Hlavní obsah

Hokejisté ubránili sbornou a přivezou z Turína bronz

TURÍN

Čeští hokejisté na zimních olympijských hrách v Turíně v sobotu odčinili semifinálový propadák se Švédskem a v utkání o bronzové medaile porazili ruskou sbornou 3:0. Po pauze v Salt Lake City 2002 tak opět vybojovali cenný kov pod pěti kruhy, i když opakování zlatého úspěchu z Nagana zůstalo jen nesplněným přáním.

Článek

Celkem hokejisté - včetně československých reprezentací - vybojovali na zimních hrách desátou medaili, k jednomu zlatu a čtyřem stříbrným přibyla pátá bronzová. Konečné třetí místo Češi naposled získali ještě s federálním výběrem ve francouzském Albertville 1992.

Kouč Hadamczik před posledním vystoupením svých svěřenců v Turíně totálně zamíchal sestavou a do branky poslal Tomáše Vokouna, který střídal v semifinále zdecimovaného Milana Hniličku. Do ruské sestavy naskočil opět talentovaný Jevgenij Malkin, který sborné v semifinále chyběl po trestu za faul na Kanaďana Lecavaliera ve čtvrtfinále.

A českým hokejistům se vstup do bronzového utkání vydařil. Nejenže v první třetině přestáli tři oslabení, ale především se jim povedlo vstřelit důležitý první gól, když úvodní nesmělé otrkávání rozetnul přesnou ranou z levého kruhu Martin Erat.

Naši se navíc dokázali ve srovnání se semifinálovým propadákem lépe koncentrovat v obraně a ruští forvardi neměli tolik prostoru. V nadějné šanci se přesto ocitl Afinogenov, který při úniku dva na jednoho neuspěl, stejně jako se neujala šikovná střela Dacjuka. V závěru prvního dějství Rusové sice dostali český tým pod tlak, svou snahu o vyrovnání ale úspěchem nekorunovali.

Tým kouče Krikunova pokračoval aktivně i v úvodu druhé části, záhy jej ale srazilo vyloučení Kovalčuka, který se poroučel předčasně do kabiny po nešetrném zákroku na Kubinu, jenž skončil v péči lékařů. V následné pětiminutové přesilovce se naši zprvu pokoušeli neúspěšně rozebrat ruskou čtveřici, až vypálil od modré bek Židlický a nepřipravený Nabokov podruhé inkasoval.

Jak byste ohodnotili výkon českých hokejistů v utkání o bronz?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Dvoubrankový náskok český tým uklidnil, Rusové naopak z až příliš enormní snahy o změnu skóre působili křečovitě. Naděje sborné svitla až v závěru druhé třetiny při vyloučení Židlického, Charitonov ale z bezprostřední blízkosti trefil tyč.

V závěrečné části Hadamczikova družina postrádala otřeseného Kubinu, a také Jágra, který ve druhé třetině odkulhal do šatny s nataženým stehenním svalem. Pak se sice ještě k mužstvu vrátil, ale do konce zápasu tmelil týmového ducha jen na střídačce. Rusové však ani absenci opor nedokázali využít.

Tlak sborné s ubíhajícími minutami sice rostl, ale Češi se tentokrát mohli spolehnout na Vokouna. A když v 56. minutě náš brankář kapituloval po baseballovém úderu Dacjuka, švédský sudí gól neuznal. Ruský forvard totiž zasáhl puk ve vzduchu vysokou holí. Rusům pak nepomohla ani hra bez brankáře, při níž navíc inkasovali třetí gól z hole Straky.

Rusům se tak ve druhém  utkání za sebou nepodařilo vstřelit branku a po závěrečné siréně se zkroušeně odebrali ledu. Češi se naopak po semifinálovém zklamání mohli radovat z bronzových medailí, které převzali z rukou legendárního finského útočníka Jariho Kurriho. O vítězi olympijského turnaje se rozhodne v neděli, o zlato se od 14 hodin utkají v severském derby dosud neporažení Finové se Švédy.

Česko - Rusko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Erat (Výborný, Lang), 27. Židlický (Jágr, Lang), 60. Straka. Rozhodčí: Andersson - Karlsson (oba Švéd.), Miller (Kan.).
Česko: Vokoun - Kubina, Špaček, Židlický, T. Kaberle, Kuba, F. Kaberle, Malík - Hejduk, Prospal, Bulis - Jágr, Straka, Ručinský - Erat, Lang, Výborný - Hemský, Kotalík, Olesz. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Rusko: Nabokov - A. Markov, D. Markov, Tjutin, Volčenkov, Kasparaitis, Gončar, Višněvskij, Žukov - Kovaljov, Dacjuk, Kovalčuk - Kozlov, Jašin, Ovečkin - Sušinskij, Malkin, Charitonov - Afinogenov, Taratuchin, Něprjajev. Trenér: Vladimir Krikunov.

Reklama

Související témata: