Hlavní obsah

Na Spartě bude turnaj WTA, Kvitová by ho měla hrát v roce 2016

Prostějov

Po pěti letech se do Česka vrátí ženský tenisový turnaj WTA. Akce zatím nazvaná Sparta Prague Open se příští rok uskuteční na antuce v pražské Stromovce od 27. dubna do 3. května. Wimbledonská vítězka Petra Kvitová se jako hráčka světové desítky kvůli omezení počtu turnajů této kategorie International v roce 2015 akce nezúčastní, ale už má dohodu s pořadateli na sezónu 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Kvitová bude hrát turnaj v Praze až v roce 2016.

Článek

Dotace turnaje bude činit 250 tisíc dolarů. Sice bude chybět Kvitová, ale hrát by měly ostatní přední české tenistky, aktuálně jich je v první stovce světového žebříčku osm. "Šafářová, Plíšková, Záhlavová-Strýcová, Koukalová, Cetkovská, Siniaková a Smitková jsou pro českého diváka atraktivní, turnaj utáhnou," řekla ředitelka turnaje Petra Černošková na tiskové konferenci při oficiálním představení akce.

Světová čtyřka Kvitová v roce 2015 ve Stromovce hrát nebude. Jako hráčka světové desítky může podle pravidel WTA každý půl rok odehrát jen jeden turnaj kategorie International a před vznikem turnaje na Spartě už se domluvila na startu v čínském Šen-čenu. "S Petrou máme napevno dohodu, že v roce 2016 bude hrát," řekla Černošková.

Jen deset hráček Top 10

I pořadatelé mají omezení. V pavouku může být jen jednu hráčka z Top 10. "Už jsme oslovili temistky z desítky, s kterými máme dobré vztahy," uvedla Černošková. Teoreticky by mohla přijet Polka Agnieszka Radwaňská nebo Dánka Caroline Wozniacká, které v minulosti nastoupily za Prostějov v extralize.

Na Spartě se od roku 2010 hrál ženský turnaj ITF s dotací 100 tisíc dolarů. O povýšení na okruh WTA začali organizátoři jednat v polovině roku i díky Lucii Šafářové, která jako členka komise WTA za hráčky věděla, že jsou volné termíny a do Česka to dala vědět. Proto zástupci České sportovní podali v říjnu žádost, v polovině listopadu jim WTA sdělila, že jsou v užším výběru a podepsanou smlouvu dostali tento čtvrtek.

Za licenci turnaje WTA zaplatili milion dolarů. "Měli jsem k tomu tři důvody," řekl majitel České sportovní Miroslav Černošek. "Mám silné portfolio českých hráček, které takový turnaj u nás chtěly. Z pořádání akce ITF víme, že areál i tým na to má to zorganizovat a máme podporu tenisového svazu a města Prahy."

Černošek chce na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jednat i o podpoře státu. Pomoci může, že Češky letos potřetí za čtyři roky vyhrály Fed Cup. "Když stát pomůže, bude to přínos, ale jinak máme většinu privátních zdrojů," řekl.

Finančně se podílet na turnaji bude i Český tenisový svaz (ČTS). Ten v minulosti velké turnaje WTA či ATP odmítal, ale nyní už podle prezidenta Ivo Kaderky doba dozrála. "Má to časovou logiku. Šli jsme cestou futures, challengerů a už jsme nahoře. Už nastala doba, kdy je vhodné a prospěšné mít pro naše hráčky takový turnaj. Dokud jsme je neměli, tak by to bylo vyhazování peněz," řekl Kaderka.

V areálu Sparty už pořadatelé upravili dva další dvorce, aby vyhovovaly parametrům WTA, a zvednou kapacitu centrkurtu na zhruba 2500 míst. "Na vše máme vydatný manuál a už proběhla i kontrola z WTA," řekla Černošková.

V Česku se hrál turnaj WTA Tour naposledy na Štvanici jako Prague Open. Jeho poslední ročník se konal v roce 2010, pak pořadatelé přišli o titulárního partnera.

Reklama

Související témata: