Hlavní obsah

Pan výjimečný opět budí rozruch. V Americe údajně podvádí

Praha

Tohle není úplně normální, proto se asi objevují hlasy, že vše není v pořádku. Robert Young z Londýna se rozhodl přeběhnout přes USA, navíc zlomit rekord. Třiatřicetiletý běžec vyrazil 14. května z Kalifornie. Cílem je New York 29. června. Cesta, která měří 3000 mil, což je 4828 kilometrů. Dosavadní rekord má v moci Frank Giannino junior, který v roce 1980 zvládl tohle peklo za 46 dní, 8 hodin a 36 minut.

Foto: Facebook: Marathonmanuk

Robert Young se snaží přeběhnout Ameriku, téměř 5000 kilometrů za 46 dní. Údajně se měl vézt v autě místo běhu.

Článek
Fotogalerie

Dva pokusy o překonání už v tomto roce selhaly, teď se snaží vydržet Young, který musí uběhnout v průměru 105 kilometrů denně. Zlomí muž z Londýna americkou výzvu po šestatřiceti letech?

Jeho cesta vede po silnicích, kde se vyhýbá nadměrnému provozu a velkým městům. Má za sebou většinu kilometrů, ale někteří fanoušci, kteří analyzují jeho trasu přes GPS, jsou skeptičtí. Údajně měl využít podpory vozidla přes východní Kansas. Tyto zvěsti Young vehementně odmítá, berou mu sílu v dosažení cíle. Je frustrovaný a negativní komentáře ovlivňují jeho výkon.

„Jediný okamžik, kdy jsem jel v autě, byl, když jsem zastavil a vypnul GPS, dojeli jsme pro nějaké jídlo, pak jsme se vrátili na místo," citoval běžce server runnersworld.com.

Vozí se v autě?

Tak dlouhá cesta přes celou zemi je těžko prokazatelná. Například server letsrun.com uveřejnil článek od Ashera Delmotta, který publikoval titulek „Robert Young při běhu napříč Amerikou podvádí," ve kterém tvrdí, že si bere občasné přestávky, zatímco na svoji podporu využívá pomalu jedoucí auto.

Delmott píše, že v noci na 4. června zkontroloval Youngův on-line tracker a zjistil, že se blíží k jeho rodnému městu Lebo, které je 90 mil jihozápadně od Kansasu. Delmott říká, že nasedl do auta ve snaze běžce najít a krátce s ním běžet. „Myslel jsem, že to bude osamělý běh v jednu ráno uprostřed ničeho. Uvažoval jsem, že by bylo fajn být součástí něčeho tak velkého."

Po ujetí pěti mil našel údajně americkou vlajku, která zdobila podpůrné auto. Podle Delmotta nebyl nikdo venku a auto se pohybovalo zhruba stejnou rychlostí jako běžec. „Když jsem se dostal blízko, začal jsem natáčet, ale běžce jsem neviděl," citoval ho webový server outsideonline.com. Delmott poté natočil video, kde se auto pomalu pohybuje, ale běžec není nikde viděn. K dispozici jsou i záběry z bezpečnostních kamer na čerpací stanici. Je to ale důkaz? Nebyl Young dále před nebo za autem?

Mám nohy jako z olova, pochyby mě bolí

„Jsem přesvědčen, že Robert vše neběží. Chápu, že moje tvrzení a videa to definitivně neprokazují, ale myslím, že alespoň to ukazuje na velmi blízkou kontrolu tohoto pokusu," dodal muž, který má svoji verzi.

Reakce Younga samozřejmě přišla. „Nohy mě bolí, mám je jako z olova, bolí mě kolena, mám problém s Achillovou patou. Teplo mě vysává, trpím. Pochyby o tomto běhu mě bolí."

Existuje jediná možnost, tou je 100% kontrola. Patrně případní pochybovači nepoběží celou cestu, ale mohou využít Youngova podpůrného vozidla, když už on v něm nebude.

Ten, který dal 370 maratónů za rok

Young není žádný běžecký zelenáč. Před rokem Pan výjimečný dokončil jinou misi. Za rok uběhl 370 maratónů. „Nerad říkám tyhle věci o sobě, ale vědci tvrdí, že mám vysoký práh bolesti. Jsem psychicky velmi silný. To je rozdíl proti většině lidí. Oni chtějí vzdát, já to tak nemám," řekl běžec před rokem pro The Telegraph.

„Rád bych našel, co je náročné, co je mimo chápání. Rád bych přeběhl polární kruh a severní pól. Lidé říkají, že to není možné, já bych to rád ale udělal," řekl ještě před americkou výzvou. Tu musí nejdřív dokončit, snad. Zatím to na silnici nemá lehké. Snadněji dýchat ho nenechají ani pozorovatelé jeho cesty.

Reklama

Související témata: