Hlavní obsah

Nadalův kouč kritizuje volbu ženy kapitánkou reprezentace. Ty sexisto! spílají mu politici

Madrid

Kouč bývalé tenisové světové jedničky Rafaela Nadala zásadně nesouhlasí se změnou vedení španělského daviscupového týmu. Carlose Moyu, jenž po pádu do Euro-africké zóny rezignoval, nahradila Gala Leónová, která je tak novou kapitánkou týmu. Trenér Toni Nadal to však nevidí jako šťastnou volbu, podle něj je totiž mezi ženským a mužským tenisem zásadní rozdíl.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Nová kapitánka španělského daviscupového týmu Gala Leónová po uvedení do funkce.

Článek

Leónová je bývalou profesionální tenistkou okruhu WTA a stala se vůbec první ženou, která povede daviscupový tým. „Bylo by lepší, kdyby byl kapitánem někdo se zázemím ve světě mužského tenisu. Nic proti ní nemám. Nevím, jaké jsou její schopnosti. Doufám, že bude dělat svoji práci dobře. Teoreticky ale je osobou, která mužský tenis nezná, protože je to něco zcela jiného než tenis ženský," řekl Toni Nadal, Rafaelův kouč a strýc, rádiu Onda Cero.

Hlavní rozdíl vidí především v taktických odlišnostech v pojetí tenisu u mužů a žen. Sám by prý s touto volbou klidně souhlasil, „pokud by měla Leónová za sebou třeba deset let trénovaní na okruhu ATP" a přiznal, že očekával, že se kapitánského kormidla ujme bývalá světová jednička a šampión z French Open Juan Carlos Ferrero.

Prioritou je návrat mezi elitu

Toni Nadal se svými názory narazil mimo jiné i u španělských politiků, kteří je označili za sexistické. „Tohle pomůže překonat předsudky," prohlásil například poslanec vládní Lidové strany Alfonso Alonso. „Nejlepší je nazývat věci pravými jmény - tyhle komentáře jsou sexistické," hřímal zase socialistický poslanec Antonio Hernando.

Samotná kapitánka se ale do slovní přestřelky pouštět nechtěla. „Teď se opravdu nechci pouštět do kontroverzí," odmítala Leónová. Toni Nadal nicméně odmítl, že by nesouhlas s volbou kapitánky měl jakýkoliv vliv na případný start Rafaela Nadala v Davis Cupu.

Bývalá tenistka tak svým způsobem naváže na Amélii Mauresmovou, která se k překvapení mnohých stala novou trenérkou Brita Andyho Murrayho. Před Leónovou, bývalou 27. Hráčku světa, je nyní jasný úkol, a to co nejrychleji vrátit Španělsko do Světové skupiny z níž spadlo po barážové porážce v Brazílii.

Reklama

Související témata: