Hlavní obsah

Štěpánek ukončil sezónu, ale v Davis Cupu jede dál. Příští rok odstartuje se Šafářovou

Marek BurkertSport.czPrávo
Aktualizováno

Nebyl to zrovna hezký pohled, když se Radek Štěpánek v semifinále Davis Cupu na Roland Garros nemohl pohnout a pak si nebyl schopen ani sám navléct ponožky. Zase se ozvala ploténka a po dohodě s profesorem Pavlem Kolářem se tak pětatřicetiletý tenista rozhodl ukončit sezónu. Ale pozor: v týmové soutěži bude pokračovat i příští rok.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem si gratulují k vítězné výměně v semifinále Davis Cupu proti Francii.

Článek

„Můj stav se zlepšil, zase můžu fungovat v normálním životě bez pomoci. Ale ještě, že se mnou byla máma, která mi se vším pomohla," líčil Štěpánek. Loni kvůli operaci ploténky na čtvrt roku vypadl z tenisového kolotoče, ale dokázal do něj zase naskočit.

Nyní se situace opakuje. Český veterán musel v kalendáři škrtnout Tokio, Šanghaj, Moskvu, Valencii a Paříž. Nevyhnutelně ho čeká žebříčkový propad. „Nejdůležitější ale je, abych mohl do nového roku vstoupit zdravotně v pořádku a jít atakovat mety, které chci," má v plánu momentálně 42. hráč světa.

Původně si však pohrával s myšlenkou, že by se dal dohromady na jeden dva turnaje, jenže obavy o zdraví měly navrch. „Všechny ty úvahy byly v emocích. Postupem času jsem se ale díval na ten celkový obraz a vyhrál názor, abych byl připraven na novou sezónu."

V Davis Cupu pokračuje

Myšlenky na konec kariéry mu prý do hlavy nevlezly. „Kdybych musel na operaci, to by bylo jiné, ale takhle mě to nenapadlo ani na vteřinu," řekl Štěpánek, který teď bude rehabilitovat pod Kolářovým dozorem v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově.

„Tam bude můj druhý domov," vtipkoval dvojnásobný vítěz Davis Cupu, jenž si prestižní soutěž družstev nenechá ujít ani příští rok. „Je to moje srdeční záležitost, takže pokračuju dál," nezaváhal Štěpánek, který má i na další sezónu plány jako singlista. „Ve dvouhře je pořád moje největší motivace."

Sezónu zahájí po boku Šafářové

Už také ví, jaký ho na startu příští sezóny čeká program. Na přelomu roku zahájí v Perthu na tradičním Hopman Cupu po boku Lucie Šafářové. „Po herní pauze si zahraju tři kvalitní dvouhry a od toho se pak můžu odrazit do dalších turnajů," těší se Štěpánek.

Jeho stálý kondiční trenér Marek Všetíček už také dlouholetému svěřenci připravuje speciální plán. „Mám teď tolik času, co jsem dlouho neměl. Návrat může být náročnější po fyzické stránce, ale já pořád hledám výzvy a musím vědět, proč ráno vstávám. Půjdu za cílem, pro který se rád obětuju..."

Reklama