Hlavní obsah

Tenistky vyhrály v Thajsku a čeká je duel o postup mezi elitu

BANGKOK

České tenistky postoupily podle očekávání do utkání o postup do elitní skupiny Fed Cupu. Na výhru v Bangkoku nad papírově výrazně slabšími soupeřkami z Thajska se ovšem nadřely víc, než se čekalo. O výhry se výrazně zasloužila Nicole Vaidišová, která získala dva body ze čtyř. Soupeřky pro červencovou baráž se svěřenkyně kapitána Tomáše Petery dozvědí při úterním losování.

Foto: ČTK/AP

Klára Koukalová

Článek

Vaidišová, která v neděli oslavila sedmnácté narozeniny, nejdříve v sobotu vyrovnala stav na 1:1 snadnou výhrou nad Montinee Tangphongovou. Především ale otočila nepříznivě se vyvíjející dnešní duel, v kterém se Suchanun Viratprasertovou prohrávala 3:6 a 1:2. Češka pak uhrála jedenáct her po sobě a nasměrovala tým k vítězství.

Rozhodující bod přidala čtyřiadvacetiletá Koukalová výhrou nad Tangphongovou, i když v druhém setu hrála zkrácenou hru. Jediný bod ztratila v sobotu na úvod utkání Iveta Benešová se 197. hráčkou světa Viratprasertovou. "Byla jsem nervózní, protože jsem cítila velkou zodpovědnost a chtěla jsem ten bod získat pro nás. Po prvním setu jsem se možná uspokojila, ale pak jsem se zas soustředila na každý míč," řekla Koukalová.

Benešová byla rozmrzelá

Světová pětačtyřicítka Benešová prohrála s Viratprasertovou především díky vlastním chybám a byla po utkání rozmrzelá. "Vypadá to, že nejsem týmová hráčka. Jsem moc svázaná a hraji úplně jinak než na turnajích. Myslím, že už soutěž družstev nikdy hrát nebudu," řekla Benešová. Petera bral její prohlášení s rezervou. "Je to unáhlený hlas. Určitě bych nad ní nelámal hůl. Bude se jí snažit vysvětlit, že to takhle není. Tenis hrát umí a zlomí to," řekl kapitán.

Vaidišová nastoupila k sobotní dvouhře za nepříznivého stavu a čekal se od ní bod. "Tlak byl o něco větší, ale hrála jsem svoji hru a nemyslela na skóre," citoval Vaidišovou fedcupový server. "Začala jsem dobře, dostala se do rytmu a odehrála jsem dobrý zápas," řekla.

Neděle byla těžší

"V neděli to bude mít těžší," prorokoval Petera a možná ani netušil, jakou bude mít pravdu. Vaidišová s Viratprasertovou kupila zpočátku chybu za chybou jako Benešová, ale včas se vzpamatovala a vyhrála. "Ona hrála chytře a já ze začátku dost chybovala, ale pak jsem začala být trpělivější a mohu být se sebou spokojená," řekla Vaidišová.

Do baráže postoupily z druhé skupiny Fed Cupu Čína, Japonsko a lepší z duelu Chorvatsko - Argentina a poražené celky z prvního kola Světové skupiny I Rakousko, Německo, Belgie nebo Rusko a Francie či Itálie. Češky asi nebudou při losu nasazené. "Takže to bude hodně těžké a budeme potřebovat trochu štěstí," řekl manažer týmu Petr Pála.

Thajsko - ČR 1:4
Viratprasertová - Benešová 6:4, 6:4, Tangphongová - Vaidišová 0:6, 2:6, Viratprasertová - Vaidišová 6:3, 2:6, 0:6, Tangphongová - Koukalová 2:6, 6:7 (5:7), Luangnamová, Tongsaleeová - Benešová, Strýcová 2:6, 3:6.

Reklama

Související témata: