Hlavní obsah

Německý bobista, který půjčil nože Rusům, nesmí rok závodit

Německý bobista Manuel Machata dostal roční zákaz startu za to, že na olympijské hry v Soči půjčil své nože ruskému pilotovi Alexandru Zubkovovi. Národní federace mu dala vedle toho také pokutu 5000 eur (136 tisíc korun). Devětadvacetiletý bývalý šampión se odvolal, trest nechápe.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Pilot Alexandr Zubkov (vpředu) se raduje se svým parťákem z ruského dvojbobu Alexejem Vojevodou.

Článek

Mistr světa ze čtyřbobu z roku 2011 Machata se nedostal do nominace do Soči a po hrách připustil, že své vybavení poskytl Zubkovovi. Ten i díky tomu na domácích hrách oslavil zlatý double, zatímco Němci vyšli po padesáti letech v soutěžích bobistů medailově naprázdno.

"Víme, že v minulosti se nože mezi zeměmi půjčovaly a obchodovalo se s nimi, toto chování jsme ale vždy odmítali. Proto bereme současnou situaci jako příležitost vyjasnit si přesná pravidla," citovala agentura DPA prezidenta federace Andrease Trautvettera.

Podle názoru bobové federace Machata poškodil zájmy Německa. "Tento relativně tvrdý trest by měl být prvním krokem k ochraně národních zájmů," uvedl Trautvetter.

Machata se odvolal. Podle něho se podobné praktiky děly i v minulosti, navíc půjčil pouze svůj soukromý majetek a ne svazový. "Ostatní přede mnou to dělali taky a nikdo nikdy nedostal ani varování, natož suspendaci. Tak proč teď? Nechápu celý ten povyk. Odmítám roli zrádce," uvedl bobista v prohlášení. "Možná se jen snaží odvést pozornost a potřebují nějakého strašáka," dodal.

Svaz však odmítá domněnku, že by případ půjčených nožů a špatné výsledky německé reprezentace na hrách v Soči měly jakoukoli souvislost.

Reklama

Související témata: