Hlavní obsah

Štafeta českých lyžařů po chybě manažera doběhla devátá

Mužskou štafetu v běhu na lyžích na 4x10 km vyhráli v neděli v Pragelatu domácí Italové před Němci a Švédy. Český tým ve složení Koukal, Bauer, Magál a Kožíšek skončil devátý, přestože v polovině trati ještě vedl. Českou štafetu poškodila administrativní chyba funkcionáře Květoslava Žalčíka, který nahlásil chybné složení kvarteta. Žalčík byl z olympiády vzápětí odvolán.

Článek

Původně měl finišovat Milan Šperl, po Žalčíkově chybě podle informací ČT na poslední chvíli výprava sháněla Dušana Kožíška. Květoslav Žalčík byl kvůli administrativní chybě, která připravila mužskou štafetu o možný dobrý výsledek, odvolán z olympijských her.

Závod Češi rozjeli skvěle, Martin Koukal takticky na prvním úseku držel dobrou příčku, Lukáš Bauer dokonce v polovině závodu předával Jiřímu Magálovi na vedoucí pozici! "Jelo se dobře, měli jsme malou ztrátu, kterou jsem se ani nesnažil dojíždět. Čekal jsem, kdo se ujme iniciativy, a když to udělal Ročev, jel jsem s ním," řekl novinářům Bauer.

V průběhu závodu zhoustlo sněžení, běžci začali více taktizovat a také český lyžař se chystal na závěr svého úseku. "Poslední kopec byl hodně znát. Věděl jsem, že se v něm bude rozhodovat, tak jsem se snažil být tam připravený," uvedl Bauer.

Rozhodují lyže

Magál tak převzal štafetu na prvním místě. "Snažil jsem se hlídat druhý a třetí místo, ale jak jsme ujeli čtyři, tak Sommerfeldt udělal obrovskou chybu, že nezachytil nástup Švéda a Itala. To jsem byl úplně zaskočený, že takhle odpadl. Já bych věřil, že hned na druhém kilometru jsme schopný s Pillerem odjet. Ale jak sněží, tak se to zpomaluje a rozhodují hodně lyže," řekl.

Kožíšek nebyl na štafetu připraven. Bronzový medailista z mistrovství světa ve sprintu dvojic byl narychlo povolán z olympijské vesnice v Sestriere a do areálu v Pragelatu dorazil až po startu závodu. Nadějné postavení na poslední desítce neudržel. Angerer mu záhy utekl a postupně Kožíška předbíhali další soupeři. Na vítězné Italy nakonec čeští reprezentanti ztratili dvě minuty a 17 sekund a oproti Salt Lake City si pohoršili o dvě místa.

Až pátí skončili obhájci prvenství z předchozích dvou olympiád a úřadující mistři světa Norové, kteří v Pragelatu stále marně čekají na běžecké zlato.

Muži - štafeta 4x10 km:
1. Itálie (Valbusa, Di Centa, Piller Cottrer, Zorzi) 1:43:45,7, 2. Německo (Schlütter, Filbrich, Sommerfeldt, Angerer) -15,7, 3. Švédsko (Larsson, Olsson, Södergren, M. Fredriksson) - 16,0, 4. Francie -37,1, 5. Norsko -1:10,6, 6. Rusko -1:24,2, 7. Švýcarsko -1:25,2, 8. Estonsko -1:38,1, 9. ČR (Koukal, Bauer, Magál, Kožíšek) -2:17,6, 10. Finsko -2:50,4.

Reklama