Hlavní obsah

Hlaváčová: Chci zdolat La Manche tam a zpět

Yvetta Hlaváčová letos zvádla přeplavat kanál La Manche v historicky nejlepším českém čase. To ale zkušené dálkové plavkyni nestačí, před sebe si vytyčila další cíl. Hodlá jako první český plavec překonat La Manche ve směru tam i zpět. O dalších svých plánech hovoří Hlaváčová v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO

Plavkyně Yvetta Hlaváčová

Článek

Na tradiční Memoriál Alfreda Nikodéma otužilců jste přišla v civilu, do studené vody se vám nechtělo? To ne, se studenou vodou nemám problém, spíš jsem nechtěla riskovat ten delší přesun do Mánesa, protože už za týden odlétám pomáhat jednomu španělskému plavci v překonání světového rekordu. Chystá se plavat 120 km.

Letos jste překonala v rekordním českém čase La Manche, tam jste asi s teplotou vody potíže neměla? Kdepak, to je úplně něco jiného, tam měla v nejstudenějších částech voda šestnáct stupňů.

Říkala jste, že za pár dní zase odlétáte, stihla jste si v záplavě povinností vůbec užít Vánoce? Pravda je, že toho bylo celkem dost. Před deseti dny jsem přiletěla, za pár dní zase jedu pryč...

Takže i Silvestr bude klidnější? Určitě. Letenky mám na prvního ledna dopoledne, takže to bude muset být hodně střídmé. (úsměv)

Hned po překonání La Manche jste naznačila, že to nebyl váš poslední pokus. Jaké tedy teď máte s Kanálem plány? Chci ho překonat tam i zpět. Už mám termín na příští rok, ale ještě nechci prozrazovat úplné detaily.

Takže dvojnásobné překonání kanálu je pro vás momentálně větším lákadlem než zlepšit svůj rekordní čas v jednosměrné plavbě? Asi jo, protože takto bych byla úplně první Čech, kterému se to povedlo. Ale bude záležet na spoustě okolností, svoji vytrvalost ovlivním, ale počasí ne.

Dálkové plavání bude v programu olympijských her v Pekingu, takže další metou pro vás bude rok 2008? Určitě. Po tom pokusu už budu veškerou přípravu směřovat právě k Pekingu.

Je pro vás olympijská medaile větší motivací než rekord v rychlosti přeplavby La Manche? To nedokážu říct. Právě se mi líbí, že to jde takhle hezky rozdělit. Nejdříve La Manche a potom příprava na olympiádu.

Reklama

Související témata: