Hlavní obsah

Doping na Keňany funguje méně. Přesto je to více, než vědci čekali

Studie nedávno zveřejněná v odborném časopise The Journal of Medicine and Science in Sports and Exercise zkoumala účinky erythropoetinu na organismus běžců adaptovaných na velké nadmořské výšky. Výsledky jsou nečekané a překvapivé.

Foto: Profimedia.cz

Když dobře trénujete, funguje doping méně. Co teď s tím?

Článek

O erythropoetinu (EPO) je dlouho známo, že je velice efektivní pro sportovce z nížin, menších nadmořských výšek. Existuje na to celá řada výzkumů i dokladů jeho úspěšného zneužívání. Třeba Lance Armstrong by mohl vyprávět. Erythropoetin je hormon přirozeně se vyskytující v lidském těle. Produkují ho ledviny a podněcují tak buňky kostní dřeně ke zvýšené produkci červených krvinek. Více červených krvinek pak atletovi umožňuje mít krevní řečiště více nasycené kyslíkem, lépe a rychleji jím zásobovat pracující svaly – a tím samozřejmě zlepšovat výkony.

Doposud se soudilo, že na běžce adaptované z horského prostředí nebude mít EPO výrazný vliv. Důkladných studií bylo málo, a tak se do toho vědci pustili hezky od podlahy. Vybrali si k tomu dvacet dobře trénovaných keňských vytrvalostních běžců, kteří byli dostatečně adaptovaní na trénink ve výškách nad 2000 metrů nad mořem. Každý z nich dostával ob den do žil injekci 50 jednotek EPO na kilogram hmotnosti po dobu čtyř týdnů. Výsledky se pak porovnávaly s kontrolní skupinou, která dostávala stejné dávky, ovšem na úrovni moře.

Keňané samozřejmě začínali s vyššími hodnotami hematokritu (poměru červených krvinek na objemovou jednotku krve) a hemoglobinu (transportní bílkoviny pro kyslík). Zcela očekávaně neprofitovali běžci z hor z příjmu oficiálně nedovoleného prostředku EPO v takové míře jako jejich přímořští kolegové. Nicméně i tak u nich hladina hemoglobinu vzrostla o 10 %, zatímco u kontrolní skupiny o 17 %. Účinnost podávání erythropoetinu je výrazně nižší u sportovců adaptovaných na vysoké nadmořské výšky, přesto ale činí skoro 60 % účinnosti dosažené u kontrolní skupiny, více než polovinu. To je mnohem více, než se doposud soudilo.

K čemu toto zjištění v praxi povede, je zatím otázkou. Rezignují podvádějící atleti na trénink ve vyšších nadmořských výškách a raději zvýší dávky EPO? Budou se jejich lékaři snažit najít ideální poměr mezi injekcemi EPO a vysokohorským tréninkem? EPO dnes antidopingové laboratoře dokážou odhalit, v těle se ale jeho přirozená zvýšená produkce může objevit právě po pobytu ve velkých výškách nebo v takzvaném kyslíkovém stanu (uzavřená konstrukce umožňující dýchat vzduch s nižšími koncentracemi kyslíku). A stan i hory zatím patří k legálním prostředkům zvyšování výkonu. Nechme se překvapit, co přinese čas.

Reklama

Související témata:
Účinnost