Hlavní obsah

Neumannová má olympijské zlato na třicítce

PRAGELATO

Kateřina Neumannová to dokázala. V posledním olympijském závodě kariéry vybojovala zlato. Na trati bojovala se soupeřkami, sypajícím se sněhem i virózou. Ve fantastickém finiši závodu na 30 km volně však porazila vše, co jí stálo v cestě. Třiatřicetiletá Kateřina Neumannová si splnila zlatý sen.

Článek

Po čtyřech stříbrech a jednom bronzu na svojí šesté olympiádě vybojovala Kateřina Neumannová zlato v nejdelším závodě. V počtu medailí se zařadila mezi českými sportovci na historické druhé místo za gymnastku Věru Čáslavskou, která jich má jedenáct a před Emila Zátopka s pěti.

Závod česká lyžařka odstartovala zostra, aby se vyhnula nebezpečí kolize po hromadném startu. V nepříjemném sněžení si vybojovala vedoucí pozici, o níž se dělila v úvodních kilometrech s Ruskou Julií Čepalovou. Česká běžkyně se brzy stáhla za špičku startovního pole, které udávalo ostré tempo, kterému většina z 62 závodnic nestačila. Platilo to také o Kamile Rajdlové, Heleně Balatkové-Erbenové i Ivě Janečkové. Po šesti kilometrech vedla Čepalovová, Neumannová si ji hlídala ze čtvrté až osmé pozice.

Pády Majdičové a Paruzziové

Ostré tempo uštvalo Švédku Anderssenovou, která vzdala. Po polovině trati se některé závodnice občerstvovaly, Neumannová tento úsek proběhla bez povšimnutí. Vzápětí upadla přes servismana Slovinka Majdičová, a postupně začala ztrácet kontakt s patnáctičlennou vedoucí skupinou. Po šestnácti kilometrech se pokoušela Italka Paruzziová dostat blíž k Čepalovové a Ukrajince Ševčenkové a upadla. Za ní běžící Neumannová se ji na poslední chvíli taktak vyhnula a bez problémů pokračovala dál.

Vedoucí Čepalovová sice mírně zvolnila, ale tempo bylo stále vysoké, takže odpadaly další závodnice a po dvaceti kilometrech měla skupina už jen deset členek. Krátce nad stadiónem vzdala Finka Kuitunenová. Při dlouhém sjezdu se Neumannová posunula na třetí pozici za rusko-ukrajinské duo, které sice začalo znovu stupňovat tempo, ale na skupinu se dotáhly další dvě závodnice.

Šmigunová se propadla

Dvojnásobná olympijská vítězka z pragelatských tratí Estonka Kristina Šmigunová se stále držela v závětří. Při stoupání kolem 24. kilometru se Čepalová srazila se Ševčenkovou a Norkou Steiraovou a vedení se ujala Paruzziová.

Na rovince po pětadvaceti kilometrech se držela Neumannová za Paruzziovou. Šmigunová v té době vypadala, že ztrácí síly a propadla se na závěr skupiny. Na průjezdu stadiónem vedla opět Čepalovová, Neumannová jela třetí, ale byla na ni už také vidět únava. Před závodnicemi byly poslední čtyři kilometry a obávaná dvě stoupání. V něm soupeřky českou běžkyni zavřely, ale podařilo se jí dostat na druhou pozici za překvapivě vedoucí Polku Justynu Kowalczykovou.

Soupeřky přejela

V kopci se utvořila čtyřčlenná skupina, v níž kromě Polky a Neumannové byly i Čepalovová a Steiraová. Kowalczyková zaútočila v posledním stoupání a utvořila si náskok několika metrů. A pak přišla zlatá závěrečná rovinka. Polka bojovala s Ruskou, když po jejich pravici doslova proletěla pro zlato Kateřina Neumannová a vyčerpaná padla za cílem. Bitvu o stříbro vyhrála zkušenější Čepalovová, která s Neumannovou prohrála souboj o zlato i loni na MS na deset kilometrů.

Iva Janečková byla z českého kvarteta druhá nejlepší. "Byla to moje první třicítka v životě, s výsledkem jsem spokojená. Běželo se mi dobře," říkala v cíli sedmadvacátá běžkyně v cíli. "Mohlo to být lepší, ale byl to strašně těžký závod," dodala jednatřicátá Kamila Rajdlová. Helena Balatková-Erbenová skončila devětatřicátá.

Výsledky - 30 km volnou technikou s hromadným startem:
1. Neumannová (ČR) 1:22:25,4 hod., 2. Čepalovová (Rus.) -1,4, 3. Kowalczyková (Pol.) -2,1, 4. Steiraová (Nor.) -15,4, 5. Paruzziová (It.) -35,4, 6. Künzelová (Něm.) -36,7, 7. Ševčenková (Ukr.) -42,5, 8. Šmigunová (Est.) -57,1, 9. Zavjalovová (Rus.) - 1:03,1, 10. Valbusaová (It.) -1:12,2, 11. Philippotová (Fr.) - 1:40,7, 12. Follisová (It.) -2:20,7, 13. Sachenbacherová- Stehleová (Něm.) - 2:50,4, 14. Majdičová (Slovin.) -2:57,1, 15. Jacká (Kaz.) -3:05,1, ...27. Janečková -5:30,3, 31. Rajdlová - 6:13,2, 39. Erbenová (obě ČR) -7:55,2.

Reklama