Hlavní obsah

Jágrovo další olympijské působení není ohroženo

Hokejový útočník Jaromír Jágr nedohrál třetí utkání české reprezentace na olympijských hrách v Turíně. Ve 28. minutě sobotního zápasu s Finskem byl nucen s krvácejícím zraněním hlavy opustit led. Osudným se mu stal tvrdý zákrok útočníka Jarkka Ruutua, který za faul dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Článek
Fotogalerie

Osudným se mu stal tvrdý zákrok útočníka Jarkka Ruutua, který za faul dostal trest na pět minut a do konce utkání. Přestože se Jágr již do hry nevrátil, nemělo by být jeho zranění vážné a v dalším průběhu turnaje by se měl v dresu národního týmu objevit.

"Podle prvních vyšetření nemá otřes mozku," řekl lékař reprezentace Zdeněk Ziegelbauer novinářům.

Ruutu by na hrách neměl pokračovat

Obličej útočníka New Yorku Rangers však bude nyní "zdobit" devět stehů nad levým okem a na čele. "Do zápasu už nenastoupil ve třetí třetině jen pro jistotu. Nechtěli jsme riskovat," uvedl Ziegelbauer. Zda se Jágr objeví na ledě v nedělním duelu proti Itálii, bude záležet zejména na jeho osobním pocitu.

Jágr, který byl před sobotním duelem se dvěma brankami a jednou nahrávkou nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji, byl v necelé polovině druhé třetiny u mantinelu s hlavou dolů zabrán do souboje o puk. Cílený Ruutuův nájezd neviděl, Fin trefil nejlépe placeného hokejistu světa tvrdě do hlavy.

Faulem finského útočníka, který je znám svou tvrdou a často zákeřnou hrou, se možná bude zabývat direktoriát turnaje. Hned po utkání se totiž objevily hlasy, že Ruutu by na olympijských hrách neměl pokračovat. "Tady už nemá co dělat," řekl obránce Pavel Kubina. V roce 1998 Ruutu na mistrovství světa způsobil otřes mozku Martinu Procházkovi.

Z hlavy tekla Jágrovi krev

Podle mluvčího Mezinárodní hokejové federace Szymona Szemberga by však k okamžitému jednání musel dát někdo podnět prezidentovi IIHF René Faselovi. "Pravidelné zasedání direktoriátu se uskuteční v pondělí," řekl Szemberg před tiskovou konferencí, která následovala po soboním duelu.

Jágr se skácel na led, kde zůstal několik chvil. Z hlavy mu tekla krev, když se s pomocí ostatních zvedl, zůstala po něm na bílé ploše rudá kaluž. Spoluhráči z útoku Václav Prospal a Martin Straka se na Ruutua vrhli, aby Jágra pomstili.

Největší hvězdu českého výběru odvedl týmový lékař do zákulisí stadionu na ošetření, Jágr si u rány přidržoval bílý ručník.

Před pár měsíci se fanoušci obávali o Jágrovo zdraví i na mistrovství světa ve Vídni. Ve druhém zápase květnového turnaje proti Německu mu v polovině duelu obránce Sven Schauer zlomil malíček. Jágr ještě do šampionátu naskočil a pomohl k zisku zlatých medailí.

Reklama