Hlavní obsah

Neumannová pátá v desítce, Šmigunová má druhé zlato

PRAGELATO

Kateřina Neumannová druhou medaili na olympiádě v Itálii nezískala. V závodě na 10 km klasicky skončila pátá, přestože ještě ve třech čtvrtinách tratě byla druhá. Vyhrála Estonka Kristina Šmigunová, která tak navázala na triumf z nedělního skiatlonu. Ostatní medaile braly Norky. Druhá byla Marit Björgenová a třetí dojela Hilde Pedersenová.

Článek

"Všichni, včetně mě, byli namlsaní po prvním závodě, takže to je trošku zklamání. Nicméně lze říci, že jsem na víc neměla," řekla novinářům Neumannová, stříbrná ze skiatlonu, v němž podlehla Šmigunové až v cílové rovince. "V nejhorším jsem doufal, že to bude do pátého místa, ale v průběhu jsem myslel, že alespoň bronz urveme," uvedl trenér Stanislav Frühauf.

Neumannová závod rozjela skvěle a pohybovala se v popředí výsledkové listiny. Na úvodním mezičasu byla třetí s malou ztrátou na první místo. V polovině závodu však Šmigunová dramaticky zrychlila, Neumannová držela tempo a s výjimkou Estonky si držela před ostatními soupeřkami mírný náskok. Zatímco Šmigunová všem ujela, česká běžkyně byla na posledním mezičasu stále druhá.

Nebyla rezerva

"Ze začátku to bylo dobrý, ale prvních šest kilometrů mě stálo hrozně sil. Cítila jsem, že jedu na doraz, že není rezerva a to nejtěžší mě teprve čekalo," řekla Neumannová.

V závěru pětinásobná olympijská medailistka odpadla. Na posledním kilometru na Norky ztratila a musela se sklonit nakonec i před čtvrtou Kristinou Steiraovou. Medaili ztratila v závěrečných dvou kopcích. "Na první jsem se vydrápala, ale moje jízda na druhý, to byla chůze do kopce. To nemělo nic společného s jízdou o medaili. Tam jsem to jen přetrápila a doufala, že dojedu nějak do cíle," komentovala Neumannová konec závodu.

Björgenová se vrátila mezi nejlepší

Po žaludečních problémech a odstoupení v průběhu skiatlonu se mezi nejlepší vrátila vedoucí žena Světového poháru Björgenová, která o 1,3 sekundy porazila v boji o stříbro jednačtyřicetiletou veteránku Pedersenovou.

Závod výtečně rozjela Eva Nývltová. Na prvním mezičasu byla desátá necelých deset sekund od první pozice, ale tempo neudržela a skončila šestačtyřicátá. "Ze začátku se mi jelo nádherně. Hlásili mi, že vedu, to bylo nádherné. Ale asi jsem přecenila síly a v závěru mi došly," řekla dvojnásobná medailistka z juniorského mistrovství světa. Kamila Rajdlová byla třiatřicátá. "Poslední kopec jsem čekala, že půjdu. Nejelo se mi dobře," uvedla česká lyžařka.

Výsledky: Ženy - 10 km klasickou technikou:
1. Šmigunová (Est.) 27:51,4, 2. Björgenová -21,3, Pedersenová -22,6, 4. Steiraová (všechny Nor.) -29,6, 5. Neumannová (ČR) - 30,8, 6. Majdičová (Slovin.) -30,9, 7. Saarinenová (Fin.) -38,2, 8. Rennerová (Kan.) -41,6, 9. Kuitunenová (Fin.) -1:00,0, 10. Bauerová (Něm.) -1:12,2, 11. Norgrenová (Švéd.) -1:15,7, 12. Stemlandová (Nor.) -1:29,1, 13. Paruzziová (It.) -1:32,6, 14. Malahovová-Ščiščkinaová (Kaz.) -1:32,7, 15. Mischolová (Švýc.) - 1:39,0, ...28. Procházková (SR) - 2:22,2, 33. Rajdlová -2:33,8, 46. Nývltová (obě ČR) -3:34,4

Reklama