Hlavní obsah

Zklamání z brambor převládalo. Ale snad pořád patřím mezi top kajakářky, hřálo Hilgertovou

McHenry

Amerika nebyla pro české vodní slalomáře zaslíbená. Po pěti letech nezískali na vrcholné akci individuální medaili, nejlepší český výsledek v olympijské disciplíně zajela na kanále u jezera Deep Creek 46letá kajakářská legenda Štěpánka Hilgertová, která skončila čtvrtá.

Foto: Tomáš Dvořák/kanoe.cz

Štěpánka Hilgertová během semifinále na mistrovství světa v Deep Creeku.

Článek

Umístění těsně pod stupni bývá nejméně oblíbené, jaké dojmy ve vás převládají?

Kdyby mi někdo před odletem z Prahy řekl, že budu čtvrtá, tak bych byla spokojená, v dnešní době je postup ze semifinále úspěchem ve všech kategoriích, deset kajakářek bylo ve čtyřech a půl sekundách a já jsem ráda, že jsem mezi nimi mohla být. Po jízdě ale převládá zklamání, mrzí mě to. Jelo se mi špatně, se vším jsem se strašně dřela. Vím, kde jsem ztrácela. Škoda, že to nešlo o trochu líp, ale nemůžu být s tímhle víkendem nespokojená. Neměla bych být neskromná, dala jsem do toho všechno a výsledek je snad velmi solidní.

Stejně jako mezi kanoistkami Kateřinu Hoškovou vás ze stupňů vítězů sesunula Australanka Jessica Foxová, která vyhrála obě kategorie…

Jessica jela oba závody famózně, mohla být unavenější ze soboty, na druhou stranu trať znala perfektně a dokázala z toho těžit. Za tenhle víkend jí patří úplně největší gratulace.

Kvůli silnému vichru se finále odkládalo o hodinu, bála jste se, že se neodjede?

Kdyby zůstaly výsledky po semifinále, já bych dopadla stejně, Jessica by taky vyhrála. (úsměv) Člověk si vždycky přeje, aby se jelo, i když myslím, že ukončit závod po semifinále by nebylo nějak neregulérní, protože už v něm se nikdo nešetří, na rozdíl třeba od kvalifikace. Jsem ráda, že finále proběhlo, ale sevření ve mně je, že to mohlo být malinko lepší.

Vítr se úplně neuklidnil, i při vaší jízdě se branky dost houpaly…

Trochu to bylo znát v závěru, což šlo možná ruku v ruce s pocitem únavy, ale když jsem viděla, jak ty tyče cestují a je třeba jet natěsno, úplně v klidu jsem nebyla. Ale nebyl to neregulérní závod, spíš měl člověk nepříjemný pocit během rozjíždění. Nelze říct, že by vítr ovlivnil výsledky, ale pocit z jízdy ano.

Většině českých reprezentantů šampionát nevyšel, medaile přišly jen v hlídkách. Vidíte za tím nějakou společnou příčinu?

Tohle je otázka na kouče. Já myslím, že individuálně jsme všichni v přípravě udělali maximum. Někdy se to sype tak, že se všem daří, jindy naopak ne.

Budete v kariéře pokračovat i dál směrem k olympijskému Riu?

Nevím.

Ale letošní sezóna vás mohla povzbudit, dařilo se vám i ve Světovém poháru.

Přesně tak, byla jsem letos počtvrté ve finále a šesté, třetí, druhé a čtvrté místo si myslím, že potvrzuje, že patřím mezi ty top kajakářky. I když favoritek je víc a jsou dneska určitě výraznější osobnosti vodního slalomu, pro mě znamená hrozně moc, že se dokážu ještě pořád udržet na této úrovni.

Reklama