Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:2Bravo! České tenistky po bitvě s Ruskem obhájily triumf ve Fed Cupu. Šarapovová smutní

Praha
Aktualizováno

České tenistky obhájily titul ve Fed Cupu. V dramatické bitvě ve finále v pražské O2 areně porazily Rusko 3:2, když o triumfu rozhodly až v závěrečné čtyřhře, v níž Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou otočily duel s Anastasií Pavljučenkovou a Jelenou Vesninovovu na konečných 4:6, 6:3, 6:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fedcupový tým s trofejí pro vítězky Fed Cupu v Praze.

Článek
Fotogalerie

Hrdinkou nedělního klání se stala Karolína Plíšková, která vedle výhry ve čtyřhře porazila ve dvouhře Anastasii Pavljučenkovovou 6:3, 6:4 za kritického stavu 1:2 po prohře Petry Kvitové s Marií Šarapovovou 6:3, 4:6, 2:6.

Ruská jednička sice vyhrála oba své zápasy, ale ruskému týmu to nakonec nepomohlo. Na zisk týmové trofeje tak dál čeká. To svěřenkyně kapitána Petra Pály se radují z celkového triumfu počtvrté během posledních pěti let. Spolu s bývalým Československem jde celkově už o deváté vítězství v soutěži.

Kvitová prohrála dobře rozehraný duel

Petra Kvitová končila sobotní duel proti Pavljučenkovové ve velké euforii, nad Šarapovovou navíc vyhrála dva předchozí souboje včetně měření sil na Turnaji mistryň v Singapuru na konci října. A tak v utkání se světovou čtyřkou nepostrádala sebevědomí.

Jak klíčový může být hned první game, se ukázalo v úvodním setu. Šarapovová začala na servisu, ale nezvládla ho a Kvitová se dostala do vedení. Tenistka z Fulneku byla při tom svém zcela suverénní. Rusce nedovolila víc jak jeden fiftýn za game. Drtila ji zejména silovými a přesnými údery na základní čáru. Svůj náskok postupně navyšovala a na závěr ještě čistou hrou podruhé získala soupeřčino podání.

Druhá sada se nesla v mnohem vyrovnanějším duchu. Kvitová už na servisu nebyla tak dominantní jako předtím. Hned v prvním gamu nabídla Šarapovové dva brejky. Ty nakonec dokázala odvrátit. V následující hře, která trvala přes 10 minut, už už sahala po vedení 2:0, ale v klíčových chvílích vždy Ruska zabrala a srovnala stav na 1:1. Hráčky se neustále zlepšovaly a nabízely divákům velmi kvalitní podívanou. Zlom nastal v 9. gamu. Kvitová už vedla 40:0, ale Šarapovová pěti vítěznými výměnami vývoj otočila. Následnou čistou hrou druhý set doservírovala.

Pořadí zemí v počtu vítězství ve Fed Cupu:
17 - USA
9 - Česká republika (včetně Československa)
7 - Austrálie,
5 - Španělsko
4 - Rusko, Itálie
2 - Německo (včetně SRN), Francie
1 - JAR, Belgie a Slovensko.

A ruská vítězka pěti grandslamových titulů nastavenou úroveň hry držela i ve třetí sadě. Téměř nechybovala a v rozhodujících chvílích dokázala na Kvitovou, které viditelně docházely síly, ještě zatlačit. V páté hře prolomila soupeřce servis a pak už jí nedala sebemenší šanci. Zápas uzavřela při vlastním podání čistou hrou, proměnila hned první mečbol a vzájemnou bilanci vylepšila na 7:4. Kvitová ve Fed Cupu utrpěla první porážku od dubna 2013.

Plíšková vybojovala naději

Dostala tak do nezáviděníhodné pozice Karolínu Plíškovou, která i v neděli nastoupila místo indisponované Lucie Šafářové, protože k udržení nadějí na obhajobu titulu nutně musela vyhrát. Ze sobotní porážky od Šarapovové se však dokázala oklepat a v psychicky náročném duelu se vybičovala k výbornému výkonu.

Na rozdíl od sobotního utkání tentokrát mnohem lépe podávala. V první sadě měla 69procentní úspěšnost prvního servisu, což byl základ pro její hru. V osmém gamu pak dokázala prolomit podání Pavljučenkovové a záhy se mohla radovat ze zisku první sady.

Na úvod druhého dějství si obě tenistky prohrály podání, na němž už nebyla česká reprezentantka tak suverénní. Za stavu 3:4 musela odvracet dva brejkboly, ale těžkou chvilku zvládla a vzápětí sama získala rozhodující brejk. V koncovce zachovala pevné nervy a zápas doservírovala do vítězného konce.

Strýcová s Plíškovou otočily čtyřhru

O vítězkách Fed Cupu tak musela rozhodnout čtyřhra, do níž kapitáni obou týmů poslali jiné týmy, než původně ohlásili, do akce se tak znovu dostaly po krátké pauze Plíšková s Pavljučenkovou.

Český tým se na začátku jakoby ještě vezl na euforii po vítězství v předchozí dvouhře a ujal se vedení 2:0, jenže pak si vybrala slabší momenty zejména Strýcová, která si stejně jako její spoluhráčka chvíli poté prohrála podání a první set tak ukořistily Rusky.

Ve druhé sadě ale bylo Strýcové najednou všude plno, bodovala na síti a dařilo se jí i na servisu. Rozjeté Češky se dvěma brejky v kapse si mohly dovolit v závěru druhého dějství i ztrátu servisu, přesto závěrečný duel srovnaly.

I v rozhodující sadě šly rychle do trháku. Za stavu 4:2 pak při podání Pavljučenkovové poslala Vesninová při brejkbolu českého týmu míček do autu a domácím se nabídla skvělá možnost celý duel rozhodnout. A Strýcová na podání nezaváhala. Pomohla i chyba Pavljučenkovové hned při prvním mečbolu českého týmu, která odstartovala ve vyprodané hale vítězné oslavy.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík