Hlavní obsah

Gulaš se po dvou letech vrací do reprezentace! Jediným nováčkem pro Karjalu je gólman Lukeš

Praha

I s jedním nováčkem, kterým je brankář Hradce Králové Štěpán Lukeš, počítají trenér hokejové reprezentace Filip Pešán s generálním manažerem Petrem Nedvědem pro úvodní turnaj nové sezony, finský Karjala Cup. Po dvou letech se do nároďáku vrací útočník Českých Budějovic Milan Gulaš, který je v 35 letech nejstarším hráčem výběru.

Za nominaci už nese hlavní odpovědnost generální manažer Petr NedvědVideo: Sport.cz

 
Článek

Reprezentace od nového ročníku funguje v novém modelu, kdy za sestavování nominace už nenese hlavní odpovědnost hlavní trenér Pešán, ale generální manažer Nedvěd. „Jsme ale jeden tým a i se tak chováme. Za finální sestavu sice beru stoprocentní zodpovědnost já, ale neexistuje, že přinesu 25 hráčů napsaných na papíře, hodím to trenérům a konec. Jejich zpětná vazba je pro mě extrémně důležitá. Ve finále to jsou oni, kdo stojí na střídačce," prohlásil Petr Nedvěd s tím, že během zápasů rozhodně nebude stát na střídačce.

„Co bych na ní dělal? Budu sedět jako vždycky na tribuně, na tom se nic měnit nebude. Trenéři jsou od toho, aby trénovali, mají mou stoprocentní důvěru a nebudu jim do toho zasahovat a plést se jim do práce," dodal Nedvěd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd.

Finská Karjala je první ze dvou prověrek před únorovou olympiádou v Pekingu. Tou druhou bude prosincový Channel One Cup. Trenéři si tak na těchto turnajích EHT chtějí otestovat hráče, kteří by mohli pro Peking doplnit ty z NHL.

„Proto jsou teď v nominaci na Karjalu zkušení hráči se šancemi na olympiádu a doplňují je mladší kluci, převážně silných ročníků 1996-1998," uvedl Pešán.

Ve 25členné nominaci figurují tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. Nejvíce povolaných hráčů nastupuje v české extralize (14), šest hráčů působí ve finské nejvyšší lize, tři v KHL a jeden ve švédské a švýcarské nejvyšší soutěži.

Gulaš, naposledy oblékl dres nároďáku v prosinci 2019 proti Finům, což byl jeho dosud poslední zápas po MS 2019 v Bratislavě, kde debutoval na velké akci. „Se zkušenými hráči jako je Milan jsem měl hovor, zajímalo nás, jestli má zájem se porvat o nominaci o olympiádu. Nikomu nemůžeme nic neslibuju, ale od Milana i všech dalších kluků jsme dostali zpětnou vazbu, že se o Peking poprat chtějí," dodal Nedvěd.

Pětadvacetiletý Lukeš v této sezoně září v dresu Hradce Králové. S průměrem 1,84 obdržené branky je v extralize druhý, s úspěšností zákroků 93,07 třetí a s třemi čistými konty se dělí o prvenství. Na Karjale se dočká debutu v reprezentace, protože Pešán plánuje dopřát jemu, Miroslavu Svobodovi i Petru Kváčovi po jednom zápase.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Hradce Králové Štěpán Lukeš.

V nominaci je i plzeňský bek David Jiříček, který v době Karjaly měl původně nastupovat za reprezentační dvacítku. „S jejím trenérem Mlejnkem jsme se domluvili, že si Davida vezmeme my. „Chceme ho otestovat na nejvyšší úrovni, chceme ho dávat na přesilovky i oslabení. Chceme prostě zjistit, jestli jeho vynikající výkony za Plzeň budou stačit i na mezinárodní úroveň," vysvětluje Pešán.

Národní tým se k přípravě na turnaj sejde v pondělí 8. listopadu v Praze, v úterý odcestuje do Linköpingu, kde o den později nastoupí proti domácím Švédům. Pak už se reprezentanti přesunou do Helsinek, hlavního dějiště turnaje. V sobotu je tam čekají domácí Finové, v neděli turnaj zakončí proti Rusku.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři
Štěpán Lukeš (Hradec Králové)
Miroslav Svoboda (Plzeň)
Petr Kváča (Liberec)
Obránci
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL)
Libor Zábranský (Jukurit/Fin.)
David Sklenička (Jokerit/KHL)
Filip Pyrochta (SaiPa/Fin.)
Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.)
Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL)
Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.)
David Jiříček (Plzeň)
Útočníci
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Lukáš Jašek (Lahti/Fin.)
Pavel Kousal (Mladá Boleslav)
David Kaše (Sparta)
Michal Řepík (Sparta)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Ondřej Najman (Mladá Boleslav)
Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)
Filip Chlapík (Sparta)
Milan Gulaš (České Budějovice)
Jiří Smejkal (Lahti/Fin.)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Luboš Horký (Brno)
Matěj Blümel (Pardubice)

Reklama