Hlavní obsah

Regenerace a kompenzační aktivity. Nezapomínejte!

Lucie PětiokáSport.cz

Pravidelný běh, ať každý den nebo jednou v týdnu, dotlačí časem snad každého z nás k úvaze: „Co dělat, aby tělo pravidelně nebolelo?“ Někdo na to přijde sám, jiného navede specialista, u kterého hledá pomoc díky neústupné bolesti, nahromaděné únavě či celkovému vyčerpání.

Foto: asics.com

Pro udržení dobré kondice je kompenzační cvičení nezbytné.

Článek

Nedílnou součástí života běžce by měla být regenerace a kompenzační aktivity. Mají stejně důležitou roli jako vhodně zvolené tempo běhu, výběr vhodného vybavení nebo správně cílený strečink.

Regenerace je proces znovuzrození, obnovení poničené buňky, tkáně nebo orgánu.

Regenerace dá tělu možnost odpočinku, relaxace a načerpání nových sil. Je to také jedna z příjemných variant prevence vzniku chronických obtíží nebo úrazů nejen u běžců. Regenerací může být kvalitní spánek nebo i celodenní projížďka na kole.

Regenerace napomáhá udržet kvalitní duševní i tělesnou kondici.

Nejznámější a běžně dostupné regenerační procedury:
masáže
sauna, infrasauna
pára (často dostupná ve veřejných bazénech)
vířivka
solárium
kryoterapie
solná jeskyně, aj.

Jak jste si všimli, většina procedur je založena na aplikaci tepla. Teplo zvyšuje činnost cévního systému, lymfatického systému, plic a ledvin, zvýší se metabolismus ve svalech a následně dochází k rychlejšímu odstraňování nežádoucích látek z těla, které způsobují únavu a bolest.

Kompenzace je proces, kterým organismus vyrovnává určitou poruchu nebo snížení funkce některého z orgánů.

Kompenzační aktivity pomáhají snížit následky jednostranného přetěžování jednou aktivitou, což je v tomto případě běh. A dále jednostranné přetěžování konkrétního segmentu vašeho těla, který má sklon k chronickým obtížím nebo k úrazu spojeného s běháním. Ale pozor! Vyvarujte se toho, aby vám kompenzační aktivity způsobovaly další nebo jiná přetížení nebo vedly k úrazu.

Aktivity volte tak, abyste při nich zatěžovali tu část vašeho těla, kterou při běhu zapojujete minimálně, tzn. horní část těla a horní končetiny nebo tu, která více zaměstná svalové skupiny protilehlé těm, které jsou hlavně zapojovány při běhu. Vybírejte aktivity, které vás baví a které mají jiný pohybový základ než běh, protože se určitě chcete hýbat „jinak" a ulevit také „hlavě".

Vaše psychické rozpoložení je odrazem vašeho fyzického rozpoložení a naopak!

Vhodné kompenzační aktivity a v čem jsou kompenzační

plavání - pohyb v odlehčeném prostředí, pohyb v horizontále, zatěžuje především horní končetiny a trup, zaměření na správné dýchání
cyklistika - pohyb v odlehčení pro dolní končetiny
běžecké lyžování - pohyb v odlehčení pro dolní končetiny, zatěžuje především horní končetiny a trup
veslování - zapojení především horní části těla
posilování - cílené posilování ochablých svalů, posilování vlastní vahou těla
jóga - protahuje zkrácené a posiluje ochablé svalstvo, správné držení těla, relaxace
volejbal, basketbal, házená - zaměření na horní končetiny, kolektivní sporty

Nevylučuji ani ostatní sporty, pokud jsou pro vás vhodnou kompenzací. Zdůrazňuji, že individualita každého z nás převažuje nad obecnými pravidly. Co pomůže jinému, nemusí zákonitě pomoci vám.

Lucie Pětioká - Fyzioterapeut
Vystudovala fyzioterapii a speciální pedagogiku sportu zdravotně postižených na UK v Praze. Specializuje se na dětskou a sportovní fyzioterapii. Pět let pracovala ve Fakultní nemocnici Motol v Praze a šest let v Rijádu v Saúdské Arábii. Deset let se věnovala atletice na závodní a později i vrcholové úrovni - specializace skok vysoký a ženský sedmiboj.

Reklama