Hlavní obsah

Čilič - Federer 6:3, 6:4, 6:4Favorité neuspěli, finále US Open si zahrají Nišikori a Čilič

New York
Aktualizováno

Oba nejvýše nasazení hráči letošního US Open neprošli branami semifinále! Turnajovou jedničku, Srba Novaka Djokoviče vyřadil ve čtyřech setech Japonec Kei Nišikori a druhý nasazený Roger Federer ze Švýcarska neuhrál v duelu s Chorvatem Marinem Čiličovi ani set. Finále je na programu v pondělí od 23.00 SELČ.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Chorvat Marin Čilič oslavuje postup do finále US Open.

Článek
Fotogalerie

Poprvé od Australian Open v roce 2005 tak chybí v grandslamovém finále dvouhry jeden ze čtveřice vládců tenisu posledních let. Španěl Rafael Nadal letos ve Flushing Meadows nestartoval, Federer a Djokovič vypadli v semifinále a Brit Andy Murray o kolo dříve.

Nišikori má s Djokovičem pozitivní bilanci

Djokovič byl ve Flushing Meadows v semifinále poosmé za sebou a byl největším favoritem na titul. Jenže proti světové jedenáctce Nišikorimu neměl svůj den. S japonským tenistou, který byl prvním hráčem ze země vycházejícího slunce v semifinále US Open po 96 letech, ztratila světová jednička hned o první set v poměru 4:6. Druhou sadu sice Djokovič získal v kvapíkovém tempu v poměru 6:1, obrat zápasu se ale nekonal.

O zisku třetím setu rozhodoval po vyrovnaném průběhu tie break, v němž si lépe vedl opět japonský hráč. Ve čtvrté sadě už byl Djokovič v patrné křeči, Nišikori získal rozhodující set v poměru 6:3 a vylepšil svou bilanci se srbským tenistou na 2:1.

"Nevím, co se děje. Je to nádherný pocit, porazil jsem prvního hráče světa a hrál jsem lépe než předtím. Báječné," řekl Nišikori po utkání na kurtu.

Čilič do finále spěchal

Čilič předvedl proti Federerovi téměř dokonalý výkon. Jeho hru dokumentuje poslední game, kterým zápas uzavřel. Dal tři esa po sobě a vítězný bekhend. "Myslím, že jsem předvedl svůj nejlepší zápas v kariéře," řekl Čilič v rozhovoru na kurtu.

Chorvat hrál razantně, přesně a dokázal eliminovat útočné výpady Federera. První dva sety získal za hodinu a šest minut. Jen ve třetím řešil problémy, prohrával se Švýcarem 0:2, ale vývoj lehce otočil a suverénně zápas dokončil.

"Prožívám nádherný den, jsem nadšený a cítím se fantasticky," řekl Čilič, kterého trénuje krajan Goran Ivaniševič, vítěz Wimbledonu z roku 2001.

Čiliče i Nišikoriho čeká v pondělí první grandslamové finále kariéry. "Pro nás oba to bude senzační den," řekl Čilič. Vzájemnou bilanci má lepší Japonec, který Chorvata porazil pětkrát ze sedmi zápasů a vyhrál nad ním oba letošní zápasy.

Bouzková jako třetí česká juniorka ve finále

Šanci na titul z letošního US Open má díky talentované Marii Bouzkové stále také český tenis. Šestnáctiletá hráčka totiž bude po dnešní výhře v semifinále nad Američankou Caroline Dolehideovou 6:3 a 6:1 usilovat o triumf ve dvouhře juniorek. Do finále se v New Yorku dostala jak třetí česká juniorka v historii.

Nenasazená Bouzková cestou do finále ve Flushing Meadows vyřadila mimo jiné ve 2. kole turnajovou dvojku Julii Ostapenkovou z Lotyšska a další dvě nasazené soupeřky. Poprvé v kariéře si zahraje finále dvouhry v juniorské soutěži na grandslamovém turnaji. V červenci hrála finále čtyřhry ve Wimbledonu, ale s Maďarkou Dalmou Galfiovou prohrály.

„Je to super, vůbec jsem to nečekala a každý zápas si užívám. Na tenhle turnaj jsem se zvlášť připravovala a bylo to cílené, abych tady hrála dobře," řekla Bouzková před semifinále.

Většinu soupeřek porazila pražská rodačka díky vyrovnané hře - dobrému pohybu a servisu a přesným i agresivním úderům. „Chci hrát celodvorcový tenis i agresivně, vlastně všechno," řekla hráčka, která trénuje často v Americe.

Do finále se v juniorkách před Bouzkovou na US Open dostala naposledy Barbora Záhlavová-Strýcová, která v roce 2002 prohrála s Ruskou Marií Kirilenkovou. Andrea Holíková neuspěla v boji o titul v roce 1985 proti Italce Lauře Garronelové.

US Open 2014
Muži, dvouhra - semifinále:
Nišikori (10-Jap.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:4), 6:3
Čilič (14-Chorv.) - Federer (2-Švýc.)  6:3, 6:4, 6:4
Ženy, čtyřhra - finále:
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Hingisová, Pennettaová (Švýc./It.) 2:6, 6:3, 6:2
Juniorky, dvouhra - semifinále:
Bouzková (ČR) - Dolehideová 6:3, 6:1
Juniorky, čtyřhra - finále:
Soyluová, Teichmanová (6-Tur./Švýc.) - Lapkovová, Miháliková (Běl./SR) 5:7, 6:2, 10:7

Reklama