Hlavní obsah

Naději na body mají pouze sešívaní, covidu navzdory… Sparta i Slovan prakticky bez šance

Praha

Trojice českých klubů ve čtvrtek odehraje další porci zápasů základní skupiny fotbalové Evropské ligy. Slavia doma hostí Nice, Sparta se představí na půdě Celtiku a Liberec v Hoffenheimu. Očima bookmakerů má při kurzu okolo 2,5:1 největší šanci na plný počet bodů pouze Slavia, výhra Sparty je oceněna kurzem 6:1 a obrovským překvapením by byla výhra covidem zdecimovaného Liberce v kurzu 23:1. Jedná se zároveň o nejvýše vypsaný kus ze všech zápasů čtvrtečního kola EL.

Slavia v problémech. Před zápasem Evropské ligy s Nice přišla o další dva hráčeVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Jakkoliv na straně bookmakerů vládne mírný optimismus, sázkaři jsou v utkání týmu kouče Trpišovského trochu zdrženlivější. Na výhru Slavie je podáno 30 % vkladů, na remízu připadá asi 20 % sázek a na vítězství hostů vychází celá polovina z dosavadních náběrů.

Slavia má každopádně z českého tria největší šance. Pokud Nice porazí, může si dávat postupové cíle. „Ale rozhodně nepodceňujme v současnosti čtvrtý tým francouzské ligy. Jejich debaklu 2:6 s Leverkusenem bych nepřikládal velkou váhu," varuje Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský vysekl poklonu kouči Nice Patricku Vieirovi. Hltal ho u televizeVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Slavii stejně jako ostatním českým týmům chybí herní praxe, naštěstí se už o víkendu domácí rozjede, což bude v dalších kolech určitě znát. Citelná je každopádně koronavirová ztráta pěti hráčů, s čímž se lavička bude muset nějak vyrovnat," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Na druhou stranu Francouzi přišli o svého kapitána a stopera v jedné osobě, jejich obrana tak bude pro sešívané průchodnější. Čeká nás patrně vyrovnané utkání a věřím, že je v silách Slavie nějaké body sebrat," dodává.

Sešívaní se budou snažit navázat na výhru 1:0 nad Leverkusenem. „Na výhru Slavie je vypsán kurz 2,56, na výhru Nice 2,78. Většina sázkařů věří ale spíše výhře Francouzů. Na Slavii sází 27 % lidí, na Nice 67 %. Remízu ohodnotili bookmakeři kurzem 3,41," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Prostě úroveň Ligy mistrů

České týmy jsou i vinou nerozehranosti ve složité situaci. „Sparta by měla po dvou prohrách s Lille a Milánem bodovat, jenže Celtic je doma mimořádně silný soupeř. Jen dokazuje, jak těžkou skupinu Sparta má. Tohle je prostě úroveň Ligy mistrů," poukazuje Urbanec.

Skotové doma příliš často neprohrávají, a to jak v lize, tak evropských pohárech. Celých 80 % dosavadních vkladů je podáno na Celtic, na remízu 5 % a na výhru Sparty pak 15 % sázek.

„Celtic si v domácí lize a pohárech dělal 9 let co chtěl. Neměl žádnou konkurenci. Letos je však na něm cítit obrovský tlak, který souvisí s možností vyhrát jako první klub ve skotské historii 10 ligových titulů v řadě, což sebou nese obrovskou prestiž," všímá si Hanák.

„Současná forma domácích sice není excelentní a nebudou mít v zádech podporu svých skvělých fanoušků, Spartu má ale aktuálně víc starostí sama se sebou. Z týmu vypadl zraněný talent Adam Hložek a další... Ani jedno z dosavadních evropských představení bohužel nemělo parametry, myslet na body z Cetlic Parku v takové konstelaci úplně nejde," tuší Hanák.

Ani Spartě se nevyhnuly zdravotní problémy, mimo jsou také brankářské eso Milan Heča, obránce Matěj Hanousek nebo útočník Libor Kozák. Letenské přitom čeká klíčové utkání, aby si udrželi šanci na postup. „Pro Spartu situace nevypadá příznivě. Drtivá většina lidí sází na triumf silného Celtiku s kurzem 1,47. Na opačný výsledek, tedy na vítězství Sparty je vypsán kurz 6,56 a remízu zřejmě neuvidíme," rekapituluje Světlíková.

Liberec je opravdu outsider

Slovan je v nezáviděníhodné situaci. V posledním duelu v Bělehradě dostal nakládačku, v kádru řádí covid a těžko předjímat, v jaké sestavě bude tým vůbec schopen nastoupit. Asi nikoho tedy nepřekvapí, že drtivých 99 % vkladů míří na jeho německého soupeře.

„Liberecké musíme pro tentokrát opravdu označit slovem outsider. Zdecimované mužstvo čeká těžká zkouška na hřišti rozjetého Hoffenheimu," soudí Urbanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych uděluje pokyny Jakubu Hromadovi.

„Hoffenheim aktuálně v domácí soutěži není zrovna v největší pohodě, na podzim si ale připsal cennou výhru nad Bayernem, což o kvalitě mužstva vypovídá mnohé. V Evropské lize každopádně soupeře přesvědčivě válcuje, skupinu vede bez ztráty při skóre 6:1. Trenér Hoftych toho proti Němcům moc nevymyslí, jeho tým doplněný o nováčky patrně čeká další tvrdý náraz do zdi," obává se Hanák.

Slovanu ze základní sestavy zbylo jen pět hráčů, proto na něj u Chance stejně jako na Spartu sází jen 1 % skalních fanoušků. „Lidé sázejí i na výhru Hoffenheimu s hendikepem -1,5 v kurzu 1,36," dodává Světlíková.

Reklama

Související témata: