Hlavní obsah

Na Mazance platil ve finále Ligy mistrů cvrkot Švédů. Zničili ho třígólovou smrští

Martin KézrSport.czPrávo

Ani výhoda domácího ledu s bouřlivým publikem v zádech nepomohla hokejistům hradeckého Mountfieldu k triumfu v Lize mistrů. Stejně jako Sparta před třemi lety padli ve finále se švédskou Frölundou, která rozhodla třígólovou smrští během 172 sekund v závěru první třetiny. Výhra 3:1 pro ni znamenala obhajobu trofeje.

Časem to snad doceníme, říkají zklamaní hráči Mountfieldu. Z těžkých zápasů v Lize mistrů můžeme těžit hodně dlouho Video: Sport.cz

 
Článek

Během předchozích šesti zápasů play off dostal Marek Mazanec v hradecké brance jen tři góly. Frölunda mu ve finále ale stejný počet nasypala za necelé tři minuty. „Byl to od Švédů šílený cvrkot, s nímž jsme si neuměli poradit. Za těmi góly si hladově šli. Rozhodl větší důraz Frölundy, měla dorážky a nás k nim prakticky nepustila," vykládal gólman Mountfieldu.

„Všichni jsme teď trochu smutní. Když už hrajete finále, tak samozřejmě chcete pohár. Jenže Frölunda nás přehrála, i když kluci neskutečně dřeli," řekl trenér Vladimír Růžička. Hradec Králové přitom Koukalovou pohotovou střelou využil hned první přesilovku a fanoušci v beznadějně vyprodaném hledišti byli v extázi. „Po tom vedoucím gólu mi náš tým přišel až moc v euforii. Frölunda taky rychle vystrčila růžky a ukázala v čem je silná," mínil kouč.

Petra Koukala mrzela nemohoucnost v přesilovkách. Řekněte rozhodčímu, ať to zrušíVideo: Sport.cz

Švédský celek výborným pohybem i důrazem přinutil hráče Mountfieldu faulovat. Úvodní oslabení s maximální obětavostí domácí přečkali. Při druhém, které následovalo vzápětí, už Mazanec nestačil čelit Hjalmarssonově dorážce. Obhájce trofeje nasadil zničující tempo a dlouhý čas svíral Hradec v obranném pásmu. V rozpětí 60 vteřin pak dvěma brankami dovršil obrat.

Drtivá střelecká převaha Švédů

Tajfun Frölundy se odrazil i v poměru střel 5:13 za první třetinu. „Nechali jsme na ledě všechno, ale musíme si přiznat, že soupeř byl lepší. Možná proto ani bezprostředně po utkání necítím takové zklamání," líčil Mazanec, jehož protějšku Mattsonovi stačilo ve finále předvést jen sedmnáct zásahů. Sám hradecký gólman měl ale práce daleko víc.

Foto: David Taneček, ČTK

Zdeněk Čáp z Hradce Králové, Ryan Lasch z Frölundy a brankář Hradce Králové Marek Mazanec během finále Ligy mistrů.

Čelil celkem 28 střelám. Domácí sice nesložili zbraně, jenže na propracovanou defenzívu soupeře nenacházel recept. Aktuální třetí tým švédské ligy byl silnější na puku a při vědomí náskoku hrál na jistotu a nevytvářel chyby, které by Mountfieldu daly alespoň šanci na brejky. „Asi není náhoda, že Frölunda takhle Lize mistrů dominuje, těžila ze své zkušenosti," řekl Růžička na adresu soupeře, který slavil čtvrtý triumf za posledních pět let.

Vítěznou trofej pokaždé zvedal nad hlavu už 38letý kapitán Joel Lundqvist. Hradec dosáhl největšího úspěchu v klubové historii, za což si vysloužil ovace tribun vstoje. Jako poražený finalista dostane 140 000 eur, což je v přepočtu 3,5 milionu korun.

Mazance těšil pozitivní ohlas tribun. „Diváci udělali neskutečnou atmosféru. Když celé hlediště skandovalo, tak jsme druhý no a co, byl jsem v bráně skoro naměkko," připustil brankář.

Reklama

Související témata: