Hlavní obsah

Berdych - Gabašvili 6:3, 6:2, 6:4Berdych po dešti smetl Rusa Gabašviliho, Šafářová na US Open končí

New York
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych postoupil do osmifinále US Open. Zápas 3. kola proti Tejmurazovi Gabašvilimu, který na dvě hodiny přerušila dešťová přeháňka, vyhrál šestý nasazený po setech 6:3, 6:2 a 6:4. Rodák z Valašského Meziříčí se v osmifinále střetne Dominikem Thiemem z Rakouska. Naopak Lucie Šafářová na US Open končí. V osmifinále totiž nestačila na Číňanku Pcheng Šuaj, které podlehla 3:6 a 4:6.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha.

Článek

Oba tenisté si v úvodní sadě vyměňovali ostré údery od základní čáry a výborně podávali. Zlom nastal v šestém gamu, v němž vedl Rus už 40:0, pak ale Gabašvilimu odešlo podání a i díky dvěma dvojchybám se Berdych dostal k úvodnímu brejkbolu zápasu. Ten využil po další dvojchybě Rusa. A protože Gabašvili svůj jediný brejkbol v závěru setu využít nedokázal, získal Berdych důležitou úvodní sadu pro sebe.

Po třech gamech druhého dějství odešli hráči do šaten kvůli hrozící bouřce. Vzápětí se nad kurty ve Flushing Meadows skutečně rozpršelo a zápas byl na dvě hodiny přerušen. Po návratu na dvorec se Berdych brzy ujal vedení i ve druhé sadě. A to zejména díky nepřesné hře ruského tenisty, který se nemohl opřít o svůj servis a většinu výměn zakončoval nevynucenými chybami.

Berdych vyhrál sedm her v řadě a získal proti nepřesnému soupeři i rozhodující brejk hned na začátku třetího setu. Český tenista bez potíží dovedl zápas do vítězného konce a postoupil do osmifinále, v němž se v prvním vzájemném zápase utká s Rakušanem Dominikem Thiemem, který ve třech setech zdolal Feliciana Lópeze ze Španělska.

Šafářová na Číňanku nestačila

Šafářová se nedokázala koncentrovat na úvody obou setů. V tom prvním se Číňanka ujala brzy vedení 3:0 a aktivně hrající, ale častokrát chybující hráčka už ztracený brejk zpět získat nedokázala. Obdobný průběh měla i druhá sada. Šafářová přišla ve třetím gamu o servis a v průběhu druhého dějství si nedokázala proti přesně hrající soupeřce vypracovat ani jeden brejkbol.

Po vypadnutí Šafářové nezbyla v pavouku dvouher US Open žádná česká zástupkyně.

Tenisový US Open:
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Gabašvili (Rus.) 6:3, 6:2, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
Pcheng Šuaj (Čína) - Šafářová (14-ČR) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - 3. kolo:
Dijasová, Sü I-Fan (Kaz./Čína) - Hradecká, Krajiceková (11-ČR/Niz.) 7:6 (7:3), 6:2.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová, Matkowski (ČR/Pol.) - Raymondová, Lipsky (USA) 4:6, 6:3, 11:9.
2. kolo:
Townsendová, Young (USA) - Hlaváčková, Peya (2-ČR/Rak.) 6:3, 6:3
Peschkeová, Matkowski (ČR/Pol.) - McHaleová, Kozlov (USA) 5:7, 6:2, 10:8
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Gordonová (USA) - Kolodziejová (ČR) 6:1, 6:2.
Ostatní výsledky US Open zde.

Reklama