Hlavní obsah

Björndalen prohrál finiš o šesté olympijské zlato s Defrasnem

V cílové rovince přišel norský biatlonista Ole Einar Björndalen o svou šestou zlatou olympijskou medaili. Ve finiši sobotního stíhacího závodu na 12,5 kilometru prohrál špičkový běžec nečekaně s Francouzem Vincentem Defrasnem, který tak získal svůj první medailový úspěch v individuálním závodu na velké akci. Zdeněk Vítek nadějné jedenácté místo ze sprintu neudržel a klesl na šestnácté.

Článek

Björndalen startoval jako čtrnáctý těsně za Vítkem, ale rychle se posouval kupředu. Po třetí střelbě už byl druhý a odolával mu jen Defrasne, ale kilometr před cílem jej při sjezdu norský fenomén předjel a zdálo se, že mu už nic nestojí v cestě za šestým olympijským zlatem. S ním by se posunul na třetí místo v historickém pořadí.

Defrasne, pátý po sprintu, přitom navíc při poslední obrátce zakopl, ale Björndalen, jenž občas soupeří i se specialisty běžci, v cílové rovince nečekaně na jeho zrychlení nestačil. V posledních desítkách metrů měl francouzský biatlonista více sil a po jednom zlatu a dvou bronzech ze štafet na olympijských hrách či mistrovstvích světa získal v 28 letech první individuální kov.

Skvělé lyže

"V závěru jsem poznal, že by to mohlo jít, a to mi dodalo novou sílu. Musím ale i říct, že jsem měl skvělé lyže. Moc jsem ho chtěl porazit," řekl Defrasne, který po poslední střelbě musel dvakrát na trestný okruh. Jednou ale mířil mimo i Björndalen a závod přinesl strhující finiš. "Řekl jsem si, že to od začátku napálím. Při posledním stoupání mi došly síly, už nešlo zrychlit," přiznal nepřemožitelný Nor z předchozí olympiádě.

Björndalen nicméně přidal do své bohaté sbírky celkově již osmou olympijskou medaili a s pěti zlatými a třemi stříbrnými zůstává čtvrtý v pořadí nejúspěšnějších sportovců všech dob na zimních hrách.

Vítek rozjel stíhačku nadějně. Po dvou střeleckých položkách vleže musel jen na jeden trestný okruh a posunul se na šesté místo. "Hlavně se trefit vestoje," říkal si před druhou půlkou. Při první stojce chyboval jednou a klesl na jedenácté místo, ale při druhé se po jeho ranách nesklopily dva terče. "Tu první stojku jsem střílel pomalu a dával jsem si bacha. Druhou jsem chtěl rychleji, ale byla za dvě. To si pak člověk nadává, protože to bylo na konci zbytečně dost," zlobil se na sebe Vítek.

Bída to není

Dojel do cíle šestnáctý, o pět míst hůře než ve sprintu. "Bída to není, ale mohlo to být lepší. Jsem zklamaný, že to mohlo být výš, ale dopadlo to, jak to dopadlo," řekl Vítek novinářům. Trenér Milan Janoušek na střelnici viděl všechny rány v dalekohledu. "Škoda každé rány, která padne vedle, a Bleky (Vítek) měl ty poslední dvě chyby velké. Jedna byla vpravo a druhá dost vlevo. Měl to pěkně rozjetý, ale škoda těch ran," řekl Janoušek.

Mistr světa z vytrvalostního závodu Dostál se ve stíhačce posunul na 31. místo, vybíhal čtyřiačtyřicátý. "Škoda sprintu, dneska se mi tady jelo nejlíp," litoval Dostál. Mohl skončit i lépe, ale v každé stojce udělal po dvou chybách. "Riskoval jsem, chtěl jsem udělat posun trošku větší, střílel rychleji, a z toho pramenily chyby. Mě třicáté místo nevytrhne, chtěl jsem to polepšit líp," řekl pětatřicetiletý Dostál.

Pro svůj druhý kov v Turíně si dnes doběhl německý veterán Sven Fischer. Vítěz sprintu sice po dvou chybách hned při první střelbě ztratil vedení, ale poslední dvě položky zvládl čistě a prodral se na třetí příčku.

Výsledky - stíhací závod (12,5 km):
1. Defrasne (Fr.) 35:20,2 (2 tr. okruhy), 2. Björndalen (Nor.) -2,7 (3), 3. Fischer (Něm.) -15,6 (4), 4. Bricis (Lot.) - 26,7 (1), 5. Hanevold -37,5 (3), 6. Andresen (oba Nor.) -56,7 (5), 7. Surmann (Rak.) -1:19,5 (2), 8. Greis (Něm.) -1:19,7 (1), 9. Čudov (Rus.) -1:21,2 (4), 10. Robert (Fr.) -1:55,7 (1), 11. Kruglov (Rus.) -1:58,7 (0), 12. Gross (Něm.) -2:03,3 (2), 13. Vuillermoz (Fr.) -2:07,1 (2), 14. De Lorenzi (It.) -2:08,3 (2), 15. Čerezov (Rus.) -2:09,5 (3), 16. Vítek (ČR) -2:10,0 (4), ...26. Hurajt (SR) -3:00,4 (2), 31. Dostál -3:27,8 (4), 34. Šlesingr -3:43,5 (1), 41. Moravec (všichni ČR) -4:32,1 (4), 51. Miroslav Matiaško -6:12,3 (6), 54. Kazár (oba SR) -6:12,3 (7).

Reklama