Hlavní obsah

Messi získal rekordní šestý Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa

Paříž/Praha
Aktualizováno

Argentinec Lionel Messi slaví další rekord, když získal pošesté v kariéře Zlatý míč pro nejlepšího světového fotbalistu. Hvězda Barcelony se osamostatnila v historickém žebříčku vítězů prestižní ankety, Portugalec Cristiano Ronaldo z Juventusu ji vyhrál jen pětkrát, letos skončil třetí. Druhý byl Virgil van Dijk z Liverpoolu.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Lionel Messi s trofejí.

Článek
Fotogalerie

Messi naposledy získal Zlatý míč před čtyřmi lety, Ronaldo předloni. Argentinec triumfoval i v letech 2009, 2010, 2011 a 2012. Letos v září - rovněž pošesté - ovládl jinou anketu Mezinárodní fotbalové federace FIFA, "The Best".

„Je to úžasné. Mnohokrát děkuji spoluhráčům, kteří mají na mém triumfu obrovský podíl. A rovněž chci poděkovat všem, kteří pro mě hlasovali a přáli si, abych získal tuto cenu," pronesl dojatý dvaatřicetiletý vítěz.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Lionel Messi a jeho manželka Antonella

Messi v letošním kalendářním roce vstřelil 46 soutěžních gólů v 54 zápasech. Získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce sezony a s Barcelonou vyhrál španělskou nejvyšší soutěž, ale katalánský tým vypadl v semifinále Ligy mistrů s Liverpoolem a ve finále domácího poháru podlehl Valencii. Messi ani letos nedovedl k trofeji Argentinu, která na jihoamerickém šampionátu v Brazílii obsadila třetí místo.

Zisk šestého Zlatého míče byl podle něj totálně odlišný ve srovnání s těmi předešlými. "Protože jsem výjimečný okamžik mohl prožít s rodinou, s dětmi. Moje žena řekla, že nikdy nesmím přestat snít, ale vždy se musím zlepšovat a užívat si. Mám velké štěstí, že ji mám. Je pro mě požehnáním," uvedl dále Messi.

„Doufám, že budu v kariéře pokračovat ještě dlouhou dobu. Uvědomuji si, jak velké štěstí mám, když mohu dělat, co mě baví. I když je mi pochopitelně jasné, že jednoho dne mě důchod nemine. Čas děsně letí, ale pořád věřím, že mě čekají krásné roky," doplnil ještě.

Během vyhlašování seděl po boku Van Dijka, který byl považovaný za hlavního favorita. „Prožil jsem vzrušující rok. A byl velmi blízko zisku této prestižní trofeje. Ale bohužel existuje několik hráčů, jako je třeba právě Lionel Messi. I tak jsem velice pyšný," usmál se Van Dijk, jenž pomohl Liverpoolu k triumfu v Lize mistrů.

Zlatý míč pro nejlepší fotbalistku roku 2019 patří čtyřiatřicetileté Megan Rapinoeové, kapitánce americké ženské reprezentace a FC Reign Seattle. Na nedávném mistrovství světa se stala nejstarší autorkou gólu ve finále, s šesti trefami byla nejlepší střelkyní šampionátu a získala trofej pro nejlepší hráčku turnaje.

Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let obdržel nizozemský obránce Matthijs de Ligt z Juventusu. Premiérovým držitelem trofeje Lva Jašina pro nejlepšího brankáře se stal Brazilec Alisson Becker z Liverpoolu.

Na seznamu dosavadních celkových vítězů figurují i dva čeští fotbalisté - za rok 1962 Josef Masopust a za rok 2003 Pavel Nedvěd. Loňský držitel prestižní ceny Luka Modrič chybí v třicetičlenné nominaci.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádala FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od předloňska vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín, a to na základě hlasování novinářů z celého světa.

Anketa Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa 2019:
1. Lionel Messi (Arg./Barcelona)
2. Virgil van Dijk (Niz./Liverpool)
3. Cristiano Ronaldo (Portug./Juventus)
4. Sadio Mané (Sen.)
5. Muhammad Salah (Egypt/oba Liverpool)
6. Kylian Mbappé (Fr./PSG)
7. Alisson Becker (Braz./Liverpool)
8. Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov)
9. Bernardo Silva (Portug.)
10. Rijád Mahriz (Alž./oba Manchester City)
11. Frankie de Jong (Niz./Barcelona)
12. Raheem Sterling (Angl./Manchester City)
13. Eden Hazard (Belg./Real Madrid)
14. Kevin de Bruyne (Belg./Manchester City)
15. Matthijs de Ligt (Niz./Juventus)
16. Sergio Agüero (Arg./Manchester City)
17. Roberto Firmino (Braz./Liverpool)
18. Antoine Griezmann (Fr./Barcelona)
19. Trent Alexander-Arnold (Angl./Liverpool)
20. Pierre-Emerick Aubameyang (Gab./Arsenal)
a Dušan Tadič (Srb./Ajax)
22. Son Hung-min (Korea)
23. Hugo Lloris (Fr./oba Tottenham)
24. Kalidou Koulibaly (Sen./Neapol)
a Marc-André ter Stegen (Něm./Barcelona)
26. Karim Benzema (Fr./Real Madrid)
a Georginio Wijnaldum (Niz./Liverpool)
28. Joao Félix (Portug./Atlético Madrid)
Marquinhos (Braz./PSG)
a Donny van de Beek (Niz./Ajax)
Nejlepší fotbalistka:
1. Megan Rapinoeová (USA/Reign)
2. Lucy Bronzeová (Angl./Lyon)
3. Alex Morganová (USA/Orlando)
Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina):
1. Alisson
2. Ter Stegen
3. Ederson Moraes (Braz./Manchester City)
Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy):
1. De Ligt
2. Jadon Sancho (Angl./Dortmund)
3. Joao Félix

Reklama