Hlavní obsah

Dorfmeisterová ozdobila poslední sezónu zlatem

SAN SICARIO

Rakouská lyžařka Michaela Dorfmeisterová ozdobila svoji poslední sezónu v kariéře zlatou olympijskou medailí. Dnes vyhrála díky skvělému závěru sjezd v San Sicariu, získala své první olympijské zlato a potvrdila jako vůbec první sjezdařka na turínských hrách roli favoritky.

Článek

Pro lyžařskou velmoc tak v Itálii získala premiérový titul na olympijských svazích a je první Rakušankou, která vyhrála sjezd od her v Lake Placid v roce 1980. Tehdy se to podařilo Annemarie Moserové-Proellové.

Druhá skončila nečekaně Švýcarka Martina Schildová, která na vítězku ztratila 37 setin. Bronz patří všestranné Švédce Anje Pärsonové, která byla o dalších 27 setin pomalejší. Na startu nebyla žádná z českých sjezdařek.

Dorfmeisterová už dříve oznámila, že po této sezóně skončí, a dnešní triumf byl vyvrcholením její bohaté kariéry. Již jistá celková vítězka Světového poháru ve sjezdu má ale před sebou na olympiádě ještě nedělní super-G, kde rovněž jako specialistka na rychlostní disciplíny není bez šancí na druhý titul.

Pomalejší start, rychlý závěr

Už v Naganu Rakušanka, někdejší dvojnásobná mistryně světa, útočila na zlato v super-G, ale tehdy prohrála o jedinou setinu s Američankou Picabo Streetovou. V Salt Lake city před čtyřmi roky byla nejlépe čtvrtá v obřím slalomu. V této sezoně však měla skvělou formu a v deseti ze třinácti rychlostních závodů SP v sezoně skončila na stupních vítězů.

Dnes předvedla sice pomalejší start, ale čistou, bezchybnou a plynulou jízdou zejména v prostřední pasáži a v závěru trati velmi dlouhého závodu soupeřky doslova zdrtila. Třebaže na startu byly ještě další favoritky, Rakušanka nechala hned po svém dojezdu v cíli naplno propuknout své emoce.

Do závodu se nakonec nepostavila nemocná Chorvatka Janica Kosteličová. Další favoritky Francouzka Carole Montilletová-Carlesová coby obhájkyně prvenství, ani Američanka Lindsay Kildowová z USA, které při tréninku havarovaly, se nedokázaly zbavit psychického bloku a skončily v poli poražených.

Alpské lyžování, ženy - sjezd
1. Dorfmeisterová (Rak.) 1:56,49, 2. Martina Schildová (Švýc.) -0,37, 3. Pärsonová (Švýc.) -0,64, 4. Götschlová (Rak.) - 0,71, 5. Stygerová (Švýc.) -1,13, 6. Haltmayrová (Něm.) -1,20, 7. Mancusová (USA) -1,22, 8. Meissnitzerová (Rak.) a Kildowová (USA) obě -1,29, 10. Fanchiniová (It.) -1,35, 11. Alcottová (Brit.) - 1,36, 12. Aufdenblattenová (Švýc.) -1,47, 13. Recchiaová (It.) - 1,81, 14. Berthodová (Švýc.) -1,87, 15. Marchandová-Arvierová (Fr.) -1,90.

Reklama