Hlavní obsah

Neumannová vytáhla českou štafetu k 6. místu

PRAGELATO

Fantastický výkon předvedla Kateřina Neumannová na posledním úseku olympijského štafetového závodu na 4x5 km a dovedla české kvarteto k 6. místu. S desetisekundovým náskokem zvítězilo Rusko před Německem a domácí Itálií.

Článek
Fotogalerie

Neumannnová vybíhala na svůj úsek devátá se ztrátou 1:16 minuty, soustředěným výkonem na trati udolala v závěru nakonec i Finku Venalainenovou a dosáhla cíle, který si před sebe česká štafeta před startem vytkla. Finky přitom díky Saarinenové zahájili závod na prvním "klasickém" úseku mimořádně ambiciózně. Saarinenová táhla peloton běžkyň na čele téměř celých 5 km.

První předávaly Japonky

První však překvapivě předávalo Japonsko zásluhou Fukudaové. S minimální  ztrátou se drželo Finsko a Švédsko. Helena Balatková-Ebenová rozběhla první úsek české štafety nadějně. Na metě 2,4 km se držela v kompaktním pelotonu běžkyň na 5. místě, pouhou vteřinu za Saarinenovou. Předávala však až desátá se ztrátou 20,8 vteřiny.

Na druhém "klasickém" úseku Kamila Rajdlová postupně ztrácela až na značných 52,3 vteřin, což stačilo jen na průběžné 11. místo. Na čele se stále držel "vláček" šesti štafet - finské, norské, německé, francouzské, italské a švédské.

Do třetího úseku, absolvovaného již bruslařskou technikou, nastoupila za Česko Ivana Janečková. Jedenadvacetiletá závodnice předjela japonskou a kanadskou lyžařku, avšak poslala Kateřinu Neumannovou na trať s velkou ztrátou 1:16 minuty na nejlepší.

Künzelová vstala z mrtvých

Do čtvrtého úseku zajistila Němce Claudii Künzelové náskok 12,5 vteřiny na třetím úseku mocně finišující Sachenbacherová. Její krajanka se však nechala po třech kilometrech dojet a v závěru to vypadalo na bezproblémové rozdělení medailí mezi  Rusko, Itálii a Švédsko. Zdálo se, že Künzelová odpadla. Mimo medailovou hru zůstalo Norsko kvůli trápící se Björgenové.

V posledním stoupání se od skupinky odpoutala Ruska Medveděvová a na stadiónu si v klidu dojela pro zlato. Ve finiši neuvěřitelně zrychlila Künzelová a vybojovala pro Německo stříbro. Bronz uhájila Italka Valbusaová před Švédkou Stromstedtovou.

Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Rusko (Baranovová, Kurkinová, Čepalovová, Medveděvová) 54:47,7, 2. Německo (Böhlerová, Bauerová, Sachenbacherová- Stehleová, Künzelová) -10,0, 3. Itálie (Follisová, Paruzziová, Confortolaová, Valbusaová) -11,0, 4. Švédsko -12,6, 5. Norsko - 34,1, 6. ČR (Erbenová, Rajdlová, Janečková, Neumannová) -58,6, 7. Finsko -1:08,1, 8. Ukrajina -1:48,6, 9. Francie -1:53,7, 10. Kanada -2:02,1.

Reklama