Hlavní obsah

Federer a spol. ještě nemají vyhráno. Do finále bych bral raději Čechy, říká švýcarská legenda

Bern

Mají v týmu hned dva grandslamové šampióny a žebříčkově by měli být ve finále Davisova poháru tenisté Švýcarska favoritem, legendární Marc Rosset ale své krajany před přílišným optimismem varuje. „Z Francouzů mám strach,“ přiznal někdejší olympijský vítěz.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer v semifinále Davis Cupu přehrál ve třech setech Itala Simona Bolelliho.

Článek

Pro Rogera Federera už je to poslední trofej, která mu v bohaté sbírce chybí a po boku aktuální světové čtyřky a letošního šampióna z Australian Open Stana Wawrinky má velkou šanci dosud chybějící pohár získat.

Trofej nechybí jen jemu, nýbrž i celému Švýcarsku. Právě Rosset si spolu Jakobem Hlaskem jako jediní tenisté této země zahráli daviscupové finále. Jenže před dvaadvaceti lety ve Spojených státech proti hvězdné sestavě s Agassim, Courierem, Samprasem a McEnroem neuspěli.

„I my jsme tehdy museli hrát ve dvou oba singly a ještě debla" připomínal památný zápas ve Fort Worthu Rosset.

Buďme opatrní!

Další šanci dostane země helvétského kříže až letos ve Francii, která v semifinále vyřadila dosud úřadující dvojnásobné šampióny z České republiky. „Teď jsme všichni v euforii z toho, že vyhrajeme Salátovou mísu. Ale buďme opatrní, tohle bude hra s ohněm," varoval ženevský rodák.

Právě ze Ženevy francouzské tenisty, kteří všichni žijí v západním Švýcarsku, dobře zná. „Davis Cupem doslova žijí, celý rok spolu trénují a vytvořili tým, který táhne za jeden provaz," prozradil bývalý devátý hráč světa v rozhovoru pro švýcarský list Blick.

Přesto považuje Švýcary za favority: „Máme žebříčkově lépe postavené hráče. Nicméně soupeř je asi silnější ve čtyřhře. Navíc mají k dispozici domácí prostředí a mohou si zvolit povrch, na němž jsou Švýcaři nejzranitelnější."

Obává se, že si domácí vyberou antuku, což bude pro Federera s Wawrinkou krátce po Turnaji mistrů hraném na tvrdém povrchu, zřejmě nejhorší možná volba: „Pro Rogera je to navíc asi nejhorší povrch a vlastně i pro Stana. I když vyhrál juniorku na Roland Garros a letos má titul z Monte Carla, myslím, že nejlépe hraje na rychlých površích."

Zároveň ale dodává, že volba povrchu a snaha tímto způsobem co nejvíce hru znepříjemnit nezřídka mívá zcela opačný efekt. „Většina pokusů vzít soupeře na jeho nejméně oblíbený povrch se nepovede. Vzpomeňte na rok 2012, kdy Švýcaři vzali Američany na antuku ve Fribourgu a vyhořeli 0:5. Uvidíme. Každopádně Čechy bych bral do finále mnohem raději," dodal Rosset.

Kdo vyhraje Davis Cup pro rok 2014?
Francie
28,5 %
Švýcarsko
71,5 %
Celkem hlasovalo 2148 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori