Hlavní obsah

Sprinteři skončili ve čtvrtfinále

PRAGELATO

Čtvrtfinále bylo konečnou stanicí pro české běžce na lyžích ve středečním sprintu v Pragelatu. Martin Koukal byl klasifikován jako patnáctý, Dušan Kožíšek sedm příček za ním. Vyřadili je dva nejlepší z celého závodu - zlatý Švéd Björn Lind a stříbrný Francouz Roddy Darragon.

Článek

Koukal na 1,3 km dlouhém okruhu zvládl kvalifikaci jako dvacátý, mezi 30 postupujících se pohodlně se sekundovou rezervou vešel i o příčku horší Kožíšek. A umístění z první části je neúprosně svedlo do vzájemné bitvy, do níž přibyli i dva pozdější medailisté.

Kožíšek v jednu chvíli celou šestici táhl, ale za polovinou okruhu zaútočili Lind a Darragon. Kožíšek ztrácel a málem se srazil s Koukalem. Dopředu se posunul i Ital Pasini a v závěrečné třístovce už nezůstal pro české duo prostor k útoku.

Společnou taktiku nevymýšleli

"Dušan se zlobil, že jsem mu to tam přivřel a málem jsme spadli, ale to je olympijské čtvrtfinále a sprint se jezdí především na sebe.Měl jsem být tvrdší u stromu na obrátce, tam jsem mu nechal místo, ale možná bychom tam leželi pak oba. Hlavně, že jsme se nesrazili jako dva idioti a neupadli," připomínal Koukal, že žádnou společnou taktiku s Kožíškem nevymýšleli. Kdyby si chtěli pomoci, musel by se zřejmě jeden z nich vzdát vlastní touhy na úspěch. "Jen jsme z legrace říkali, že zavřeme a srazíme Linda," říkal Kožíšek a narážel suverénní pozici švédského favorita.

I přes výpadek hned v úvodu vyřazovací fáze příliš nelamentovali. "Jelo se mi líp, než jsem čekal, ale výsledek mohl být lepší," konstatoval Koukal, který se prodral hned za postupující dvojici.

Kožíšek není zklamaný

Kožíšek, o víkendu omylem finišman české štafety, si chtěl ve sprintu vylepšit náladu. Ve čtvrtfinálové skupině doběhl pátý. "Můj cíl bylo postoupit z kvalifikace a sen jít pak do semifinále. Ten se nesplnil, ale vyloženě zklamaný nejsem," pokračoval s tím, že den před závodem zažil další nepříjemnost v podobě další kontroly na hemoglobin, kvůli jehož zvýšené hladině měl před hrami pětidenní stop. Tentokrát prošel bez zádrhelů.

Mezi ženami na 1,1 km dlouhém kole dvojnásobná medailista z juniorského MS Eva Nývltová zaběhla až padesátý čas a od postupové třicítky jí dělilo téměř pět sekund. Ženské finále překvapivě vyhrála Kanaďanka Chandra Crawfordová, která za sebou nechala jak Němku Claudii Künzelovou, tak i favorizovanou Rusku Alenu Sidkovou.

Běh na lyžích, sprint - kvalifikace
Muži (1325 metrů)
1. Lind (Švéd.) 2:13,53, 2. Newell (USA) -1,26, 3. Kjölstad (Nor.) -1,58, ...20. Koukal -5,86, 21. Kožíšek (oba ČR) -6,11.
Ženy - (1145 metrů)
1. Scottová (Kan.) 2:12,45, 2. Follisová (It.) -0,45, 3. Anderssonová (Švéd.) -0,84, ... 50. Nývltová (ČR) -10,41 - nepostoupila.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články