Hlavní obsah

Před sedmi lety vyjednal Štěpánkův návrat do Davis Cupu, teď chce Černošek udržet v týmu Berdycha

Paříž

Při daviscupových zápasech se drží v spíš v zákulisí, ale bez jeho vlivu by se žádná velká česká éra vůbec nekonala. V roce 2007 vyjednal majitel promotérské společnosti Česká sportovní Miroslav Černošek návrat Radka Štěpánka, na konci roku se pak bude snažit udržet v týmu pro příští sezónu i Tomáše Berdycha.

Foto: Petr Marek, Právo

Vítězové Davis Cupu Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek a vítězky Fed Cupu Petra Kvitová (uprostřed) a Lucie Šafářová. Vpravo Miroslav Černošek.

Článek

Česká jednička po dvou získaných trofejích v letech 2012 a 2013 mluvila o startu v letošním ročníku Davis Cupu spíš skepticky. Berdych měl hlavně grandslamové plány. Ale po Černoškově intervenci vynechal pouze čtvrtfinále v Japonsku, tenisty provedl nástrahami prvního kola proti Nizozemsku a nakonec se objevil i na Roland Garros v semifinále proti Francii.

Pokud ale Berdych se Štěpánkem v týmu nebudou, čekají český tým v následujících letech krušné časy. Alespoň to to tak vypadá. „S oběma hráči jsem v neustálém kontaktu, bavíme se spolu, vyměňujeme si názory, ale pokud jde o Davis Cup, rozhodně není vhodné cokoli řešit hned po prohraném semifinále," řekl Černošek. „Tak jako každý rok si sedneme v klidu a bez emocí po sezóně a jistě dohodneme takové řešení, které bude v dané situaci pro všechny optimální," dodal tenisový boss.

Počkejme na konec sezóny

V zákulisí se mluví o variantě, že by klíčové duo uplynulého daviscupového období pomáhalo i nadále udržovat českou příslušnost ve Světové skupině. To znamená, že by se B+Š mohli účastnit buď 1. kola DC nebo případně baráže o udržení mezi elitou. „Počkejme si ale předně na los a pak na naše rozhovory na konci sezóny, potom bude možné cokoli odpovědně a smysluplně plánovat," nepředbíhal Černošek.

Pokud jde o Berdycha, bude situace nejspíš o něco složitější, než v případě veterána Štěpánka. Sedmý hráč světa má jednu z posledních sezón na to, aby uskutečnil útok na vítězství v turnaji velké čtyřky. Pokud opravdu dojde ke spolupráci s koučem  Ivanem Lendlem a grandslamové ofenzívě, není moc pravděpodobné, že by Berdych na Davis Cupy jezdil. Když totiž Lendl spolupracoval s Andym Murraym, který v tu dobu uskutečnil svůj velký průlom (olympijské vítězství v Londýně plus triumfy na US Open 2012 a ve Wimbledonu 2013), tak nejlepší Brit dva roky v  nominaci na Davis Cup chyběl.

„V Tomášově případě záleží na řadě okolností: kde se bude hrát, na jakém povrchu, jak se bude vyvíjet sezóna. Je tolik možností a alternativ, že jediné, co by dle mého soudu bylo špatně, je vynášení kategorických prohlášení na nespecifikovaná časová období, a to kýmkoli z nás. Pojďme zápas za zápasem, soupeř za soupeřem," tvrdil Černošek, jenž ohledně Štěpánkova dalšího působení v týmu řekl: „Vnímal jsem Radkův vzkaz fanouškům, který se mi moc líbil a mnohé naznačil. Totiž, že bojovníci mohou prohrát, ale nikdy nepřestanou bojovat."

Česká sportovní zajišťuje pro daviscupový i fedcupový tým precizní servis. Smlouva je podepsána až do roku 2016. Ohledně tenisové budoucnosti tak Černošek temné prognózy nesdílí. „Byl jsem optimista, když jsem zprostředkoval Radkův návrat do týmu, byl jsem optimista po prohraném finále v Barceloně, kdy mnozí prorokovali, že to byla šance, která se již nenaskytne. Proto dnes brzdím pesimistické předpovědi a věřím v řadu atraktivních utkání s atraktivními soupeři. Podívejte se, jak hrál v neděli Jirka Veselý. Třeba za pár let budeme řešit důležitost a význam dvojice Pavlásek, Veselý..."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články