Hlavní obsah

Rakušané vyhráli soutěž družstev skokanů

Olympijskou soutěž družstev na velkém můstku poprvé v historii vyhráli rakouští skokani na lyžích. V součtu osmi skoků v pondělí získali 984 bodů a o 7,4 bodu porazili Finsko. Bronzovou medaili mají Norové. České družstvo ve složení Jan Matura, Ondřej Vaculík, Borek Sedlák a Jakub Janda skončilo deváté.

Článek

Rakušané po prvním kole vedli o 5,4 bodu před Finskem především díky tomu, že se mohli opřít o výkony medailistů z individuálního závodu Thomase Morgensterna a Andrease Koflera. Po Koflerově druhém skoku náskok vedoucího týmu vzrostl až na patnáct bodů, ale Finové ho díky skoku Janneho Ahonena dlouhému 132 metrů po další sérii snížili znovu na 5,4 bodu. Rakušany po pokusech třetích skokanů udržel ve vedení i papírově nejhorší člen jejich týmu Martin Koch, jenž dolétl do vzdálenosti 128,5 metru.

O olympijském vítězi se rozhodlo až v poslední sérii dramatického závodu. Nejprve se blýskl Ljökelsöy rekordem můstku, ale ani jeho výkon Norům nestačil na lepší než bronzovou příčku, protože Tommy Ingebrigtsen v obou kolech skočil jen 116,5 metru. Poslední finský skokan Matti Hautamäki dolétl do vzdálenosti 138 metrů, ale Morgenstern zvládl tlak a potvrdil pozici vítěze soutěže jednotlivců.

Češi se rozloučili v prvním kole

Skočil 140,5 metru a navzdory problémům na dopadu zařídil Rakušanům historický úspěch a sedmou zlatou medaili na těchto hrách, která z nich pro alpskou zemi dělá nejúspěšnější olympiádu v historii. "Můj první skok nebyl tak dobrý, jak mohl být, ale ten druhý byl zlatý. Je to sen," radoval se devatenáctiletý skokan, jenž v prvním kole doplachtil na značku 129,5 metru.

Čeští skokani se s olympijským můstkem rozloučili po prvním soutěžním kole. Zahajoval Matura a skokem dlouhým 123,5 metru dostal tým na čtvrtou příčku. Vaculík však v druhé sérii doletěl jen do vzdálenosti 109,5 metru a vzhledem k lepším výkonům soupeřů klesli svěřenci Vasji Bajce na devátou pozici. Na ní se pohybovali také po Sedlákově skoku dlouhém 117,5 metru, na osmé Švýcary v té chvíli ztráceli 22 bodů.

Nikdo z týmů na konci postupové osmičky v závěrečném kole výrazně nezaváhal a Janda už velké manko nedokázal smazat. Na závěr svého olympijského vystoupení skočil 122 metrů a na osmé Švýcary, kteří do čtvrté série nasadili Andrease Küttela, nakonec Češi ztratili více než 27 bodů.

"Co se dá dělat," komentoval Janda mezi novináři deváté místo. Sám skočil ve zkušebním kole 127 metrů, ale v soutěži o pět méně. "Mně ten skok zase moc stoprocentně nevyšel. Prostě to bylo trošku postaru. Asi tam bylo moc chtění a nevyšlo, jak jsem si to představoval," řekl. Olympijské soutěže pro něj skončily a Janda se těšil na čtyři dny bez lyží.

Výsledky - družstva:
1. Rakousko (Widhölzl, Kofler, Koch, Morgenstern) 984,0 b., 2. Finsko (Kiuru, Happonen, Ahonen, M. Hautamäki) 976,6, 3. Norsko (Bystöl, Romören, Ingebrigtsen, Ljökelsöy) 950,1, 4. Německo 922,6, 5. Polsko 894,4, 6. Japonsko 893,1, 7. Švýcarsko 886,9, 8. Rusko 856,8, 9. ČR (Matura, O. Vaculík, Sedlák, Janda) 397,0 - vypadli v 1. kole.

Reklama

Související témata: