro vítězný úder dojít také na síť. Vyhrála čtyři gamy v řadě a za 34 minut bezpečně i úvodní sadu. Druhé dějství přineslo mnohem vyrovnanější tenis. Plzeňská rodačka nejprve otočila stav z 2:3 na 5:4 a podávala na zisk sady. Šanci sice nevyužila, nicméně v tie breaku povolila stále více chybující Bouchardové jen dva body.

I v rozhodujícím setu spoléhala Češka na trpělivou obranu, ale v deváté hře ztratila svůj servis a Bouchardová vzápětí zápas čistou hrou zakončila. Wimbledonská finalistka tak nezaváhala ani ve třetím vzájemném duelu - předtím Záhlavovou-Strýcovou porazila loni v Ósace a letos v Norimberku.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 38,251 miliónu dolarů):
Muži:
Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek, Paes (6-ČR/Ind.) - Veselý, Lu Yen-Hsun (ČR/Tchaj-wan) 7:6 (7:3), 6:3.
Ženy:
Dvouhra - 3. Kolo:
Kruničová (Srb.) - Kvitová (3-ČR) 6:4, 6:4
Dellacquaová (29-Austr.) - Kar. Plíšková (ČR) 6:3, 3:6, 6:4
Bouchardová (7-Kan.) - Záhlavová-Strýcová (30-ČR) 6:2, 6:7 (2:7), 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká, Krajiceková (11-ČR/Niz.) - Husárová, Kaniaová (SR/Pol.) 6:3, 6:2
Jankovičová, Koukalová (Srb./ČR) - Medinaová, Švedovová (13-Šp./Kaz.) 4:6, 6:2, 7:5.
Hingisová, Pennettaová (Švýc./It.) - Pavljučenkovová, Šafářová (15-Rus./ČR) 6:3, 6:0
Dijasová, I-Fan Sü (Kaz./Čína) - Voráčová, Davisová (ČR/USA) 6:3, 7:6 (8:6)
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Peya (2-ČR/Rak.) - Parraová, Marrero (Šp.) 6:3, 5:7, 11:9.
Ostatní výsledky US Open zde.

Reklama

Související témata: