Hlavní obsah

Ať bazén v Kazani zastřeší, modlí se Baumrtová. Trénink jí zpestřily státnice

Praha

Těší se do neznáma, zároveň ji svírají mírné obavy. Simona Baumrtová v úterý vyrazí jako jeden z lídrů českého týmu na mistrovství světa do Kazaně, kde se poplave v bazénu vybudovaném na fotbalovém stadiónu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Simona Baumrtová při mistrovství republiky v plavání.

Článek

„Vůbec si to neumím představit,“ krčí třiadvacetiletá Baumrtová rameny. Závěrečné soustředění absolvuje spolu s dalšími reprezentanty mezi rekreačními plavci v Podolí, od příštího víkendu ji čeká jedenáctitisícový kotel v Kazani. „Tribuny budou obrovské, Rusové se přijdou podívat, čekám super akci,“ hlásí.

Jen konečná podoba závodního bazénu ji mírně zneklidňovala. „Modlím se, aby byl krytý a ne pod otevřeným nebem,“ přiznává.

Nebojí se dešťových kapek či snad větru, případná improvizovaná střecha by jí jako vyznavačce především znakařského stylu výrazně pomohla. „Kvůli orientaci by to bylo super. Ale pro všechny soupeřky to bude stejné,“ mávne rukou chomutovská plavkyně.

Limit i medaile

Jeden z dílčích vrcholů sezóny zvládla s noblesou. Z univerziády v jihokorejském Kwangdžu se vrátila se stříbrem na dvoustovce a splněným nominačním kritériem pro olympijské Rio.

„Medaile a limit byly dva mé tajné cíle a oboje se povedlo. Navíc to byla medaile po delší době,“ připomněla chomutovská plavkyně, která má doma mj. zlato z evropského a bronz ze světového šampionátu v krátkém bazénu i bronz z letního ME.

Svůj největší medailový sběr zažila v letech 2010 až 2013 a bylo by asi projevem až příliš velkého optimismu očekávat, že další kov přibude ve hvězdné konkurenci v  Kazani.

České rekordy potěší

Cíle Baumrtové se upínají spíš k jejím maximům. „Strašně ráda bych si po delší době na znakových tratích zaplavala osobáky, což by mohlo znamenat i slušné umístění,“ věří česká rekordmanka na 50, 100 i 200 metrů znak.

„Ale neumím říct, jestli bych s tím byla čtvrtá nebo osmnáctá. Je předolympijský rok, všichni přijedou připravení, bude strašně záležet na hlavě. Bude to mistrovství plné překvapení, vyjedou nové hvězdy,“ očekává desátá žena z londýnské olympiády na 200 m znak, což by měla být její hlavní trať i v Kazani.

Po letní sezóně se dočká i odměny za svou studijní výkonnost v podobě promoce na FTVS, kde dokončila magisterské studium fyzioterapie. „Ve škole to šlo hladce, až jsem byla překvapená, jak to bylo v pohodě,“ neskrývá Baumrtová, která byla přijata i na doktorandské studium.

Reklama

Související témata: