Hlavní obsah

Čeští kajakáři zažili na MS fiasko. Finále nepojede ani obhájce zlata Hradilek

Aktualizováno

Nečekaný krach zažili čeští kajakáři na mistrovství světa ve vodním slalomu v americkém Deep Creeku. Všichni tři skončili už v semifinále, o medaile tak nebude bojovat ani obhájce titulu Vavřinec Hradilek. Semifinále se stalo konečnou i pro vicemistra světa z Prahy Jiřího Prskavce a vicemistra Evropy Víta Přindiše, kteří se nevešli do postupové desítky.

Foto: Martin Kovařík/Kanoe.cz

Vodní slalomář Vavřinec Hradilek.

Článek

Druhý muž ze čtvrteční kvalifikace a velký adept na jednu z medailí Prskavec byl z Čechů postupu nejblíže, obsadil osmnácté místo. O finále ho připravily dva dotyky na brankách, na desáté místo ztratil dvě a půl sekundy.

„Nahoře se mi jelo krásně, tak jsem to chtěl pojistit, ale bohužel jsem se tam v jedné protivodě skoro převrátil. Měl jsem tam 'šťouch', ale i tak jsem si říkal, že to bude stačit. Pak ale na další brance jsem jel jinou stopou, než jsem chtěl, přišla další protivoda, foukl mi do toho vítr a dostal jsem 'šťoucha'. Dolů jsem asi jel hodně rychle, ale s třemi chybami člověk nemůže myslet na finále," uvedl mistr Evropy Prskavec v tiskové zprávě. „Jezdilo se mi tady krásně a štve mě, že si v té atmosféře nesjedu finále. Věřil jsem si, že to klapne, ale nevyšlo to."

Úřadující šampión Hradilek, jehož sezónu ovlivnily dlouhodobé zdravotní problémy, zajel s jedním dotykem branky 22. čas. „Úplně blbě jsem bouchnul bránu těsně před cílem. Ale myslím si, že jízda jinak nebyla špatná. Jen mi tam občas nevycházela voda, i přesto jsem si to docela užil," řekl Hradilek.

Věří, že hlídka bude vítězná

„Hlava to dnes zvládla, byl jsem nervózní standardně. Spíše jsem to nezvládl fyzicky. Odjel jsem jen pár závodů, můžu být rád, že se hýbu a krk je v pohodě," prohlásil stříbrný medailista z olympijských her v Londýně. „Nechci to brát nějak tragicky. Dneska si odpočinu, zítra vyhrajeme hlídky a nálada bude o hodně lepší," konstatoval Hradilek, který po mistrovství vyrazí za odpočinkem do Kalifornie.

Přindišovi rozhodčí nezapočítali projetí deváté protivodné branky a s padesátisekundovou penalizací obsadil šestý muž z kvalifikace 35. pozici.

„Z mého pohledu, ani z pohledu šéftrenéra tam ta padesátka nebyla, ale rozhodčí to nechtějí měnit, protože to prý z videa není možné stoprocentně určit," postěžoval si Přindiš. „Budeme se snažit na to s klukama zapomenout a zajet zítra dobře alespoň tu hlídku."

V semifinále byl nejrychlejší Australan Lucien Delfour, Prskavec na něj ztratil 6,13 sekundy.

Reklama

Související témata: