Hlavní obsah

Voják se třemi míčky je nejrychlejší na světě. V knize rekordů ale nebude

Zaběhnout deset kilometrů za 35 a půl minuty by se mohlo zdát jako solidní amatérský výkon, i když profesionálové už jsou zase někde jinde. Kupříkladu držitel světového rekordu Kenenisa Bekele ji umí za 26 minut a pár vteřin k tomu. Představte si, že ale po celou dobu závodu máte v ruce tři míčky, které navíc musíte neustále průběžně udržovat ve vzduchu. To už se čas lehce nad půl hodiny zdá téměř nedosažitelný, viďte?

Foto: Profimedia.cz

Žonglovat o rekord? Kdo bude chtít porazit kanadského mariňáka, bude si muset hodně přivstat. (ilustrační foto)

Článek

Michael Bergeron slouží u kanadského vojenského námořnictva, a možná právě proto je zvyklý klást si za cíl i ty nejtěžší výzvy. Zhruba před šesti měsíci se rozhodl, že zlomí světový rekord v běhu na 10 000 metrů za současného žonglování třemi míčky. Pro svůj smělý počin si zvolil domovské město Halifax v Novém Skotsku. „Poté co jsem se dostal velice těsně k rekordu na pět kilometrů, jsem se rozhodl, že půjdu do desítky," svěřil se atlet novinářům. „Mým cílem bylo závod vyhrát," dodal.

Bergeron přitom s žonglováním začal koketovat teprve před čtyřmi roky. Sám však přiznává, že si nikdy nebyl úplně jistý, že z toho nakonec něco bude. Svědomitý stupňovaný trénink se ale nakonec vyplatil. Jen pro představu: První kilometr závodu uběhl za 3 minuty 20 vteřin, což vyhodnotil jako moc rychlé. První pětku zdolal za 17:30 a stále mu připadalo, že jde na věc příliš rychle. V druhé polovině proto trochu zpomalil a cílovou pásku protnul v čase, který měl oproti původnímu světovému rekordu 51 vteřin k dobru. (35:36; pro lepší srovnání: Na Zátopkově 10 by se s takovým časem ještě pořád vešel do top 5.)

Možná je rekordní voják, ale přes to všechno přeci jen smutný. Z Guinnessova výboru mu totiž přišlo vyjádření, že jeho rekord nemůže být zapsán do knihy rekordů. Došlo k nějaké technické chybě a rekordman nemohl předložit kompletní videozáznam svého pokusu. Nic mu nepomohla ani skutečnost, že měl k celému průběhu čtyři očité svědky plus stovky dalších náhodných svědků z řad diváků.

Reklama