Hlavní obsah

Šílenost! Železná žena uběhla maratón se zlomenou nohou, neztratila jedinou pozici

Letošní mistrovství světa v tradičním dlouhém triatlonu známé také pod jménem Ironman přineslo mnohá překvapení. O hodně novinových titulků se postarala také reprezentantka Rakouska Michaela Herlbauerová. Ta sice nakonec nezasáhla do Top 10, jak původně plánovala, její výkon byl ale možná ještě obdivuhodnější než ten vítězky Švýcarky Ryfové.

Foto: Profimedia.cz

Michaela Herlbauerová (vpravo) na havajském Ironmanovi v roce 2016.

Článek

Rakousko mělo v ženské profesionální kategorii jen jediné želízko v ohni. Tím byla Michaela Herlbauerová. Ta jen s velkým vypětím sil a v obrovských bolestech dosáhla cíle. Původně plánovaný sen dostat se do první desítky se sice rozplynul, i tak ale byla Rakušanka za možná nejželeznější ženu celého havajského podniku. Jak se později ukázalo, běžela totiž skoro celý maratón, závěrečnou disciplínu triatlonu, se zlomenou nohou.

Už v první desítce kilometrů se u ní objevila náhlá a velice intenzivní bolest ve střední části chodidla. „Nedokázala jsem na nohu téměř došlápnout a rapidně se to zhoršovalo, což téměř znemožňovalo běh," sdělila později rakouskému tisku. Dalších více než třicet kilometrů se atletka probojovávala k cíli v šílených bolestech. A cíle dosáhla v neskutečném čase 9:42:12, což jí vyneslo celkově 19. místo. „Ačkoli jsem to téměř vzdávala, chtěla jsem bezpodmínečně dokončit. Vzdát na mistrovství světa je nejspíš ještě bolestivější než zlámaná noha," svěřovala se železná žena.

Po necelých čtyřech kilometrech plavání a 180 kilometrech na kole byla Herlbauerová na 19. místě. Závodnice je silná zvláště v běhu, a tak předpokládala, že se jí ještě podaří situaci vylepšit a dostat se do první desítky. To se jí kvůli fraktuře nepovedlo. O to obdivuhodnější je skutečnost, že se zraněné běžkyni podařilo pozici udržet, takže ji ani se zlomenou nohou žádná soupeřka nedokázala předběhnout. Herlbauerová teď ovšem musí počítat s delším výpadkem na dobu, než bude fraktura plně zhojená.

Reklama

Související témata: