Hlavní obsah

Padá vám výkonnost? Hlídejte si své biochemické zdraví!

Praha

Co si pod biochemickým zdravím vlastně představit? Nejspíše víte, že cokoli sníme, naše tělo nejprve stráví, rozebere na základní stavební kameny, z nichž poskládá vše, co potřebuje pro svou obnovu a fungování – a zbytky vyloučí ven. Během těchto složitých metabolických cest vzniká celá řada meziproduktů na všech úrovních. K urychlení, či vůbec k tomu, aby tyto reakce mohly probíhat, potřebujeme další látky jako tzv. katalyzátory. Jinými slovy, bez nich se potřebné děje neuskuteční (nebo uskuteční, ale méně, než bychom potřebovali). Kdo někdy prošel alespoň základním studiem biochemie, nejspíše ví, jak složité to je. Sama jsem kdysi při svých studiích medicíny na první přečtení rozuměla jen spojkám a předložkám, než mi celý text začal dávat smysl. Zkrátka – každá aminokyselina, sacharid či lipid má svou metabolickou dráhu, a teprve když je pochopíme ve svých fyziologických i patologických souvislostech a jejich regulacích na molekulární úrovni, lze říci, že máme jasno.

Foto: Profimedia.cz

Za poklesem výkonnosti může být skryta naše chemie.

Článek

Za poklesem výkonnosti hledej chemii

Napadlo vás někdy, že za ztrátou výkonnosti, síly, rychlosti i vytrvalosti i náchylností ke zraněním stojí poruchy v těchto základních dějích? Podívejme se nyní na jednu z příčin – zvýšenou hladinu homocysteinu v krvi. Homocystein je meziproduktem normálního metabolismu jedné z esenciálních aminokyselin metioninu (tzv. esenciální aminokyseliny musí být dodávány ve stravě). Pomocí vitamínů B, které slouží jako důležité katalyzátory, se dále odbourává na cystein. Nedostatek zejména vitamínů B6, B12 a kyseliny listové má za následek zvýšenou hladinu homocysteinu v krvi. Odtud pak pramení jak stavy přetrénování, únavy a ztráty formy, ale celá řada onemocnění, jimž jsme si zvykli říkat civilizační. Vysoký krevní tlak, obezita, kožní problémy i rakovina.

Zde tedy odpověď na možnou otázku, proč by nás to, co je vlastně normální, mělo jednou zabít: Čeho je moc, toho je příliš. Vlivem nedostatku zmíněných vitamínů ve stravě nemáme dostatek kapacity vzniklý homocystein odbourat. Necháme-li stranou poměrně vzácné případy trpící genetickou poruchou (homocystinurií), postihuje tento jev téměř celou dospělou populaci a značnou část dětí a mládeže. Máte-li ve své krvi pod šest jednotek (měří se nalačno v µmol/litr, patříte mezi zdravých šťastných 10 % v populaci. Ostatní si s sebou nosí daleko víc. Se vzrůstající hladinou úměrně roste i riziko známých civilizačních nemocí (infarkt, mrtvice, rakovina a... Jakže se jmenoval ten Němec? Jedinci s extrémně vysokým rizikem ale nemusejí hned sepisovat závěť – stačí, když se zavčas nechají přeměřit a své nepříznivé skóre vylepší úpravou svého životního stylu a stravy.

A co z toho plyne pro nás, běžce – i ostatní sportovce?

„Homocystein při zvýšené hladině v krvi porušuje svojí toxicitou elastická vlákna vaziva. Vyvolává v nich změny podobné zánětu, takže porušená místa začnou bolet a snadno se trhají," říká k tomu dr. Jitka Hořejšová, naše uznávaná antiaging specialistka. „Působí na nejvíce namáhané šlachy, klouby, vazy a úpony svalů, záněty achilovek, tenisové lokty a bolesti v tříslech. Stačí pak mnohem menší síla úrazového mechanismu, aby došlo ke zranění. To se týká často vaziva kloubního pouzdra kolen, úponů menisků a vláken, která menisky vyztužují. Vazivo poškozené homocysteinem se také hůře hojí."

Chátrající tělesná schránka není jediná věc, která by nás trápila. Homocystein nám též doslova leze na nervy – trpíme změnami nálad, únavou, depresemi. A svádíme to na věk. Trpí i nervosvalová koordinace – nejenže hrozí zranění, pokud po dlouhé době prudce vyběhneme z bloků, nebo jen nekontrolovaně došlápneme, také technika bere za své – u běhu to nemusí být zpočátku tak markantní, ale pokud k tomu občas hrajete tenis, možná vám dělá problém trefit správně míček...

Jak z toho?

Vědci poměrně přesně dokázali souvislosti mezi pravidelným příjmem vitamínů B6, B12 a kyseliny listové při metabolismu homocysteinu. Jen tak se jimi naládovat ovšem nestačí.

Přesné dávkování těchto vitamínů lze nejlépe stanovit podle naměřené hodnoty homocysteinu v krvi. Že se o tom příliš mnoho neví, svědčí i příklady sportovců s vyšším krevním tlakem, nebo hladinou cholesterolu. Přitom, kdo by měl být zdravější, než právě sportovec? Doktorka Hořejšová vysvětluje: „Například u kyseliny listové může být rozpětí dávek od 200 µg do 2.500 µg a u dalších vitamínů jde také o větší rozpětí mezi nejnižší a nejvyšší nasazovanou dávkou. Proto dávky vitamínů bývají jen málokdy plně účinné. Jiné dávkování je například ve 20 letech, ale již nepostačují stejné dávky k jeho udržení ve 26, nebo ve 30 letech", upřesňuje.

Proč se takto důležité věci v lékařských ordinacích nedovíme? Inu, látání děr v našem zdraví je totiž nejspíš pro některé daleko výnosnější než ozdravení podstatné části populace něčím takto jednoduchým. Ostatně, sama jsem se o nebezpečnosti homocysteinu nedověděla tolik na vysoké škole, ale daleko později, když jsem chvíli spolupracovala s jedním výrobcem potravinových doplňků. Odborných studií, které to potvrzovaly, bylo uděláno mnoho (oxfordská studie prokazující vliv B12, nizozemské studie potvrzující účinky kyseliny listové a B6).

A kde najdeme přirozené zdroje zmíněných elixírů života? B6 (pyridoxin) a kyselina listová se nachází v luštěninách, ořeších, listové zelenině a v semíncích, B12 pak v mase, rybách, mléčných výrobcích a vejcích.

Reklama

Související témata:
Katalyzátor