Hlavní obsah

Nabízejí mu dva a půl miliónu, když zopakuje svůj nečekaný výkon

Boston

Všechno vypadalo jako z pohádky. Mike Rossi úspěšně bojuje proti krizi středního věku. Plní si svůj velký sen, jeho děti ho doprovázejí na této cestě. Sláva, alespoň ta na internetu, na sebe nenechá dlouho čekat a Mike se vyhřívá na výsluní zájmu a obdivu. Objevuje se i v televizních zprávách. A najednou Bum! Domeček z karet se hroutí a z obdivovaného chlápka je najednou opovrženíhodný podvodník.

Foto: facebook M. Rossiho

Takhle šťastný byl Mike Rossi v cíli maratónu v Bostonu. Jak se tam ale dostal?

Článek

Mike Rossi, 47letý manžel a otec začal před několika málo lety běhat. Zkouší si kratší tratě, půlmaratóny i maratóny. Jeho zlatým milníkem je ale maratón v Bostonu. Považuje jej za „zlatý grál" běhání, výjimečný mezi všemi. Boston Marathon je nejstarším během svého druhu na světě, patří do World Marathon Majors neboli Velké šestky. A jak o něm sám řekl Rossi: „Už jen se na tento závod kvalifikovat je něco, co většina běžců nikdy nedokáže."

A jak jeho příběh přilákal mnoho pozornosti veřejnosti, tak také přilákal obdiv a pozornost běžecké obce. A na povrch se začala dostávat pravda. Běžec se rozhodl dosáhnout vysněné mety, něčeho „co většina nikdy nedokáže" podvodem. Z člověka, který dokázal maratón uběhnout za 3 hodiny 43 minut, se mávnutím kouzelného proutku stává někdo, kdo to zvládne za 3:11. Zlepšení za necelý rok o 32 minut. Ne, že by to nebylo možné, ale...

Kvalifikační požadavek na asi nejžádanější maratón světa je s přehledem splněn, a tak se Rossi dostává mezi 30 000 vyvolených, kteří mohou Boston Marathon skutečně běžet. Jeho čas 4:01 by jistě nevyvolal příliš otázek, byl přece zraněný. Ale jeho předchozí i následné výsledky už jisté pochybnosti budily. Mike Rossi za svou pověst bojuje jako lev. Vyvrací všechna podezření, vysvětluje všechny nejasnosti. Kauza je vypjatá, dramatická a stále více to pro Rossiho nevypadá dobře. S největší pravděpodobností si značně zkrátil trasu a využil skutečnosti, že na kvalifikačním maratónu byly snímače čipů jen na startu a v cíli.

Někdo si dokonce dal tu práci a zmapoval pohyb deseti běžců, kteří dokončili před ním a deseti, kteří doběhli po něm. Jsou na pořadatelských fotkách vidět minimálně třikrát až šestkrát. Mike Rossi má fotku jen ze startu a z cíle.

Mike je ale urputný, obhajuje své fantaskní výsledky velmi tvrdě. A tak zakladatelé amerického běžeckého serveru LetsRun.com nabídli Rossimu 100 000 amerických dolarů, když v regulérních podmínkách zaběhne maratón za „svých" 3:11, nebo 10 000 amerických dolarů, když dá alespoň pětikilometrovou trať pod 20 minut (což by s takovým maratónským časem měl hravě dát). Královská nabídka! Rossi může vydělat velké peníze, zcela očistit své jméno ‒ a přitom jen za něco, co už přeci dávno dokázal.

Zvedl hozenou rukavici? Byl usvědčen ze lži? Zatím jen zablokoval své účty na sociálních sítích a dál sveřepě trvá na svém... Nepřipomíná vám to trochu naši podnikatelskou a politickou „smetánku"?

A jak jste na tom vy? Podváděli byste při kvalifikaci, abyste se dostali na svůj vysněný závod?
No tak určitě. Sny se mají plnit. Hlavně o Vánocích!
13,2 %
Musel/a bych nejdříve zvážit poměr rizika a možných přínosů.
5,4 %
Ne. Vždyť by mě to samotného/ou nebavilo.
81,4 %
Celkem hlasovalo 5971 čtenářů.

Reklama

Související témata: