Hlavní obsah

Hradilek už se zase budí bez bolesti. S činkami skončil, o svaly víc pečuje

Praha
Aktualizováno

Na dva měsíce opustil svou vášeň. Vodní slalomář Vavřinec Hradilek kvůli trablům s krční páteří místo vodních peřejí chodil do lékařských ordinací a čekal, jestli bolesti ustoupí, aby stihl zářijový světový šampionát. Povedlo se, kajakářský mistr světa už opět vyhlíží závody.

Foto: Jan Beneš pro SPORT INVEST Group

Vavřinec Hradilek na mistrovství světa pojede i se zbrusu novou helmou, na níž je vedle jeho iniciálů a loga sponzora vyobrazen i bůh moře Poseidón.

Článek

Kdy jste se k tréninku vrátil?

Asi před třemi týdny jsem začal jezdit na klidné vodě, dokopal mě k tomu pan profesor Kolář, že by mi to mělo pomoct. Bylo to pro mě netradiční, nikdy jsem po takové pauze nezačínal. Ale když jsem to pak začal zkoušet i v divoké vodě, jezdilo se mi hrozně dobře. To beru jako pozitivum z toho velkého negativa, které mě potkalo.

Teď už trénujete bez omezení?

Minulé pondělí jsem začal trénovat soustavně a mám za sebou docela náročný tréninkový týden. Už občas zajdu i do posilovny, ale spíš tam jen ležím a dělám dechová cvičení.

Kdy budete opět závodit? O víkendu se jede Světový pohár ve Španělsku…

Měl jsem i takové myšlenky, ale trenér řekl rázné ne. A já si uvědomil, že je blbost se vracet k závodům po dvou týdnech tréninku. I když se cítím dobře, na videu ten trénink zase tak dobře nevypadá. Spíš mě teď ježdění baví, než že by mi šlo. Ale o dva týdny později už bych chtěl startovat na Světovém poháru v Augsburgu.

Věříte, že hned budete moct atakovat přední příčky?

V Augsburgu pojedu z těžšího tréninku, všechno budu směřovat k mistrovství světa v září, celou tu přípravu mám posunutou. Teď byli všichni na soustředění v USA, tak trénuju s Marcelem Potočným (slovenský rodák žijící v Praze a reprezentující Maďarsko – pozn. red.). A teď mě i ten náš Maďar prohání, což nebylo zvykem. (úsměv) Ale věřím, že bych se do mistrovství světa mohl dostat na úroveň, abych o finále i placku bojoval…

Problémy s krkem se ještě občas připomenou?

Už mi zase přijde normální probudit se bez bolesti, což se mi dva měsíce předtím nedařilo. Jen v pondělí mi přišlo, že krk byl unavenej, ale byl jsem u Pavla Koláře a všechno by mělo být v pořádku, jen svaly na krku nebyly zvyklé dva měsíce něco dělat. Trénuju ještě s límcem, který krk chrání, aby nedošlo k prochladnutí, mám v něm i zahřívací kapsle. Závodit v něm nebudu, člověk se s ním snáz dotkne branky, ale teď mi pomáhá. I v tom, že si uvědomím, že ještě nejsem úplně v pořádku a musím na sebe dbát. Mám hodně svalů a páteř to odnáší.

Ubral jste tedy v posilovně?

Já už před rokem řekl trenérovi, že s činkami končím, aby ze mě nebyl nafukovací balón. Svalů mám dost, jen je třeba o ně pečovat, aby byly provozuschopné. Dělám hodně balančních cvičení a posilování vnitřních svalů, což teď frčí.

Reklama