Hlavní obsah

Plíšková - Giorgiová 6:7, 6:3, 7:6Karolína Plíšková odvrátila mečbol a triumfovala v Linci, Federer vyhrál v Šanghaji svůj 81. titul

Ósaka
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíškova slaví svůj druhý letošní titul a celkově třetí v kariéře. Dvaadvacetiletá Češka porazila navzdory zranění ve finále halového turnaje v rakouském Linci Italku Camilu Giorgiovou 6:7, 6:3 a 7:6, když dokázala odvrátit i mečbol soupeřky. Švýcar Roger Federer vyhrál turnaj Masters v Šanghaji a slaví 81. titul. Francouze Simona ve finále porazil dvakrát v tie breaku. Renata Voráčová získala s domácí tenistkou Šuko Aojamaovou titul ve čtyřhře na turnaji v Ósace. Česká tenistka na svou devátou trofej čekala přes dva roky. Vítězkou dvouhry se na Japan Open už potřetí stala Australanka Samantha Stosurová.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Karolína Plíšková s trofejí pro vítězku tenisového turnaje v Linci.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletá Plíšková hrála letos už páté finále dvouhry a v Linci uspěla jako nedávno v Soulu. V Pattayi, Norimberku a Hongkongu duel o titul ztratila.

V utkání se stejně starou Giorgiovou šla Plíšková první do brejku, ale za stavu 5:4 nedokázala úvodní sadu dokončit a prohrála ji ve zkrácené hře. Ve druhé sadě Češka využila chyby soupeřky, rychle vedla 4:0 a vynutila si třetí set.

Za stavu 0:1 v rozhodujícím dějství si Plíšková nechala na kurtu zavázat levý stehenní sval a dostala prášek proti bolesti. "Na začátku druhého setu jsem dostala křeč a pak mě to stále ještě pobolívalo," uvedla.

Kvůli zranění je ohrožen její start v Moskvě, což pro ni má být poslední turnaj v sezóně. "Natáhla jsem si sval, takže nevím, jestli budu připravená na turnaj v Moskvě. Hrála bych nejspíš už v úterý. Musíme jet do Prahy, zítra mám let, bude to těžké. Zajdu za fyzioterapeuty, zkusím to, ale uvidíme," řekla Plíšková na pozápasové tiskové konferenci.

Představovala si, jak bude brečet

Česká hráčka po ošetření riskovala, ziskem pěti her v řadě vedla 5:1 a měla titul na dosah. Giorgiová ale zpřesnila hru a využila horšího pohybu soupeřky. Plíšková nedokázala jejímu tlaku čelit a prohrávala 5:6. "Nevím, co se stalo. Camile se podařilo několik velmi dobrých úderů a já musela bojovat o každý míč. Už jsem si říkala: To prohraju. A představovala jsem si, jak budu brečet," řekla Plíšková.

Při svém podání pak svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka čelila mečbolu, ale Giorgiová trefila síť. V následující zkrácené hře Plíšková dobře podávala, riskovala při returnech a vybojovala si dva mečboly. Díky chybě Italky proměnila hned ten první.

"Je úžasné, že se mi podařilo vyhrát z mečbolu. Jsem ráda, že tady byl i můj přítel, aby mě podpořil," uvedla Plíšková, jejímž partnerem je bývalý elitní rakouský plavec chorvatského původu Dinko Jukic. "Byl tu minulou neděli, ale musel jet trénovat do Chorvatska. Takže jsme se dohodli po prvním kole a řekl, že přijede příští neděli na finále, když tu budeme," dodala česká tenistka.

Svou životní sezónu by mohla Plíšková korunovat startem ve finále Fed Cupu proti Německu. Na otázku, zda očekává pozvánku do týmu, odpověděla nejednoznačně. "Očekávám, tedy možná. Ještě jsem nemluvila s kapitánem, uvidíme," řekla. Plíšková je druhou českou vítězkou v Linci z uplynulých čtyř ročníků. V roce 2011 turnaj ovládla Petra Kvitová.

Federer zvítězil v Šanghaji

Švýcarský tenista Roger Federer porazil na turnaji Masters v Šanghaji i posledního soupeře Francouze Gillese Simona a slaví 81. titul v kariéře. Třiatřicetiletý grandslamový rekordman vyhrál ve finále oba tie breaky, první 8:6, druhý 7:2. Z turnajů kategorie Masters 1000 si odvezl trofej potřiadvacáté.

Federer se v největším čínském městě odrazil na vrchol téměř ze dna. Hned v prvním duelu totiž odvrátil pět mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi. Ale pak už ho nikdo nezastavil, ani v semifinále jiný tenisový velikán Novak Djokovič.

"Jsem strašně rád, že se mi tu podařilo vyhrát, protože tenhle turnaj pro mě hodně znamená. Už několikrát jsem byl blízko, ale stále jsem chtěl tenhle turnaj vyhrát jako Masters," uvedl Federer, jenž v Šanghaji zvítězil "pouze" dvakrát na Turnaji mistrů. "Jsem moc spokojený s tím, jak teď hraju. Vlastně jsem teď celkově strašně šťastný," dodal Švýcar.

Simon přitom začal finále nadějně, Federer byl nervózní, dělal lehké chyby a v první sadě prohrával 3:5. Třemi gamy za sebou však favorit vývoj otočil. Simon, přemožitel Tomáše Berdycha ze čtvrtfinále, ještě dva setboly odvrátil, vynutil si tie break a měl setbol také. Federer však bekhendovým prohozem sadu ukončil.

Vyrovnaný souboj vyvrcholil zkrácenou hrou i podruhé, když Simon zahodil další dva setboly. Od stavu 2:2 však bodoval už jen Federer a vybojoval čtvrtý titul v sezoně. V pondělním žebříčku se posune na druhé místo a před domácím turnajem v Basileji, Turnajem mistrů v Londýně a finále Davis Cupu ve Francii má šanci Djokoviče z trůnu sesadit.

Federer letos zažívá výrazně lepší období než loni, kdy ho trápila záda a prohrával zápasy proti mnohem slabším soupeřům. "Hlavně jsem chtěl být zdravý. Z toho mám největší radost. Jsem rád, že se tvrdá práce vyplácí. A nejen to. Cítím se dobře, budím se normálně, ne jako loni," dodal sedmnáctinásobný grandslamový šampión.

Voráčová triumfovala ve čtyřhře

Voráčová, která v pondělí oslavila 31. narozeniny, dosavadní trofeje sbírala až na jednu výjimku s českými spoluhráčkami - čtyřikrát s Lucií Hradeckou, dvakrát s Barborou Záhlavovou-Strýcovou a jednou s Andreou Hlaváčkovou. S domácí Aojamaovou dnes v Ósace v deblovém finále porazili španělsko-německý pár Lara Arruabarrenaová, Tatjana Mariaová 6:1 a 6:2.

Třicetiletá Stosurová ve finále singlu potvrdila roli favoritky. Zarinu Dijasovou z Kazachstánu, jež tenisově vyrůstala na pražské Štvanici, porazila 7:6, 6:3 a celkově pošesté triumfovala na okruhu WTA. V její sbírce ční trofej z grandslamového US Open z roku 2011.

Bryanové zkompletovali Golden Masters

Bratři Mike a Bob Bryanovi dokázali jako první deblový pár tenisové historie zkompletovat Golden Masters a zároveň už mají jistotu, že podesáté zakončí sezonu jako světové jedničky. Šestatřicetiletí Američané dosáhli dalšího milníku dnes v Šanghaji.

Turnaj v nejlidnatějším čínském městě byl posledním z devíti podniků Masters 1000, který Bryanovým k dovršení Golden Masters chyběl. Ve finále je nezastavili ani francouzští šampioni letošního Roland Garros Julien Benneteau s Edouardem Rogerem-Vasselinem.

Sourozenecký pár z USA finálový zápas vyhrál 6:3, 7:6 a ze společného už 152. finále si odnesl 101. trofej. Mike má ještě o dvě více na kontě s jiným spoluhráčem. Útěchou pro Benneteaua s Rogerem-Vasselinem bylo, že si vybojovali účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Riskeová porazila Bencicovou a slaví premiérový titul

Americká tenistka Alison Riskeová se ve 24 letech dočkala premiérového titulu na okruhu WTA. V čínském Tchien-ťinu porazila v souboji finálových debutantek teprve sedmnáctiletou Švýcarku Belindu Bencicovou 6:3 a 6:4.

Bencicová, dcera slovenských rodičů, se mohla stát nejmladší vítězkou elitního turnaje po osmi letech, jenže její sen se po hodině a 20 minutách hry rozplynul. Zradil ji servis, o který přišla pětkrát, a bez něj neměla proti rodačce z Pittsburghu šanci.

Bencicová by nicméně měla premiérovou sezonu na WTA Tour zakončit na 33. místě světového žebříčku.

Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (7-ČR) - Giorgiová (It.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Olaruová, Tatišviliová (Rum./USA) - Becková, Garciaová (Něm./Fr.) 6:2, 6:1.
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Stosurová (1-Austr.) - Dijasová (5-Kaz.) 7:6 (9:7), 6:3.
Tenisový turnaj žen v čínském Tchien-ťinu (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Riskeová (6-USA) - Bencicová (3-Švýc.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Kudrjavcevová, Rodionovová (2-Rus./Austr.) - Cirsteaová, Klepačová (Rum./Slovin.) 6:7 (6:8), 6:2, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6,521.695 dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (3-Švýc.) - Simon (Fr.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:2).
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Benneteau, Roger-Vasselin (5-Fr.) 6:3, 7:6 (7:3).

Reklama

Související témata: