Hlavní obsah

Biatlonisté ve štafetě šestí, vyhráli Němci

SAN SICARIO

Čeští biatlonisté obsadili v olympijském závodu štafet na 4x7,5 kilometru šesté místo. Čtveřice Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek, Roman Dostál a Michal Šlesingr zaostala za bronzovou medailí o půl minuty. Zlato v úterý v San Sicariu vybojovali němečtí favorité Ricco Gross, Michael Rösch, Sven Fischer a Michael Greis.

Článek

Němci vyhráli olympijskou štafetu již počtvrté, jen před čtyřmi lety v Salt Lake City je z trůnu sesadili Norové v čele s neporazitelným Olem Einarem Björndalenem. Dnes je na druhém úseku vytáhl do čela Rösch. Druzí skončili Rusové, třetí místo vybojoval pro Francii Raphael Poirée při finiši se Švédem Carlem Johanem Bergmanem, kterému v posledních metrech uklouzla lyže.

S šestým místem byli čeští biatlonisté v cíli spokojeni. "Před závodem bychom to brali všemi deseti," řekl Dostál novinářům. "V biatlonové štafetě je to motanice a tohle super výsledek," dodal. Souhlasil s ním i trenér Milan Janoušek. "Jsme spokojení, protože v průběhu celého závodu jsme se drželi na předních pozicích a ztráceli na třetí místo hrozně moc málo, ale mohlo to dopadnout o hodně hůř," uvedl Janoušek.

Češi uctili památku juniorky Hlavsové

Česká štafeta nastoupila s černou páskou na počest tragicky zesnulé juniorky Terezy Hlavsové. Závod rozběhl Moravec a po jednom dobíjení předával za nečekanými lídry Američany a Němci. "Padalo mi to tam jako švestky," řekl spokojeně Moravec. Přitom před závodem se mu ve větru nepovedl nástřel a ani při soutěži netrefoval středy terčů. "To je jedno. Nepotřebuji trefovat desítky, stačí lízané osmičky," řekl.

Vítek svou první položku vleže zvládl čistě, držel se výborného běžce Rösche a před druhou střelbou jej předjel. Němec však bleskově zakryl všechny své terče, zatímco Vítkovi nepomohly ani tři náhradní náboje a musel na trestné kolo. "To Blekymu (Vítkovi) nemůžeme vyčítat. Byl na něj velký tlak. Já počítal, že bude něco dotahovat, ale naopak musel udržovat," řekl kouč.

Vítek ztratil průběžné krátkodobé vedení i kontakt s nejlepšími, Dostálovi předal na šestém místě s minutovým mankem na vedoucí Němce. Při střelbě vleže nejzkušenější z českých biatlonistů jednou dobíjel, vestoje pak dokonce třikrát. "Na stojce jsem byl vyklepanej a jsem rád, že jsem to ustál bez trestného kola," řekl Dostál. V posledním kole výborným během ztrátu na čelo závodu stáhl. "Každá vteřinka dobrá," řekl.

Šlesinger děkoval bohu

Fischer i s jedním trestným kolem udržel vedení, za ním se seřadili do boje o medaile Rusové, Francouzi a Švédové. Dostál se propracoval na páté místo a na bronz ztrácel necelých devět sekund. Finišman Šlesingr sice první položku zvládl bez chyby, ale vestoje spotřeboval všechny náhradní náboje. "Nespadla mi první ani druhá rána, a takhle začít položku, to je špatný. Zaplaťpánbůh jsem to dostřílel," řekl Šlesingr, před nějž se dostal ještě fenomenální Björndalen.

Šlesingr bojoval do posledních metrů, historické páté místo českých reprezentantů z minulých ZOH nakonec jen těsně nezopakoval. "Nechtěl jet, syčák," řekl Šlesingr o Björndalenovi. Taktickou jízdu rozhodl Nor před stoupáním a zatáčkou do cílové rovinky. "Začal dřív, než jsem čekal, na přechodu do sjezdíku na mě získal metřík náskok a už jsem to pak nedotáhl," řekl Šlesingr.

Němci z dosavadních sedmi biatlonových závodů v San Sicariu vytěžili čtvrté zlato a upevnili si vedení v medailovém pořadí zemí na XX. hrách. Gross s Fischerem se navíc s čtyřmi prvenstvími stali nejúspěšnějšími Němci v historii zimních olympiád.

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Německo (Gross, Rösch, Fischer, Greis) 1:21:51,5 (1 tr. kolo), 2. Rusko (Čerezov, Čepikov, Rostovcev, Kruglov) -20,9 (0), 3. Francie (Robert, Defrasne, Cannard, Poirée) -43,6 (0), 4. Švédsko -43,6 (0), 5. Norsko -1:12,1 (2), 6. ČR (Moravec, Vítek, Dostál, Šlesingr) -1:12,5 (1), 7. Ukrajina -1:48,9 (1), 8. Itálie -1:49,4 (2), 9. USA - 2:31,9 (1), 10. Slovinsko -3:09,9 (1), ...14. Slovensko (Hurajt, Šimočko, Miroslav Matiaško, Marek Matiaško) -5:53,4 (3).

Reklama