Hlavní obsah

Cukr u mužů způsobuje deprese. Ženy jsou z nevysvětlitelných důvodů odolnější

Všichni už jsme asi někdy slyšeli, že čokoláda je dobrá na nervy. Máte strach, máte obavy z budoucnosti? Možná by to mohla jedna dvě tabulky nějaké dobré čokolády spravit. Nová studie University College London publikovaná v časopise Scientific Reports ale zdvihá varovný prst. Příliš mnoho cukru v potravě může způsobovat pocity úzkosti a deprese. Takže sladký život určitě ano, ale raději bez cukru!

Foto: Profimedia.cz

Osladit si život? Ano, ale raději ne rafinovaným cukrem.

Článek

Vědci hledali souvislosti mezi stravovacími návyky a psychologickými potížemi moderní doby a dospěli ke značně šokujícímu závěru. Jádro výzkumu tvořilo 5000 mužských a 2000 ženských probandů. Ukázalo se, že mezi vyššími hladinami konzumovaného rafinovaného cukru a depresivními stavy existuje velice silné pojítko, a to především u mužské části populace. U žen se tato závislost z nepříliš jasných důvodů nepotvrdila.

Závěr studie zní, že muži konzumující více než 67 gramů cukru denně (ekvivalent jedné plechovky slazeného nápoje a jedné čokoládové tyčinky) mají o 23 % zvýšenou pravděpodobnost, že je v této souvislosti postihnou depresivní stavy. „Strava s vyšším podílem jednoduchých cukrů má celou řadu vlivů na naše zdraví. Studie ukazuje, že jedním z nich mohou být také psychologické problémy, zvláště u mužů. Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivňovat naši náladu a psychický stav, ovšem přijímat v potravě zvýšený podíl jednoduchých cukrů může být onou pověstnou poslední kapkou," dodává vedoucí výzkumu Anita Knüppelová. Zároveň dodává, že v minulosti už byly publikovány tři podobné studie, které přinesly výsledky podporující její závěry.

Pro zachování objektivity by bylo vhodné dodat, že výzkum probíhal na základě vyplňování dotazníků. A je známo, že lidé mají tendenci neříkat úplnou pravdu, co se jejich stravovacích návyků týče. (Ve skutečnosti by tak mohla být konzumace cukru ještě na vyšší než připouštěné úrovni.) Někteří kritikové také tvrdí, že ženy nebyly ve studii zastoupeny dostatečně a že muži obecně mají větší tendence k tomu jíst nepřiměřená množství jednoduchých cukrů. Více ohrožení jsou také muži z nižších socioekonomických vrstev, lidé obézní a kuřáci.

Británie si tak stále více uvědomuje, že přeslazeným jídlům a nápojům je lepší se vyhýbat. V dubnu 2018 má navíc na ostrovech začít platit nová speciální daň z cukru v nealkoholických nápojích. U nás v Čechách se něčeho takového zatím obávat nemusíme. Energetické gely a tyčinky si ale necháme jen pro nejnutnější případy při důležitých závodech, co říkáte? A v mezičase můžeme hloubat nad tím, zda máme depresi z nedostatku sladkostí, nebo přebytku cukru v potravě.

Reklama