Hlavní obsah

Chcete lépe a rychleji regenerovat? Vyrazte do sauny!

Praha

Termoterapie, tedy léčba pomocí prohřívání tkání je snad stará jako lidstvo samo. Dodnes je velmi oblíbená, protože je stále velmi účinná. Nejrozšířenější a nejoblíbenější formou termoterapie je původně finský (ale možná také indiánský) vynález ‒ sauna. Dnes máme na výběr nejrůznější druhy včetně nejnovějšího výstřelku, infrasauny. Základ působení na lidský organismus je ale stále stejný. Ne nadarmo patří sauna mezi oblíbené regenerační postupy mnohých špičkových atletů. Využijte kouzel sauny i vy!

Foto: Profimedia.cz

Saunování k běhání prostě patří.

Článek

Teplo vyhřáté místnosti působí blahodárně na lidskou muskulaturu. Uvolňuje její napětí a povzbuzuje prokrvení tkání i celkovou látkovou výměnu. Tělo lépe a rychleji regeneruje a zplodiny metabolismu se rychleji a lépe odbourávají. Ale sauna nepřináší výhody jen našemu tělu. Na své si přijde i naše duše. Střídání intenzivních teplotních podnětů přináší lidské psychice uvolnění. Ano, přesně proto se v blázincích používali takzvané skotské střiky, střídavé ostřikování pacienta horkou a studenou vodou.

Sauna, jak vidíme, je veskrze pozitivní záležitost. Má to však jednu podmínku ‒ její využití ve správný čas. Nikdy ji nenavštěvujte před sportovním výkonem, ale až po něm. A samozřejmě s určitým časovým odstupem. Hovoří se většinou alespoň o několika desítkách minut. Jinou pomůckou je srdeční tep. Běžec po výkonu by měl do vyhřáté sauny vstupovat až v okamžiku, kdy jeho puls klesne pod hodnotu 100 úderů za minutu.

Každý saunovací cyklus stojí organismus zhruba půl litru tekutin, neváhejte je tedy průběžně doplňovat! Zdravotní důvody jsou asi zřejmé, navíc platí, že dehydrované tělo není schopno podávat takové výkony jako tělo dostatečně zavodněné.

K dalším nesporným přínosům saunování patří posílení imunitního systému, což se nám běžcům také jistě hodí. Není snad nic horšího, než utíkat s plným nosem, z něhož navíc odkapává jako z tajícího rampouchu. Teplo v těle nastartuje procesy podobně jako při lehké horečce. Zvedá se tělesná teplota, cévy v podkoží se rozšiřují, nastává pocení. Tělo začíná produkovat protilátky, obranyschopnost organismu sílí. A také i díky tomu, že si tělo zvykne na velké teplotní rozdíly a bude tak odolnější vůči nachlazení.

• Australští vědci dokonce provedli studii, na níž dokazují účinnost saunování i na růst výkonu. Zkoumané osoby po tři týdny trénovali a čtyřikrát týdně navštěvovaly na 30 minut saunu. Po srovnání výkonnostních testů osob zjistili, že se zlepšili v průměru o dvě procenta. Mno, zaprvé to není mnoho, zadruhé růst výkonnosti může být po třech týdnech trénování způsoben i samotným tréninkem. Australští muži v bílých pláštích to od svých kolegů řádně schytali i za to, že test realizovali bez jakékoli další srovnávací skupiny, která by prováděla tytéž činnosti jen s vynecháním saunování. Výsledek je tak poměrně sporný, nicméně sauna nám běžcům nabízí tolik pozitiv, že si ten výkonnostní růst bez pocitů křivdy třeba i poctivě odtrénujeme, co říkáte?

Chodíte do sauny?
Ano, pravidelně.
56,3 %
Spíše nárazově.
28,1 %
V podstatě vůbec.
15,6 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Saunování